Banii care vor fi obtinuti in urma vanzarii unor pachete minoritare si majoritare de actiuni la companiile de stat convenite cu FMI vor fi bagati in celebrul Fond National de Dezvoltare care a fost creat in 2006, potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro. De aici, sumele ar trebui utilizate, conform legii, pentru investitii. Insa, exista un precedent care dovedeste ca banii pot avea cu totul alta destinatie decat cea a investitiilor. HotNews.ro a aratat in urma cu un ancum a fost golit fondul de catre autoritati de cei 11 miliarde de lei care proveneau din privatizarea BCR si a unor distributii din sectorul energetic.

Niciun reprezentant al Guvernului nu a putut sa explice foarte clar pe ce s-au cheltuit acesti bani in perioada 2007-2008 (n.red.perioada electorala). Cert este ca nu au ajuns in investitii. Si Curtea de Conturi a constatat ca repartizarea sumelor din acest fond nu si-a atins scopul pentru care a fost facut.​​

  • Guvernul va scoate in scurt timp la vanzare o serie de pachete minoritare de actiuni la companiile de stat din sectorul energetic si transporturi: Petrom - 10%, Transelectrica - 15%, Transgaz - 15%, Romgaz - 15%, Nuclearelectrica - 10%, Hidroelectrica - 10%, Tarom-20%, CFR Marfa-20%. De asemenea, ar putea fi privatizate Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari, Craiova, active viabile de la Termoelectrica si companiile de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia si Electrica Serv. Lista cu aceste companii poate suferi modificari avand in vedere ca nu s-au luat inca decizii clare. Cert este ca FMI a impus Romaniei ca pana la sfarsitul anului sa vanda cat mai multe pachete de actiuni.

HotNews.ro a incercat sa afle care va fi destinatia banilor pe care statul ii va obtine dupa aceste vanzari. "Destinatia sumelor obtinute din privatizare este cea stabilita de OUG nr. 113/2006 privind infiintarea Fondului national de dezvoltare, cu modificarile si completarile ulterioare", a raspuns Ministerul Economiei.

Este vorba de fondul creat de Guvernul Tariceanu din care au disparut in doar doi ani circa 11 miliarde de lei in scopuri neclare. Fondul National de Dezvoltare a fost infiintat in 2006 fiind alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari. Potrivit OUG 113/2006, acesti bani trebuiau sa fie folositi pentru investitii. Acesta a fost scopul principal al infiintarii fondului. Numai din privatizarea BCR au intrat in contul statului 2,25 miliarde de euro. Cati bani au fost utilizati efectiv pentru investitii? Raportul Curtii de Conturi arata clar: 504 milioane lei. Aceasta este suma cheltuita, insa in bugetul de stat au fost prevazuti 700 de milioane de lei in perioada 2007-2008. Potrivit Ministerului Finantelor, in 2009 nu a fost cheltuit niciun ban din FND.

Legea de functionare a Fondului National de Dezvoltare prevede ca banii pot fi trasi doar pentru lucrari de investitii. Cu toate acestea, banii din Fond au fost folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.

HotNews.ro a incercat sa afle destinatia reala a banilor din Fondul National de Dezvoltare. Toate interpelarile adresate actualilor sau fostilor oficiali guvernamentali au primit raspunsuri ambigue. Ministerul Finantelor, de pilda, a spus sec: Banii au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar. Problema e ca legea care prevede infiintarea Fondului spune ca banii trebuiau folositi pentru investitii. Oameni apropiati Finantelor au declarat pentru HotNews.ro, sub acoperirea anonimatului: "banii au fost folositi, nu cheltuiti. Discutam aici despre 11 miliarde de lei care se pare ca au fost "folositi" pentru finantarea deficitului bugetar".

Pentru mai multe informatii despre FND citeste articolele: Unde s-au dus 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare? Deturnare de fonduri sau inginerie contabila pentru acoperirea deficitului bugetar

si

Curtea de Conturi: Cele 11 miliarde de lei din privatizari au fost folositi pentru acoperirea deficitelor din Trezorerie. Nereguli in cazul investitiilor facute cu bani din Fondul National de Dezvoltare