Comisia Europeana a deschis doua investigatii aprofundate cu privire la o schema de sprijin pentru investitii in aeroporturile regionale din Romania si pentru a stabili daca anumite reduceri acordate de catre aeroportul din Timisoara unor companii aeriene denatureaza concurenta. Potrivit unui comunicat, Comisia este ingrijorata de faptul ca acordurile incheiate intre aeroportul din Timisoara si Wizz Air ar putea conferi acestei companii aeriene un avantaj economic inechitabil fata de concurentii sai.

Aeroportul din TimisoaraFoto: Agerpres

UPDATE 2 "Wizz Air este la curent cu faptul ca oficialii Comisiei Europene au anuntat o investigatie cu privire la contractele comerciale ale aeroporturilor romanesti si ca Wizz Air a fost specificata in acest context. Suntem increzatori ca acest contract cu aeroportul din Timisoara negociat in conditii uzuale de piata este in conformitate totala cu reglementarile europene si nationale in vigoare si nu implica ajutor venit de la stat", a declarat Balazs Varro, corporate communications manager al Wizz Air.

UPDATE "Noi vom colabora cu cei de la Comisia Europeana si vom incerca alaturi de dansii sa vedem ce s-a intamplat acolo (n.red.la aeroportul Timisoara)", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Donciu, consilier al ministrului transporturilor. Potrivit acestuia, "daca lucrurile se vor dovedi ca sunt in neregula, cei care au gresit vor raspunde de ceea ce au facut". Donciu a precizat ca firma care a facut sesizare la CE este Carpatair. Asculta inregistrarea audio.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Comisia are datoria de a efectua investigatii atunci cand considera ca este posibil ca autoritatile publice sa acorde subventii care denatureaza concurenta. Normele permit subventii destinate compensarii serviciilor de interes economic general si, in anumite conditii, imbunatatirii infrastructurii de acces sau sprijinirii crearii de rute noi pe aeroporturile regionale. Acestea nu permit acordarea de subventii destinate sa acopere, pe o baza continua, pierderile din exploatare", a declarat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta.

CE: Exista indoileli cu privire la faptul ca finantarea publica indeplineste un obiectiv de interes general

In ceea ce priveste schema de sprijin pentru investitii in aeroporturile regionale din Romania, Comisia are indoieli cu privire la faptul ca finantarea publica indeplineste un obiectiv de interes general clar definit, avand in vedere aparenta supraoferta de servicii aeroportuare din Romania. In plus, Comisia trebuie sa evalueze daca infrastructura modernizata este necesara si proportionala, avandu-se in vedere, in special, activitatea limitata a aeroporturilor. Investigatia initiala indica faptul ca aeroporturile regionale din Romania inregistreaza, in general, pierderi si ca pierderile lor din exploatare sunt acoperite anual de catre stat. Normele UE permit acordarea de ajutoare pentru infiintarea de rute noi pe aeroporturile regionale sau pentru finantarea unor servicii de interes economic general. Acestea nu permit acoperirea, pe o baza continua, a pierderilor din exploatare.

Aeroportul Timisoara favorizeaza Wizz Air?

In ceea ce priveste aeroportul din Timisoara, Comisia trebuie sa verifice daca subventiile anuale servesc doar la reducerea cheltuielilor curente ale operatorului aeroportuar. In absenta unui obiectiv de interes economic general, acest fapt ar fi incompatibil cu normele UE, intrucat ar oferi beneficiarului un avantaj inechitabil fata de concurentii sai, care trebuie sa functioneze fara ajutor. De asemenea, Comisia va investiga in continuare relatiile contractuale dintre aeroportul din Timisoara si Wizz Air, si anume un contract de marketing incheiat in 2008 si neplata unor taxe de aeroport in valoare de 2,6 milioane EUR, precum si reduceri suplimentare de 72% pana la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate, cele cu o greutate maxima la decolare de peste 70 de tone.

Deschiderea investigatiilor aprofundate privind ajutoarele de stat ofera guvernului roman si partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza. Acest fapt nu aduce atingere rezultatului final al investigatiei.

Potrivit informatiilor de pe site-ul sau, in total, Wizz Air opereaza din Timisoara 23 de curse dus-intors saptamanal, ceea ce reprezinta aproximativ un sfert din intreaga activitate operationala din Romania.

  • In luna aprilie, Comisia a invitat partile interesate sa transmita observatii privind punerea in aplicare a Orientarilor UE din 2005 privind finantarea aeroporturilor si ajutorul la infiintare pentru companiile aeriene de pe aeroporturi regionale. Comisia doreste, de asemenea, sa obtina opinii cu privire la Orientarile UE din 1994 privind aeroporturile, care contin norme cu privire la evaluarea ajutorului social si de restructurare pentru companiile aeriene. Observatiile pot fi transmise pana la 7 iunie 2011. Avand in vedere observatiile primite, Comisia va decide daca orientarile trebuie sa fie revizuite si va organiza consultari, in continuare, inainte de adoptarea unor norme noi.