La nivelul Romaniei, sunt estimate pierderi de circa 9 milioane de euro in cazul producatorilor de castraveti, a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabara. Acesta crede ca nivelul vanzarilor la unele produse a scazut cu mai mult de jumatate din cauza informatiilor privind epidemia de E.coli. In acest moment, exista 3.500 de tone de castraveti care nu pot fi vanduti nicaieri. Aceste cantitati urmeaza sa fie distribuite gratuit unor institutii publice. Dar pentru a putea fi distribuite, ministerele ar trebui sa faca o lista cu beneficiarii (scoli, camine de batrani, spitale). Pana acum, doar Ministerul Educatiei a trimis o confirmare pentru doar 30 de tone. Deocamdata, nu a fost demarat procesul de distribuire a castravetilor gratuiti.

Producatorii afectati de reducerea vanzarilor vor fi despagubiti cu bani de la Comisia Europeana. Comisia Europeană a alocat un buget de 150 milioane euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Europa, Romaniei revenindu-i doar 247.200 euro din sumă. Valeriu Tabara sustine ca la cererea ministrilor europeni, Comisia analizeaza posibilitatea majorarii ajutoarelor pana la nivelul total 200-250 de milioane de euro, aceasta in conditiile in care ar fi nevoie de 300-400 de milioane de euro.

Legumele produse in Romania sunt sigure pentru consumatori, a declarat luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, recomandand romanilor sa spele toate fructele si legumele inainte de consum, chiar daca sunt ambalate.

"E.coli este o infectie exterioara si nu una in interiorul plantelor. Orice fruct trebuie spalat", a spus Tabara, citat de Mediafax.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis Chetan, a adaugat ca, pana in prezent, pe teritoriul Romaniei nu au fost depistate legume infestate.