Japan Tobacco International (JTI) a anuntat vineri ca isi va inchide ultima fabrica de tigari din Austria la finele acestui an, productia urmand a fi transferata in Romania sau Polonia, potrivit Kurier.at. Cei 240 de angajati ai fabricii din Hainburg isi vor pierde locul de munca, iar alti 80 de angajati de la sediul administrativ din Viena vor fi concediati.

Restul de circa 500 de angajati ai companiei din Austria vor fi redistribuiti catre activitatile de comert cu amanuntul, cercetare si distributie.

Reprezentantii JTI Romania au declarat pentru HotNews.ro ca nu pot comenta pe marginea unui anunt de intentie.

JTI si-a motivat decizia prin costurile ridicate si declinul pietei tutunului ca urmare a interzicerii fumatului si a contrabandei. In ceea ce priveste costurile de productie, acestea sunt de patru ori mai mari la fabrica din Hainburg decat la cele din Romania sau Polonia.

Fostul monopol de pe piata tutunului, Austria Tabak, a fost cumparat in 2001 de concernul britanic Gallaher, achizitionat in 2007 de JTI. Ulterior, Japan Tobacco International a inchis pe rand fabricile din Schwaz, Furstenfeld si Linz.

Japan Tobacco International este compania internationala de tutun detinuta de Japan Tobacco, al treilea jucator ca marime al industriei, cu un procent de 11% din piata globala si o capitalizare de piata de aproximativ 32 miliarde de dolari.