Potrivit Comisiei Europene, acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate intre un stat membru al UE si o tara terta trebuie sa contina o "clauza de desemnare a UE" prin care se recunoaste faptul ca termenii respectivelor acorduri se aplica in egala masura tuturor companiilor aeriene din UE, nu doar celor ale statului membru in cauza. Aceasta obligatie reprezinta un element esential al pietei comune europene a serviciilor aeriene, creata la inceputul anilor '90, care le garanteaza tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera in aceleasi conditii oriunde in UE. Cerinta privind introducerea "clauzei de desemnare a UE" a fost confirmata in 2002 de hotararile Curtii de Justitie privind "cerul deschis". Curtea a decis ca prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care confera avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru in cauza contravin normelor UE.
- De atunci, majoritatea acordurilor cu tari terte au fost adaptate conform hotararilor Curtii. Rusia este una dintre putinele tari din lume care nu recunoaste faptul ca toti transportatorii aerieni din UE trebuie tratati in mod egal si ca orice acord bilateral trebuie sa includa "clauza de desemnare a UE" si sa se aplice tuturor. Acest fapt genereaza probleme grave de ordin practic, putand compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, in cazul companiilor aeriene preluate de un transportator aerian din alt stat membru al UE.
- Statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde unei scrisori de notificare oficiala. In absenta unei reactii satisfacatoare, Comisia va transmite un aviz motivat prin care va solicita Romaniei sa isi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.
Daca dupa epuizarea celor doua faze incalcarea regulilor comunitare persista, Comisia poate sesiza Curtea Europeana de Justitie.
Au fost deja trimise scrisori de notificare oficiala Austriei, Finlandei, Frantei si Germaniei in octombrie 2010, Belgiei, Danemarcei, Italiei, Luxemburgului, Olandei, Suediei si Marii Britanii in ianuarie 2011, Ciprului, Irlandei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei si Spaniei in februarie 2011, Estoniei, Greciei, Ungariei, Lituaniei, Maltei si Sloveniei in martie 2011, precum si Republicii Cehe si Bulgariei in aprilie 2011.
- Potrivit Ministerului Transporturilor, serviciile de transport aerian dintre România şi Federaţia Rusă sunt reglementate de Acordul între Guvernul României şi Guvernul Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice privind transporturile aeriene, încheiat la 22 decembrie 1976.
- "Menţionăm că acest Acord nu conţine clauzele standard comunitare prevăzute explicit în acordurile aeriene încheiate de UE cu state terţe. În luna februarie, MTI a adresat părţii ruse solicitarea revizuirii cadrului juridic bilateral pentru operarea serviciilor aeriene între cele două ţări, ţinând cont inclusiv de statutul României de stat membru al UE. Partea rusă a comunicat că în cursul acestui an va întreprinde măsuri corespunzătoare pentru amendarea acordurilor bilaterale încheiate cu statele membre UE", precizeaza Ministerul Transporturilor.
- Ministerul Transporturilor mai arata ca incepând cu luna octombrie 2010, Comisia Europeană a lansat proceduri de „infringement” (încălcarea legislaţiei comunitare) în ceea ce priveşte clauza de desemnare din Acordurile aeriene încheiate cu Federaţia Rusă de către următoarele state comunitare: Austria, Finlanda, Franţa, Germania, Belgia, Danemarca, Italia, Luxemburg, Olanda, Suedia, Marea Britanie, Cipru, Irlanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Slovenia, Bulgaria şi Republica Cehia (în total 25 de state membre UE).
- construirea Casei Poporului in care sa incapa DOUA camere parlamentare, desi UNA ar fi suficienta si
- să nu se insereze ”clauza de desemnare a UE" in acordul cu URSS incheiat in 1976 cand comunismul scartaia din toate balamalele iar intrarea Romaniei in NATO si UE era iminenta.
*
Cat de periculosi sunt comuniștii si cum trebuie ei vanati fara mila (cum bine a spus și Gabi Liiceanu) se vede din amploarea conspiratiei: 26 de tari au fost sabotate de o maniera identica.