Coalitia de guvernamant din Germania este in favoarea preluarii de catre exportatorul rus de gaze naturale Gazprom a unei participatii la cel mai mare grup de utilitati din Germania, E.ON, potrivit cotidianului Handelsblatt citat de Reuters.

"Respingerea automata a unei oferte a Gazprom pentru o participatie la E.ON nu ar avea sens", a declarat Joachim Pfeiffer, purtator pe cuvant pe probleme economice al Partidului Conservator condus de Angela Merkel.

Decizia reprezinta un pas important in schimbarea strategiei energetice a Germaniei, in conditiile in care autoritatile intentioneaza sa renunte la energia nucleara dupa criza din Japonia.

"Fara energie nucleara, Germania va fi mai interesata decat in trecut de aprovizionarea cu gaze din Rusia", este de parere Martin Lindner, expert in politici economice al Partidului Democratii Liberi.

Preluarea de catre Gazprom a unei participatii la E.ON sau la subsidiara Ruhrgas ar asigura energie la preturi convenabile pentru economia germana, arata Handelsblatt.

Alexei Miller, directorul general al grupului rus, a declarat la finele saptamanii trecute pentru publicatia Sueddeutsche Zeitung ca Gazprom urmareste cu interes planurile de instrainare de active ale E.ON si analizeaza optiuni pentru investitii strategice sau parteneriate cu E.ON sau Ruhrgas.

Oficialii Ruhrgas au refuzat sa comenteze aceste informatii.