Grupul farmaceutic japonez Takeda Pharmaceutical a anuntat joi un acord amiabil pentru achizitionarea laboratorului elvetian Nycomed, pentru suma de 9,6 miliarde de euro, achizitie prin care doreste sa-si extinda prezenta mondiala pe pietele cu o puternica crestere economica, relateaza AFP.

Este una dintre cele mai mari operatiuni efectuate de o societate japoneza.

Takeda are in vedere preluarea integrala a societatii, pentru a o transforma intr-o filiala. Activitatea dermatologica americana a Nycomed nu va face insa parte din aceasta preluare.

Nycomed este o societate necotata, de talie mondiala, detinuta de diversi investitori.

Are aproximativ 12.500 de angajati in intreaga lume si are filiale in peste 70 de tari, cu o prezenta puternica in Europa si pe pietele cu crestere rapida precum Rusia, America Latina, Asia si Orientul Mijlociu. In Statele Unite si in Japonia produsele sale sunt distribuite de parteneri locali.

Acest laborator furnizeaza in special medicamente in domeniul gastro-entérologiei, tratamente impotriva bolilor respiratorii si inflamatorii, a durerii sau osteoporozei.

Produsele Takeda sunt comercializate in aproximativ 90 de tari, dar principalele venituri provin din Japonia, Europa si America de Nord.

Grupurile nipone sunt inclinate in prezent sa profite de forta monedei japoneze pentru a achizitiona la preturi relativ bune societati straine care detin tehnologie sau pozitii puternice in regiuni considerate promitatoare.