Preturile productiei industriale au crescut in luna aprilie cu 9,6% fata de luna corespunzatoare a anului trecut si s-au situat la acelasi nivel comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor Institutlui National de Statistica (INS). Preturile la producator au inregistrat un avans anual de 10% in luna ianuarie, 10,9% in februarie si 11% in martie.

Comparativ cu aprilie 2010, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere de 9,6% in luna aprilie.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+11,2%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+9,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%), in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+12,3%) si industria energetica (+11,7%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+4,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,4%).

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale pe total s-au situat la acelasi nivel comparativ cu luna precedenta. Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat cresteri cu 0,3%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat scaderi cu 0,8%.

Pe sectoare de activitate, au fost observate cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,3%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (-1,1%) si industria prelucratoare (-0,3%).

Pe marile grupe industriale au avut loc cresteri de preturi in industria energetica (+1,1%) si industria bunurilor de capital (+0,3%). Preturile au scazut in industria bunurilor de uz curent (-0,8%) si industria bunurilor intermediare (-0,5%).