Primele contracte s-au semnat pe lotul 1 de pe tronsonul Timişoara – Lugoj, loturile 1 si 2 de pe Nadlac-Arad, lotul 1 de pe Lugoj-Deva si lotul 3 de pe Orastie-Sibiu.
"La cei 693 de milioane de euro pentru cele cinci contracte semnate astăzi se adaugă 268 milioane de euro pentru contracte semnate sau în curs de semnare pentru drumuri nationale si centuri ocolitoare din fonduri europene si 79 milioane de euro contracte din fonduri BEI. Vreau să vă spun că am reusit la aceste contracte să facem economii de peste 600 milioane de euro fată de valoarea estimată initial, semn că noile reguli pe care le-am impus în contractele cu constructorii, inclusiv standardele de cost, si-au făcut efectul” , a declarat ministrul transporturilor Anca Boagiu cu ocazia semnarii contractelor.
România va avea, peste câţiva ani, 845 de kilometri de autostradă, faţă de 313 km în prezent, investitiile urmand sa se ridice la 5,17 miliarde euro, a mai spus Anca Boagiu. In prezent, sunt in executie 276 kilometri de autostrada.
La randul sau, premierul Emil Boc, prezent la eveniment, a spus ca in România sunt în prezent contractate proiecte în valoare de 12,8 miliarde de euro, cărora li se adaugă cele 700 milioane euro din contractele semnate vineri. "Ajungem la 13,5 miliarde, bani serioşi care schimbă faţa acestei ţări", a spus Boc.
- In ceea ce priveste preturile, Roman Esterbauer, reprezentant Alpine Bau GmbH (Video), sustine ca in Austria preturile sunt aproximativ egale cu cele din Romania. La randul sau, Francesco, reprezentant Miglio Impregilo SpA (Video), spune ca pretul la care a castigat contractul este foarte mic.
- Video realizat de Matei Budes
Constructorii si valoarea contractelor
- Proiectare şi execuţie Autostrada Timişoara – Lugoj, lotul 1 km 44+500 - km 54+000” – valoare estimată 266.555.952 lei, constructor Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Carena SpA Impresa di Costruzioni, valoare ofertă câştigătoare 210,369,462.74 lei
- Proiectare şi execuţie autostrada Nădlac – Arad şi Drum de Legătură, lotul 1, km 0+000 – 22+218” valoare estimată 486.946.433 lei, constructor Asocierea Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao – Donep Construct, valoare ofertă câştigătoare 382.959.483,93 lei
- Proiectare şi execuţie autostrada Nădlac – Arad şi Drum de Legătură, lotul 2, km 22+218 – 38+882” valoare estimată 506.661.681 lei, constructor Alpine Bau GmbH, valoare ofertă câştigătoare 411.489.216,09 lei
- Proiectare şi execuţie autostrada Lugoj – Deva, lotul 1, km 0 + 000 – km 27 + 400” valoare estimată 1.118.840.865 lei, constructor Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construzioni SpA, valoare ofertă câştigătoare 681.040.913,98 lei
- Proiectare şi execuţie autostrada Orăştie – Sibiu, lotul 3, km 43+855 – km 65+965” valoare estimată 762.202.841 lei, constructor Impregilo SpA, valoare ofertă câştigătoare 604.791.600 lei
Toate contractele prevăd o durată de proiectare şi execuţie de 22 de luni din momentul atribuirii (patru pentru proiectare şi 18 pentru execuţie), la care se adaugă patru ani de garanţie. Finanţarea tuturor tronsoanelor este asigurată de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (85%) şi de Guvernul României (15%).
Initial, opt ofertanti din 64 au contestat rezultatele licitatiilor organizate de Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale pentru aceste tronsoane de autostrada. Doar castigatorii a trei loturi din noua nu au fost contestati. Insa doi ofertanti au renuntat de contestatii. Astfel, au mai ramas de rezolvat contestatiile pe lotul 2 din tronsonul Timisoara-Lugoj si loturile 1, 2 si 4 de pe Orastie-Sibiu.
Pentru celelalte patru tronsoane ar putea fi incheiate contractele în următoarele două săptămâni, după ce va fi anunţat rezultatul contestaţiilor, a precizat Boagiu.
Cine sunt constructorii
- Grupul Romstrade, lider in consortiul format cu Monteadriano Engenharia e Construcao si Donep Construct, a castigat lotul 1 din tronsonul Nadlac-Arad. Grupul este controlat de omul de afaceri Nelu Iordache- are incheiate numeroase contracte cu statul, mai ales pentru intretinerea si reabilitarea drumurilor nationale si autostrazilor, dar si pentru largiri de drumuri.
