Companiile poloneze au achizitionat anul trecut 50 de companii straine, fata de 38 in 2009, valoarea totala a investitiilor fiind de 912 milioane de euro, potrivit Warsow Business Journal care citeaza cotidianul Rzeczpospolita. Cotidianul estimeaza ca valoarea investitiilor in strainatate a companiilor din Polonia ar putea creste de cel putin doua ori in acest an, ceea ce ar reprezenta un record pentru companiile poloneze.

"Suntem obisnuiti ca firmele din strainatate sa investeasca in Polonia. Acum insa, intram intr-o noua era, in care capitalul de stat sau privat polonez va fi folosit pentru cumpararea de active straine la scara mare. Acest trend se va dezvolta pe deplin in aceasta decada", a declarat Piotr Kwiatkowski, director general al Credit Agricole Polonia.

"Din observatiile mele si discutiile cu oamenii de afaceri, se dovedeste ca firmele din Polonia au acum mai multe idei despre cum sa faca afaceri in strainatate", a adaugat Piotr Kwiatkowski.

Cotidianul Rzeczpospolita a calculat ca, daca planurile de investitii ale companiei miniere KGHM se vor materializa, valoarea achizitiilor din strainatate ale companiilor poloneze se va dubla comparativ cu 2010. KGHM intentioneaza sa investeasca circa 1,9 miliarde de euro pentru cumpararea a trei zacaminte de cupru in Canada si America de Sud.

Adaugand aceasta la planurile de investitii ale altor companii, valoarea totala a proiectelor ar putea atinge un nivel record, mai scrie ziarul citat.