Tarom a inregistrat anul trecut pierderi de 332,48 milioane de lei (78,97 milioane de euro), cu 41,6% mai mari decat in 2009, pe fondul "scaderii puterii de cumparare a pasagerilor si a cresterii cheltuielilor de operare", potrivit datelor remise de operatorul aerian.

Pe parcursul anului 2010, compania a realizat venituri de 1,28 miliarde de lei, in crestere cu 15% fata de anul anterior, in vreme ce cheltuielile au ajuns la 1,62 miliarde de lei, fiind cu 20% mai mari decat in 2009. In acelasi timp, cifra de afaceri a urcat cu 13%, la 918,64 milioane lei.

Reprezentantii Tarom spun ca rezultatele au fost afectate de majorarea cu 29% a cheltuielilor cu combustibilul, impactul acestor costuri fiind de 19 milioane de euro, in vreme ce eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda in aprilie 2010 a avut un impact financiar de 4,87 milioane de euro.

"Un alt factor care a condus la rezultatul financiar actual a fost reprezentat de devalorizarea leului si a euro in raport cu dolarul american. Pe rutele intraeuropene, toti operatorii de transport aerian au raportat pierderi in 2010, cauzate de cresterea pretului petrolului si de numeroasele taxe impuse companiilor aeriene de catre guvernele mai multor tari europene", se arata in comunicatul companiei.

Oficialii transportatorului aerian motiveaza rezultatele financiare slabe si prin contextul economic dificil, in care scaderea drastica a puterii de cumparare a pasagerilor a condus la orientarea acestora spre segmentul low-cost, in vreme ce restrangerea activitatii multor firme a condus la un trafic de business redus. Problemele financiare ale companiilor, un sistem bancar afectat de criza, taxele ridicate percepute de aeroporturi, pretul petrolului aflat in continua crestere, sunt alte cauze care au condus la rezultatul negativ al companiei, mai spun reprezentantii Tarom.

Desi "scaderea drastica a puterii de cumparare a pasagerilor a condus la orientarea acestora spre segmentul low-cost", numarul de pasageri a crescut cu 23,6% fata de anul anterior, la 2,19 milioane. Gradul de incarcare a curselor Tarom inregistrat in 2010 a fost de 62%, cu 6 puncte procentuale peste cel din 2009.