Niciun reprezentant al Guvernului nu a putut sa explice foarte clar pe ce s-au cheltuit acesti bani in perioada 2007-2008 (n.red.perioada electorala). Cert este ca nu au ajuns in investitii. Si Curtea de Conturi a constatat ca repartizarea sumelor din acest fond nu si-a atins scopul pentru care a fost facut.
- Guvernul va scoate in scurt timp la vanzare o serie de pachete minoritare de actiuni la companiile de stat din sectorul energetic si transporturi: Petrom - 10%, Transelectrica - 15%, Transgaz - 15%, Romgaz - 15%, Nuclearelectrica - 10%, Hidroelectrica - 10%, Tarom-20%, CFR Marfa-20%. De asemenea, ar putea fi privatizate Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari, Craiova, active viabile de la Termoelectrica si companiile de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia si Electrica Serv. Lista cu aceste companii poate suferi modificari avand in vedere ca nu s-au luat inca decizii clare. Cert este ca FMI a impus Romaniei ca pana la sfarsitul anului sa vanda cat mai multe pachete de actiuni.
HotNews.ro a incercat sa afle care va fi destinatia banilor pe care statul ii va obtine dupa aceste vanzari. "Destinatia sumelor obtinute din privatizare este cea stabilita de OUG nr. 113/2006 privind infiintarea Fondului national de dezvoltare, cu modificarile si completarile ulterioare", a raspuns Ministerul Economiei.
Este vorba de fondul creat de Guvernul Tariceanu din care au disparut in doar doi ani circa 11 miliarde de lei in scopuri neclare. Fondul National de Dezvoltare a fost infiintat in 2006 fiind alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari. Potrivit OUG 113/2006, acesti bani trebuiau sa fie folositi pentru investitii. Acesta a fost scopul principal al infiintarii fondului. Numai din privatizarea BCR au intrat in contul statului 2,25 miliarde de euro. Cati bani au fost utilizati efectiv pentru investitii? Raportul Curtii de Conturi arata clar: 504 milioane lei. Aceasta este suma cheltuita, insa in bugetul de stat au fost prevazuti 700 de milioane de lei in perioada 2007-2008. Potrivit Ministerului Finantelor, in 2009 nu a fost cheltuit niciun ban din FND.
Legea de functionare a Fondului National de Dezvoltare prevede ca banii pot fi trasi doar pentru lucrari de investitii. Cu toate acestea, banii din Fond au fost folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.
HotNews.ro a incercat sa afle destinatia reala a banilor din Fondul National de Dezvoltare. Toate interpelarile adresate actualilor sau fostilor oficiali guvernamentali au primit raspunsuri ambigue. Ministerul Finantelor, de pilda, a spus sec: Banii au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar. Problema e ca legea care prevede infiintarea Fondului spune ca banii trebuiau folositi pentru investitii. Oameni apropiati Finantelor au declarat pentru HotNews.ro, sub acoperirea anonimatului: "banii au fost folositi, nu cheltuiti. Discutam aici despre 11 miliarde de lei care se pare ca au fost "folositi" pentru finantarea deficitului bugetar".
Pentru mai multe informatii despre FND citeste articolele: Unde s-au dus 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare? Deturnare de fonduri sau inginerie contabila pentru acoperirea deficitului bugetar
si
Curtea de Conturi: Cele 11 miliarde de lei din privatizari au fost folositi pentru acoperirea deficitelor din Trezorerie. Nereguli in cazul investitiilor facute cu bani din Fondul National de Dezvoltare
Acum sunt altii.
Asta nu inseamna ca banii nu pot avea aceeasi destinatie dar nici nu poti sa fii atat de sigur (cum este autoarea) ca totul se va repeta.
Putina circumspectie in astfel de declaratii, n-ar strica deloc!
in rest sunt de acored cu ce spui
Un guvern cu o sustinere proprie de doar 20% in Parlament nu avea cum sa reziste fara sustinerea de atunci a PSD si UDMR:
Si ai impresia ca acea sustinere a fost gratuita?
Hai sa fim seriosi, totusi.
Basescu nu fura, nu injura, nu favorizeaza apropiatii. Familia lui s-a ridicat prin propriile puteri, in special fata lui cea mica, pentru dragul povestii sa o denumim Praslea.
Asa ca te rog, nu face aluzii de genul asta.
Acum se vede cel mai bine ca PDL a fost un vehicul pentru Basescu, in scopul lui meschin de a ajunge presedinte pentru a-si plati politele.
Urmeaza dezastrul ...
Asta nu inseamna ca PDL va face la fel, dar e bine sa fie o presiune ca asemenea devalizari sa nu mai existe.
Pentru ce au facut cu acesti bani, atat PNL cat si PSD nu ar mai trebui sa fie in politica romaneasca!
Oricum inteleg ca gandirea ta se rezuma la: Iliescu ne-a dat pamant si Geoana ne-ar fi dat 20k euro pe om doar sa nu facem nimic.
ba mai mult. daca se intampla la fel ca acum mai multi ani, cine va fi resposabil?
astfel, pana una alta, este exact aceeasi situatie. e adevarat, paradoxul il da ca ne-au obisnuit astia sa vedem si in viitor.
Sa zicem ca se baga la drumuri. Si ce daca? se face un contract de 100milioane pentru un drum care valoreaza maxim 30milioane.
Sau sa zice ca se cumpara PC-uri pentru scoli. Aici e si mai rau: se platesc 10-15mii pe un PC care valoreaza 1-2mii.
Pana nu o sa fie pusi la zid si impuscati toti hotii din rromania nu avem nici o sansa.
Ptiu, minca-v-ar deochiul, liberalii, specialistii lui peste.
