Realizarea lucrarilor de executie ale reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a fost "ïmpinsa" pana in 2019, potrivit datelor furnizate de Dragos Popescu, directorul Energonuclear. Pana in martie 2012 urmeaza sa fie atrasi noi investitori in proiect si vanzarea catre acestia a unor pachete de actiuni din cele detinute de catre Nuclearelectrica, a mai spus Popescu.

Potrivit sursei citate, Energonuclear va efectua un studiu din care sa rezulte daca este sau nu nevoie de largirea primei parti a canalului Dunare-Marea Neagra, acest lucru presupunand costuri semnificativ mai mari.

UPDATE. "Dragos Popescu, Director General al SC EnergoNuclear SA, a precizat ca este vorba despre bieful 1 al Canalului (prima parte), adica distanta cuprinsa intre Dunare si ecluza Cernavoda, distanta de aproximativ 1 km (...)Pentru moment, se studiaza necesitatea efectuarii unor lucrari de largire pe zona biefului 1", informeaza Nuclearelectrica.

Reprezentantii SC EnergoNuclear SA sau SN Nuclearelectrica SA nu au comunicat pana in prezent nici o estimare de cost pentru aceste lucrari, care se afla momentan in faza de evaluare a necesitatii.

Urmatoarea etapa in programul proiectului este atragerea în proiect a unor noi investitori si vanzarea catre acestia a unor pachete de actiuni din cele detinute de catre Nuclearelectrica -limita fiind martie 2012.

Obiectivul proiectului:

Realizarea unor noi capacităţi de producţie de 2x720 MWe

Energie electrică livrată anual 11 TWh

Reactoare de tip CANDU

Uraniu natural drept combustibil nuclear

Apă grea ca moderator şi agent de răcire

Valoarea proiectului

Proiectul este estimat la 4 miliarde de Euro

În cadrul procedurii de selecţie a contractorului principal, procedura care se desfăşoară în mai multe etape:

Calificarea candidaţilor

Negocierea ofertelor preliminare

Negocierea ofertelor finale şi atribuirea contractului

Se vor determina costurile de investiţii pe baza ofertelor preliminare

primite de la potenţialii contractori.