Cel mai contestat castigator a fost Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construzioni SpA.
Rezultatul pentru lotul 1 din tronsonul Timisoara-Lugoj a fost contestat de asocierea Balzola-Rover Alcisa sa-Puentes, dar si de asocierea Confort-MonteAdriano-Viaponte Projectos e Consultoria de Engenharia. Pentru acest lot au luptat opt consortii,
Rezultatul pentru lotul 2 din tronsonul Timisoara-Lugoj a fost contestat de consortiul Tehnologica Radion-Gabriel Couto-Amandio Carvalho-Lena -Rosas-Arcadis. Acest lot a fost castigat de asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Costruzioni SpA. La aceasta licitatie au participat noua consortii.
Tot consortiul format din Tehnologica Radion-Gabriel Couto-Amandio Carvalho-Lena -Rosas-Arcadis a depus contestatie si in cazul licitatiei organizate pentru lotul 1 din tronsonul Orastie-Sibiu. Acesta a fost castigat de compania austriaca Strabag. Pentru acest lot au fost depuse trei oferte.
De la Orastie-Sibiu au mai fost contastate rezultatele pentru loturile 2 si 4. Lotul 2 a fost castigat de asocierea Straco Grup SRL - Studio Corona SRL Civil Engineering, insa asocierea Max Boegl-Geiger-Tancrad-Primacons nu a fost multumita cu acest rezultat. Aici au fost depuse opt oferte.
Rezultatul pentru lotul 4 a fost contestat de J&P Avax dupa ce a fost declarata castigatoare asocierea Astaldi SpA – Euroconstruct Trading '98 SRL – Astalrom SA. Aici au fost depuse sase oferte.
In ceea ce priveste tronsonul Timisoara-Lugoj, a fost contestat rezultatul pentru lotul 2 care a fost castigat de asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Costruzioni SpA. In aceast caz, contestatia a fost depusa de SCCF Iasi-Colas-Egis. SCCF Iasi este o societate la care Colas este actionar majoritar. Aici au fost depuse noua oferte.
In cazul singurului lot scos la licitatie din tronsonul Lugoj-Deva a fost depusa o contestatie din partea asocierii Aktor-Shapir. Acest lot a fost castigat de asocierea tot de Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construzioni SpA. Aici au fost depuse opt oferte.
- UPDATE Aktor-Shapir si-a retras cotestatia, informeaza CNADNR. Astfel, au mai ramas in derulare sapte contestatii din opt pentru trei tronsoane din patru.
CNADNR a anuntat pe 12 aprilie castigatorii licitatiilor pentru mai multe loturi din tronsoanele de autostrada Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Orastie-Sibiu. Printre castigatori se afla Grupul Romstrade (controlat de omul de afaceri Nelu Iordache), Spedition UMB si Tehnostrade (companii detinute de Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului), Strabag (care are numeroase afaceri cu statul si care se mai ocupa deja de constructia unui alt tronson de autostradă din Coridorul IV Paneuropean) si Astaldi (se ocupa, de asemenea, de un alt tronson de autostrada).
Unde s-au depus contestatiile: la CNADNR sau in instanta? Daca prima, atunci: se poate depunde si in instanta?
In aceasta situatie CNSC trimite intreg dosarul in instanta.
Constitutia prevede facultativitatea judecarii pe cale administrativ jurisdictionala, insa, in opinia alesilor nostri, lucrurile capata o alta interpretare.
Daca doriti sa aflati mai multe despre achizitii puteti accesa blogul:
profesionist-achizitiipublice.
Insa:
1. S-a mai incercat crearea unei liste negre si aplicabilitatea practica a cazut in derizoriu datorita impedimentelor de ordin tehnico-juridic.
2 CE nu vede cu ochi buni restrictionarea aceesului unor operatori economici la o procedura pentru un comportament abuziv legat de o alta procedura.
Cred ca adaptarea la specificul national ar trebui sa conduca la descurajarea unor abuzuri, iar primul pas ar fi un comportament corect tocmai din partea unitatilor achizitoare (institutii si autoritati publice).
E un început !