Daca-ti pui bibilica un pic la contributie o sa-ti dai seama ca raspunsul e unul singur: se fura mult mai mult decat s-a furat vreodata in ultimii 20 de ani. Problema e ca furaciunea se face cu complicitatea FMI care se face ca nu vede unde se scurg banii (mai ales cei gestionati de Udrea dar nu numai acestia) in schimb pune presiune pentru reducerea veniturilor populatiei si reducerea finantarii serviciilor publice. Culmea e ca tot FMI spune acum ca tocmai scaderea puterii de cumparare a populatiei face ca Romania sa fie cea mai vulnerabila tara din UE la o viitoare criza. Cu alte cuvinte, FMI isi respecta si in cazul nostru renumele de asasin economic mai ales ca si-au gasi slugile perfecte sa le execute planurile.
Adica nu mai conteaza ce a fost, conteaza ca acum suntem jos, iar asta bineinteles e "opera" pedeleilor, nicidecum o vina enorma si comuna a celor care ne-au condus de 20+ de ani.
Eu nu te contrazic, poate se fura mai mult decat inainte. Nu am dovezi nici ca da, nici ca nu. La fel ca tine. Dar stii ce? Daca erati voi, astia rosii sau galbeni la putere, ati fi facut-o mult mai profesionist. De asta eu cel putin sunt foarte convins.
Asa ca, poate ar fi bine odata pentru totdeauna sa ne dam seama ca rosii, galbeni, portocalii, pana la urma suntem unii si aceiasi. Si ceea ce furam furam tot de la noi. Practic nu facem decat sa ne furam caciula. Nici nu mai trebuie sa vina altii sa ne-o fure.
Sa praduiesti 11 mld lei inseamna tradare si subminarea economiei nationale!
Iata de ce Base e "cel mai mare rau" in Romania. Sub "regimul" lui mai aflam si noi de ce nu sunt bani de pensii si nu numai.
si daca am aflat ca ne-au furat ce?!?!?
CONDAMNARI !!! stim ca ne fura de 21 de ani!!! conteaza cei pedepsiti (Care pana acum au fost 0)
Oare cata deductie logica iti trebuie?
Dar hai sa deturnam discutia, nu?
Am facut-o (sau credem ca am facut-o) deja in '89. De atunci ce am pus in loc? Ma tem ca orice am incerca tot scursurile societatii vor ajunge mahari peste bunurile comune ale acestei tari.
Si asta din purul si simplul motiv ca oamenii capabili aleg (o fi bine, o fi rau?) sa nu se amestece in politica, ci sa isi croiasca singuri o viata mai buna in mediul privat, departe de mizeriile politicului.
Tot ce putem face e sa-i ajutam sa se anihileze reciproc. Sa se autojudece intre ei. Azi portocaliii dau cu ceilalti de pamant, maine se schimba roata... e singura sansa - autoepurarea. Si noi trebuie sa ii ajutam sa se succeada la guvernare. Cu cat mai multe rostogoliri, cu ata mai multe paie o sa sara din ei.
Le privatizati ca aduc pierderi?
Deci privatizam pentru ca ati pus la condcerea lor niste incapabili de pe spatele carora furati. Iar acum am ajuns sa vindem tot ce avem in tara... din cauza hotiei voastre.
Patrihotilor!!
penibil.
1. sa schimbe modul in care functioneaza aceste companii. O parte fac pierderi si ar trebui partial inchise si pastrata doar acea parte din ele care poate fi facuta viabila. Alte companii fac profituri mult mai mici decat ar trebui, dand contracte preferentiale cate unor baieti destepti. Macar sa nu se mai distorsioneze pietele lor si ale clientilor lor prin aceste contracte preferentiale!
2. statul ar avea mai mult de castigat din 10% actiuni la o firma super-profitabila (Petrom) decat din 90% actiuni la Hidroelectrica. Hidroelectrica face mai multi bani decat Petrom intr-o piata normala! Singura chestie e ca acum statul nu o conduce spre profitabilitate.
3. statul a avut 20 de ani sa faca rentabile companiile de stat. Daca n-a facut-o pana acum, de ce ar face-o de acum incolo? Lasati macar pe altul mai destept sa le foloseasca cum trebuie. Pana la urma conteaza beneficiul consumatorului, nu al sefilor politizati ai companiilor de stat, care capuseaza aceste companii ce nu dau niciodata faliment, c-asa-i la stat.
.... si gandacii suntem defapt noi.
S-au tot dezvoltat pana acum o gramada de autostrazi si industrii in Romania, cred ca ar fi cazul sa ii dam cu imprumut la populatie ca din cateva zeci de mii de persoane care o sa ii acceseze sunt 100% sigur ca macar 50% vor face si dezvoltare in rahatu asta de tara.
CE CREDIBILITATE ARE MINISTERUL DE FINANTE DACA LA ANAF ESTE UN CONTRABANDIST?
Administrarea defectuoasa sau frauduloasa a bunurilor private ale statului are, cred eu, un efect negativ INDIRECT asupra cetateanului, pentru ca el devine obligat, prin forta statului, la taxe si impozite mai mari sau la reduceri salariale, asa cum s-a intamplat anul trecut. Se poate sustine acum, in mod obiectiv, ca masurile nepopulare din 2010 s-au datorat, indirect, risipei inexplicabile a cabinetului Tariceanu. Dar poporul e prea ignorant si prea irational, ca sa priceapa acest lucru, de aceea musca biciul care il loveste, nu pe omul care manevreaza biciul...
Si, ar mai fi o intrebare: de ce nu s-a constituit o comisie parlamentara de ancheta a cheltuirii fondurilor respective? De ce nu s-a sesizat Ministerul Public? Averea statului poate fi jefuita fara griji, doar cu mici dojeni de la Curtea de Conturi? Aici trebuie facut ceva, urgent...