- Alpine Bau GmbH a castigat lotul 2 din tronsonul Nadlac-Arad. Companie din Austria. In Romania a efectuat lucari de largiri si de consolidari de drumuri nationale. In prezent se mai ocupa de extinderea la patru benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti pe sectorul cuprins intre DN1A si DN 1 si continuarea centurii rutiere existente a municipiului Bucuresti cu pasaj superior peste CF la Otopeni. Pe plan international, compania este implicata intr-un proiect de cooperare internationala pentru constructia tunelului Gothard din Elvetia.
- Spedition UMB si Tehnostrade, in asociere cu firma Carena SpA Impresa di Costruzioni, au castigat lotul 1 din tronsonul Timisoara-Lugoj. Spedition UMB si Tehnostrade sunt detinute de Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului". Spedition UMB mai participa la lucrarile la tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti de pe autostrada Bucuresti-Ploiesti, care sunt in mare intarziere, avand, initial, ca termen de finalizare 2010. Termenul a fost prelungit pana la 15 decembrie 2011. Tronsonul a fost realizat doar in proportie de 50%. Portiunea de autostrada are o lungime de 42,5 km, licitatia de constructie fiind castigata, in 2006, de un consortiu format din firmele UMB Spedition, Pa &Co International, Euroconstruct Trading '98 si Com-Axa.
- Tirrena Scavi SpA, lider in consortiul format cu Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA si Cossi Costruzioni SpA, a castigat al doilea lot din Timişoara-Lugoj. Tirrena Scavi SpA, lider in consortiul format cu Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA si Cossi Costruzioni SpA, a castigat si singurul lot scos la licitatie din Lugoj-Deva. Tirrena Scavi este o companie de constructii, reabilitare drumuri si poduri din Italia. S-a ocupat de lucrările de modernizare a strazilor din Cluj-Napoca. Presa locala arata ca primăria clujeană a penalizat compania Tirrena Scavi pentru carenţe la contractele de drumuri aflate în garanţie.
- Impregilo SpA a castigat al treilea lot din Orăştie – Sibiu. Una dintre cele mai mari companii de constructii din Italia. Pe plan international se ocupa de constructia celui mare pod din lume, cel care va traversa stramtoarea Messina.
sa inteleg ca o sa facem niste autostrazi gen bucuresti-pitesti: adica dupa ce le construim mai lucram 10 ani la ele pana le facem fara gropi...
Personal, chiar nu-mi pasa cat costa ce costa atata timp cat se face. Aia mi se pare principala ingrijorare: ca nu se face nimic. Cand o sa depasim nivelul de "nu se face" ne putem concentra si pe asta cu "cat costa".
Ti se pare normal sa platesti ceva ce deja ai mai platit?! Mie asta imi pare afacerea ideala: "vinde leul cu doi lei"...
Daca mergi cu o viteza constanta de 130km/h distanta de 1200km cat sunt de la Bucuresti la Viena o parcurgi in aproximativ 9 ore. Daca tu imi spui mie ca vrei sa ajungi la Viena in 6 ore, pai atunci ar trebui sa ramai de mai multe ori fara permis pana ajungi la Viena. Nu?
Si cum am mai spus si inainte... Aruncatul cu noroi e sport national in tara asta... Nu mai face asta pentru ca nu te face mai special si nici mai interesant, ci dimpotriva.
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/48503/Cine-tine-bugetul-Romaniei-topul-judetelor.html
http://old.cotidianul.ro/bugetul_tarii_pe_cap_de_roman_topul_judetelor-18431.html
Ai terminat de citit? Acum te rog frumos sa-mi raspunzi la intrebarea la care niciunul nu mi-ati raspuns: ti se pare normal sa platesc de doua ori acelasi lucru?!
ce zvon de la partid frate?! iar incepem cu luptele politice?
Am cautat in toate articolele de pana acum, pe acest subiect si nu am gasit o data exacta a inceperii lucrarilor.
Ii multumesc celui care ma poate lamurii.
"Peste cativa ani.."
Cred ca am imbatranit si nu mai am rabdare. M-am cam saturat sa aud ministrul transporturilor zicand "peste cativa ani"
Nu s-ar putea un pic mai multe precizie? La finalul anului 2011 osa fie finalizatre tronsoanele x,y,x, la finalul anului 2012 ..si tot asa.
Rau de tot stam cu tot ce inseamna planificare si proiecte de durata.
Vad ca a scris cineva sa ma uit si la fisierul atasta. Nu e un PDF, e un PPT, care mi se pare destul de rau la nivel de vizibilitate.
La anumite tronsoane de autostrada sunt trecute niste termene de executie, dar destul de vagi, de genul 2011-2013. Si discutam de tronsoane de zeci de km. Ne miscam ca ochiul mortului.
La alte reabilitari sau contracte spre semnare nici macare aceste indicii calendaristice nu prea mai sunt date.
Un lucru e clar: Undeva in viitor, vom avea autostrazi. Pacat doar ca atunci o sa ne atace romulanii si nu o sa le mai putem folosi,