Belarus, tara care se confrunta cu o criza financiara majora, ia in calcul vanzarea producatorului national de ingrasaminte chimice Belaruskali, unul dintre cele mai pretioase active ale tarii, a carui valoare este estimata la 20 de miliarde de dolari, relateaza Wall Street Journal, preluat de AFP.

Potrivit cotidianului de afaceri, care citeaza surse apropiate dosarului, Minskul a inceput deja discutii in acest sens cu investitori din Rusia si din China pentru a vinde Belaruskali, al treilea producator mondial de potasa (carbonat de potasiu).

Miliardarul rus Suleiman Kerimov, apropiat al Kremlinului si care detine deja cea mai mare intreprindere ruseasca din domeniu, Uralkali, a avut mai multe intalniri cu membri ai guvernului belarus. O fuziune Uralkali-Belaruskali ar accentua dominatia sa pe piata mondiala, precizeaza WSJ.

Autoritatile belaruse s-au intalnit si cu investitori chinezi pentru a vinde 25% din intreprindere, dar negocierile au esuat, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Belarusul se confrunta cu cea mai grava criza financiara din momentul in care Alexandre Lukasenko a ajuns la putere, in urma cu 17 ani. Fosta republica sovietica, cu o economie etatista, sufera de un deficit comercial urias si de penurie de valuta.

Minskul a obtinut sambata un credit de trei miliarde de dolari pe trei ani de la partenerii sai din fosta URSS, printre care si Rusia. Dar Moscova a conditionat acest imprumut de importante privatizari.

Luni, seful gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, a afirmat ca grupul sau este pe punctul de a prelua controlul unui activ strategic, societatea belarusa Beltransgaz, care asigura tranzitul gazului rusesc spre Europa.

Autoritatile belaruse s-au adresat saptamana trecuta si Fondului Monetar International, pentru a contracta un credit de 8 miliarde de dolari.