Preturile productiei industriale au crescut in martie cu 1,1% comparativ cu luna precedenta si cu 11% fata de aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna februarie, preturile productiei industriale pentru piata interna si cele pentru piata externa au urcat cu 1,0%, respectiv cu 1,2%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+1,4%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+1,0%). In acelasi timp, scaderi de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (-1,4%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,3%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+2,3%), industria bunurilor de uz curent (+1,0%) si industria bunurilor intermediare (+0,5%). Preturile au scazut in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,3%) si industria bunurilor de capital (-0,1%).

Preturile la producator au crescut cu 11% comparativ cu martie 2010

Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile productiei industriale (piata interna si piata externa) au avansat cu 11%, pe fondul cresterilor din industria prelucratoare (+13,3%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,7%), in industria extractiva (+5,9%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+15,7%) si industria energetica (+11,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+9,6%), industria bunurilor de capital (+4,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,3%).

Indicele preturilor productiei industriale se determina pe baza unui sistem de ponderi constante care se stabileste separat pe destinatii, dupa cum acesta serveste la calculul indicelui preturilor productiei industriale livrata pietei interne sau indicelui preturilor productiei industriale livrata la export. Valorile de ponderare pe destinatii pentru toate nivelele de agregare s-au determinat din Ancheta Statistica Anuala (structurala).

Indicele preturilor productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) se calculeaza ca medie aritmetica ponderata dintre indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata interna si indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata externa, pe fiecare nivel de agregare (clasa, grupa, diviziune, sectiune, total industrie).