Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat licitatiile pentru primele proiecte de crese si gradinite realizate prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, sub-programul - Modernizarea localitatilor romanesti. Primele licitatii se fac pentru cresele si gradinitele din judetele uzau, Vrancea, Suceava si Botosani. Valoarea estimata este de 88,5 milioane de lei fara TVA pentru 103 gradinite si crese (18 din judetul Buzau, 29 din judetul Vrancea, 26 din judetul Botosani si 30 din judetul Suceava).

Criteriul de atribuire a contractului este pretul cel mai scazut.

Valoare estimata maxima pentru fiecare judet este de: 15.377.079 lei fara TVA pentru judetul Buzau, 23.726.419 lei fara TVA pentru judetul Vrancea, 22.765.426 lei fara TVA pentru judetul Botosani, respectiv 26.690.406 lei fara TVA pentru judetul Suceava. Valoarea estimata include costurile de proiectare si executie, precum si pe cele de finantare.

Obiectivele de investitii au fost stabilite in functie de propunerile inaintate de autoritatile publice locale si in urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, sustine Ministerul Dezvoltarii. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investitii sunt de trei categorii, respectiv pentru crese/gradinite cu una, doua sau trei grupe de copii si sunt puse la dispozitie de MDRT.

Guvernul a aprobat in decembrie 2010 constructia a 400 de crese in 2011, prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii".Astfel, executantul va suporta din surse proprii constructia unei crese, urmand sa primeasca banii din partea statului din 2013. Elena Udrea, ministrul dezvoltarii, a spus ca Executivul intentioneaza sa acopere tot necesarul de crese din Romania.

In Bucuresti vor fi construite 16 gradinite, a mai spus Elena Udrea. "La Bucuresti este suficient pe solicitari actuale, am calculat ca fiind suficiente 16 crese. Aproximativ 2000 de locuri in crese, solicitate pe toate cele sase sectoare in conditiile in care avem un numar de copii intre 0 si 3 ani de aproape 59.000, ceea ce inseamna ca multi copii stau fie cu bone, fie cu bunicii acasa", a mai spus ministrul dezvoltarii.