Acesta a recunoscut ca nu s-a stabilit pana acum care companii vor fi restructurate, care vor fi privatizate si care vor fi inchise. Masurile vor fi stabilite impreuna cu delegatia FMI si a Comisiei Europene dupa ce va fi analizata situatia fiecarei societati in parte. "Impreuna cu FMI si Comisia Europeana vom stabili ce vom face cu fiecare companie", a explicat secreatrul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina. La finalul vizitei delegatiei FMI si Comisiei Europene in Romania vor fi anuntate masurile decise.
- Cele 18 companii sunt Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Interventii Feroviare, Telecomunicatii CFR, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR.
In ceea ce priveste actul normativ adoptat vineri pentru intarirea disciplinei financiare, Emil Boc a afirmat ca fiecare companie va avea un plan concret de restructurare, in conditiile in care peste jumatate din ceea ce se cheltuie in companii este de la bugetul de stat.
"O reforma importanta pe care Romania o are de derulat in continuare este aceea care vizeaza companiile de stat si regiile care se afla in proprietatea statului, motiv pentru care astazi am adoptat o ordonanta de urgenta ce intareste disciplina financiara in aceste structuri. Argumentele si datele vor fi prezentate de colegii mei de la Ministerul de Finante", a spus Boc.
Pentru fiecare companie va fi stabilit un program de reducere a arieratelor si pierderilor, de incadrare in cheltuielile prevazute si de reducere a stocurilor.
- UPDATE Managerii companiilor de stat si ai regiilor care nu eficientizeaza activitatea acestora si nu depun la timp raportarile cu privire la modul in care sunt indepliniti indicatorii stabiliti de Ministerul Finantelor vor fi amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Potrivit acestuia se mai are in vedere privatizarea managementului si stabilirea pentru fiecare manager anumiti indicatori de performanta. Daca nu vor indeplini obiectivele, vor fi demisi", a spus premierul Emil Boc. Privatizarea managementului va avea loc mai intai in companiile importante si apoi, treptat, la toate societatile de stat.
"Managementul privat se va derula treapta cu treapta, etapa cu etapa pentru companiile importante ale statului roman, ca principiu. Urmeaza sa incepem cu cele mai importante. Avem in vedere privatizarea managementului de la companiile de stat si avem in vedere stabilirea pentru fiecare director si manager a unor indicatori de performanta, de reducere a datoriilor, precum si criterii pentru revigorarea societatilor si acestea se evalueaza periodic. Cine nu le indeplineste, pleaca. Daca nu ti-ai respectat angajamentul din contract, cu indicatorii de performanta stabiliti, prin respectarea regulilor de disciplina fiscala stabilite azi prin OUG, cei care nu le respecta evident ca nu au ce cauta sa reprezinte statul roman", a precizat Boc.
Ce pierderi uriase produceau companiile astea la bugetul Romaniei !!!! Deci, jumate din cheltuielile lor erau bani veniti de la bugetul de stat si aveau astea la cheltuieli, mama, mama !! Si noua ne spunea Boc ca bugetul sarac al Romaniei nu mai are bani si trebuie taiate salariile si pensiile amaratilor de romani!!!!
Si nimeni nu s-a atins de ele timp de 20 de ani pentru ca aici se dirija clientela politica a fiecarei guvernari, clientela care pompa bani la campaniile electorale ale partidelor, bani pe care-i recuperau cu varf si-ndesat din aceste functii !!! Daca Boc reuseste asta, ma inchin desi am rezerve, cand citesc mai sus ba ca nu au stabilit, ba ca nu stiu la care sa fie privatizat managementul dar oricum, FMI si BM sunt cu ochii pe Guvern si cale de intoarcere nu mai exista !!!! Greu dar cred ca schimbarea bate la usa si maine poimaine o sa-l laud pe Boc daca reuseste, chiar cu asistenta FMI si BM, sa faca asta!! TREBUIE, Romania nu are incotro, altfel se duce de rapa cu atatea gauri negre si paguboase....BRAVO, Dle Boc !!!!
Pai in tara e acelasi lucru numai ca salariu e mult mai mic.
Romania nu a fost cucerita atat de mult de rusi in 47 cat a ajuns acum colonie a agentiilor straine dupa actul de agresiune (asa zisa revolutie din 89)
Da si romanii prosti cat incape.A zis Ratiu vedeti ca omorati un zeu se numeste libertatea.Doar 2 la % din romani au fost suficienti de destepti sa-l voteze!
Mai tarziu o liota de asa zisi intelectuali ai aliantei civice l-au votat pe prostalaul ala de tap sa fie candidatul conventiei.Si ne miram ca am ajuns unde am ajuns!