Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar la Romgaz Medias, a pierdut recursul formulat impotriva companiei pentru donatia de 400 milioane de lei varsata la bugetul de stat de producatorul de gaze, decizia instantei fiind definitiva si irevocabila, potrivit Mediafax. Decizia apare pe site-ul Curtii de Apel Alba-Iulia, sectia comercial, insa motivatia instantei nu este inca publica.

UPDATE: Reprezentantii casei de avocatura Bostina si Asociatii, care a asistat Romgaz in procesul castigat contra Fondului Proprietatea, au confirmat vineri ca Curtea de Apel Alba Iulia, sectia comercial, a respins recursul formulat de Fondului Proprietatea impotriva hotararilor instantelor inferioare. Decizia este definitiva si irevocabila.

"Prin actiunea promovata, Fondul Proprietatea a precizat ca masura aprobata de AGA Romgaz din 30.11.2010 este de natura a prejudicia actionarii minoritari ai societatii. Prin Sentinta comerciala nr. 146/CC/19.01.2011 pronuntata de Tribunalul Sibiu - Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, in prima instanta, a fost respinsa ca nefondata actiunea promovata de Fondul Proprietatea, instanta de fond retinand ca societatea reclamanta nu a fost in masura a justifica un prejudiciu, in contextul in care finantarea donatiei, in conditiile art. 59 din OG nr. 18/2010, a fost operata din capitalurile proprii ale Romgaz, acumulate din activitatea aferenta anilor precedenti, iar nu din veniturile aferente exercitiului financiar 2010", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura.

In calitate de actionar minoritar al Romgaz, cu o participatie de 15%, Fondul Proprietatea a votat impotriva acestei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor care a avut loc in data de 30 noiembrie 2010.

La acea data, reprezentantii Frankin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au recomandat conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat si au propus guvernului roman si conducerii Romgaz o solutie alternativa, sub forma unui dividend special din rezervele financiare acumulate in anii precedenti catre toti actionarii companiei.

De asemenea, Fondul a depus la Tribunalul Sibiu o cerere impotriva Romgaz prin care a solicitat anularea hotararii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Romgaz prin care s-a aprobat aceasta donatie.

La inceputul lunii februarie, Tribunalul Sibiu a respins cererea formulata de catre Fondul Proprietatea impotriva companiei Romgaz privind anularea hotararii actionarilor societatii de la finele lui noiembrie 2010, prin care s-a aprobat ca producatorul de gaze sa doneze 400 milioane de lei catre bugetul de stat. Tot atunci, Fondul a anuntat ca va continua litigiul prin promovarea cailor de atac.

Totodata, la mijlocul lunii martie, Fondul Proprietatea a demarat un litigiu impotriva membrilor Consiliului de Administratie al Romgaz care au aprobat realizarea acestei donatii catre bugetul de stat. Actiunea Fondului Proprietatea este indreptata impotriva Ioanei Apan, presedintele CA Romgaz si secretar general adjunct in Ministerul Economiei, si a membrilor CA Marcel Adrian Piteiu, director general Romgaz, Ionica Raicu, director general - directia generala investitii si IT din Ministerul Economiei, si Mihai Busuioc, director general adjunct la Agentia Nationala de Cadastru.