Fuziunile şi achiziţiile din sectorul energetic cunosc în sfârşit un reviriment după nivelul scăzut atins în 2009. Valoarea totală a tranzacţiilor înregistrate anul trecut, exceptând sectorul energiilor regenerabile, a crescut cu 19% faţă de 2009. S-a remarcat totodată revitalizarea tranzacţiilor pe piaţa din Statele Unite, trend care va continua şi în acest an. Comparativ cu multitudinea de tranzacţii înregistrate în anii 2005-2008, valoarea tranzacţiilor rămâne scăzută, dar condiţiile sunt favorabile pentru o redresare a activităţii de fuziuni şi achiziţii, potrivit ediţiei de anul acesta a raportului PwC Power Deals.

  • Achiziţiile rămân prioritare

Globalizarea sectorului energetic avansează pe mai multe fronturi. "Spre exemplu, companiile se gândesc să-şi extindă prezenţa pe pieţele emergente. Se observă totodată un interes internaţional sporit pentru activele de infrastructură energetică, iar prezenţa chineză în sectorul energetic se intensifică, nu doar la nivelul marilor companii de transport electric, ci şi al producătorilor independenţi de energie", se mai arata in raport.

Achiziţiile rămân una dintre priorităţile de pe agenda multor companii energetice europene, care analizează oportunităţile pentru a-şi extinde prezenţa internaţională. Spre exemplu, IP şi GDF Suez au anunţat că fuziunea lor va duce la o raţionalizare a activităţii portofoliilor lor, urmată de extinderea pe pieţele importante de creştere.

„Suntem de părere că această tendinţă de resuscitare a tranzacţiilor va continua, însă acest lucru depinde în mare măsură de revenirea cererii de energie pe pieţele dezvoltate, ceea ce va da companiilor încredere în programele lor de investiţii şi modernizări”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Departamentului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi, PwC România.

  • „În România, tranzacţiile vor fi, cel mai probabil, în domeniul energiilor regenerabile

„Dacă revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne aşteptăm să apară oportunităţi interesante de vânzare de active de care să beneficieze anumite companii. Îndeosebi în Europa, acest trend se va accelera pe măsură ce companiile eliberează capital pentru investiţii şi atrag totodată resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructură şi a fondurilor de pensii”, a adăugat Lupea.

„În România, tranzacţiile vor fi, cel mai probabil, în domeniul energiilor regenerabile, mai ales după clarificarea prevederilor legislative din domeniu în perioada următoare. De asemenea, este posibil ca marii jucători europeni să decidă să investească în capacităţi de generare convenţionale, având în vedere că necesarul suplimentar de energie electrică din următorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile”, a precizat Alexandru Lupea.

Pe plan global, politicile guvernamentale în domeniul energiilor „curate” vor juca un rol important în felul care se va configura activitatea de fuziuni şi achiziţii în acest an, prin creşterea influenţei cadrului de reglementare asupra evaluării activelor energetice. Cheltuielile masive de capital şi priorităţile operaţionale vor reduce apetitul pentru achiziţii majore, dar vor stimula în acelaşi timp restructurările prin tranzacţii de mai mici dimensiuni.

„Tendinţa din sectorul energetic spre tranzacţii la nivel global, cu achiziţii trans-continentale, s-ar putea accelera în 2011, spre exemplu în regiunea Asia Pacific, unde activitatea de tranzacţionare a început să se orienteze către achiziţii din afara regiunii. De asemenea, reacţia de până acum a autorităţilor americane faţă de tranzacţiile din SUA anunţate în 2010, sugerează că atitudinea acestora a devenit mai favorabilă fluxurilor de investiţii în zona sectorului reglementat de utilităţi”, a precizat Alexandru Lupea.

„Cu toate acestea, fluxul de tranzacţii din Statele Unite va depinde de gradul în care instituţiile de reglementare vor crea obstacole în calea finalizării operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii. Noi consolidări, vânzările de reţele din Europa, precum şi apetitul de tranzacţii din Asia Pacific vor duce la niveluri crescute ale tranzacţiilor în 2011, deşi acest lucru nu va duce la frenezia de la mijlocul anilor 2000”, a concluzionat Lupea.