Primul-ministru Emil Boc considera ca firmele din Romania ar putea sa investeasca in Turkmenistan in proiecte din domeniul tehnologiei avansate şi al infrastructurii din domeniul energiei. Propunerea a fost facuta de premier in cadrul intrevederii cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov. La rândul său, acesta a invitat companiile romanesti să participe la proiectele majore din domeniile energiei, transporturilor şi comunicaţiilor şi educaţiei pe care ţara sa le are în desfăşurare sau urmează să le implementeze, informeaza Guvernul.

"România, prin companiile pe care le are, poate participa la proiecte în domeniul tehnologiei avansate din ţara dumneavoastră. De asemenea, companiile româneşti pot participa la proiectarea şi construcţia de linii de înaltă tensiune, de exemplu, din Turkmenistan", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a evocat perspectivele de cooperare bilaterală pe care le reprezintă pentru viitor cele trei mari proiecte mari europene din domeniul energiei – Nabucco, AGRI şi PEOP – care vor contribui la întărirea securităţii energetice a Europei.

”România este interesată de diversificarea surselor şi rutelor de transport în domeniul energetic”, a precizat Boc. Acesta a propus elaborarea în comun a unui plan de acţiune în domeniile cu potenţial de întărire a cooperării bilaterale. Un rol în acest sens îl va avea colaborarea la nivelul Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-turkmene.