Un instrument pentru accelerarea investitiilor in Romania il reprezinta parteneriatul public-privat, a declarat premierul Emil Boc in cadrul conferinţei financiare organizată de Forum Invest şi BNR. In aceasta privinta, Emil Boc spera ca Uniunea Europeana sa aiba aceeasi deschidere fata de Romania pe care a avut-o si cu alte tari. "E adevărat că noi am venit mai târziu în acest club al parteneriatului public-privat şi sper ca UE să aibă aceeasi deschidere cu România pe care a avut-o şi cu alte ţări din UE atunci când s-a vorbit de instrumentul parteneriatului public-privat. Spun asta pentru că regimul extrem de restrictiv al Eurostat-ului sau altor mecanisme din UE, raportate României în comparaţie cu ce s-a făcut până acum în UE, ar putea încetini implementarea proiectelor de parteneriat public-privat", a spus Boc.

Potrivit acestuia, "România a redevenit locul unde se poate investi şi locaţia unde merită să investeşti în acest moment". Premierul a precizat ca in 2011 s-au alocat mai multi bani de la buget pentru investitii. Dacă în 2010 s-au alocat 33 miliarde lei, in 2011 acesta suma este de 35 miliarde de lei. Boc sustine ca aceasta suma reprezinta un procent în PIB mai mare chiar şi decât în 2008, anul de maximă creştere economică. De asemenea, pentru 2012 suma va fi de 45 miliarde de lei.

La fondurile bugetare se adaugă fondurile europene. Potrivit premierului, proiectele europene aflate în derulare depasesc 13 miliarde de euro. In plus, mai sunt si proiectele care vor fi realizate in parteneriate public-private.

Guvernul a aprobat, recent, o lista cu principalele 20 de proiecte care vor fi realizate in parteneriate public-private. Pe lista se afla proiecte de constructie a unor autostrazi, centuri ocolitoare, hidrocentrale, termocentrale, poduri, canale, locuinte, spitale si a unui penitenciar. "Aceste proiecte vin in completarea investitiilor realizate cu bani de la bugetul de stat sau cu fonduri europene", a precizat Boc. Premierul a invitat, recent, investitorii chinezi sa construiasca autostrazi si hidrocentrale in parteneriate public-private.

  • In alta ordine de idei, Boc a mai spus ca numărul contractelor de muncă inregistrate de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii, a ajuns la aproape 250.000, depasind numarul contractelor de munca inregistrate in decembrie 2008.