Productia industriala a crescut in primul trimestru al anului cu 11,4% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, in principal datorita avansului din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna martie, productia a avansat cu 14,3% fata de luna anterioara si cu 9,8% comparativ cu luna corespunzatoare din 2010.

In primele trei luni ale anului, productia industriala (serie bruta) a fost cu 11,4% mai mare decat in primul trimestru al anului precedent, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+13,2%), industria extractiva (+3,8%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,7%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri. Astfel, in industria bunurilor intermediare productia a urcat cu 21,1%, in industria bunurilor de capital a avansat cu 14,1%, iar in industria bunurilor de folosinta indelungata, industria bunurilor de uz curent si industria energetica productia s-a majorat cu 13,7%, 2,6%, respectiv 1,8%.

In luna martie, productia industriala a crescut cu 14,3% fata de luna precedenta, datorita avansului din toate sectoarele industriale. Industria prelucratoare a crescut cu 16,3%, industria extractiva cu 10,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 2,7%.

In ceea ce priveste marile grupe industriale, productia din industria bunurilor intermediare a urcat cu 18,0%, iar in industria bunurilor de capital si industria bunurilor de uz curent a avansat cu 15,8% si 14,4%. Cresteri mai mici decat pe total s-au inregistrat in industria energetica (+7,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,0%).

Comparativ cu aceeasi luna din 2010, productia industriala a crescut cu 9,8%, sustinuta de cresterea tuturor sectoarelor industriale: industria prelucratoare (+10,7%), industria extractiva (+6,9%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,5%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor intermediare (+19,4%), industria bunurilor de capital (+14,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,0%) si industria energetica (+2,3%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 3,4%.