Pierderile Tarom au crescut anul trecut cu 41,6%, la 332,48 milioane lei
Pe parcursul anului 2010, compania a realizat venituri de 1,28 miliarde de lei, in crestere cu 15% fata de anul anterior, in vreme ce cheltuielile au ajuns la 1,62 miliarde de lei, fiind cu 20% mai mari decat in 2009. In acelasi timp, cifra de afaceri a urcat cu 13%, la 918,64 milioane lei.
Reprezentantii Tarom spun ca rezultatele au fost afectate de majorarea cu 29% a cheltuielilor cu combustibilul, impactul acestor costuri fiind de 19 milioane de euro, in vreme ce eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda in aprilie 2010 a avut un impact financiar de 4,87 milioane de euro.
"Un alt factor care a condus la rezultatul financiar actual a fost reprezentat de devalorizarea leului si a euro in raport cu dolarul american. Pe rutele intraeuropene, toti operatorii de transport aerian au raportat pierderi in 2010, cauzate de cresterea pretului petrolului si de numeroasele taxe impuse companiilor aeriene de catre guvernele mai multor tari europene", se arata in comunicatul companiei.
Oficialii transportatorului aerian motiveaza rezultatele financiare slabe si prin contextul economic dificil, in care scaderea drastica a puterii de cumparare a pasagerilor a condus la orientarea acestora spre segmentul low-cost, in vreme ce restrangerea activitatii multor firme a condus la un trafic de business redus. Problemele financiare ale companiilor, un sistem bancar afectat de criza, taxele ridicate percepute de aeroporturi, pretul petrolului aflat in continua crestere, sunt alte cauze care au condus la rezultatul negativ al companiei, mai spun reprezentantii Tarom.
Desi "scaderea drastica a puterii de cumparare a pasagerilor a condus la orientarea acestora spre segmentul low-cost", numarul de pasageri a crescut cu 23,6% fata de anul anterior, la 2,19 milioane. Gradul de incarcare a curselor Tarom inregistrat in 2010 a fost de 62%, cu 6 puncte procentuale peste cel din 2009.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
am hotarat ca inainte de cursele lowcost sa incerc tarom. biletul , dus-intors , m-ar fi costat 1300e (bruxelles-bucuresti-bruxelles).
este adevarat ca tarom are 2 zboruri pe zi, si la ore mai bune decat celelalte companii, dar, la celelalte companii biletul era sub 200.
nu vreau sa compar tarom cu o comapnie low cost, dar cand diferenta de pret se calculeaza intre 170 si1300, pentru 3 ore de zbor, eu nu as alege tarom nici daca imi este decontat zborul.
ma voi uita mereu si la tarom la pretul biletelor dar pana acum nu am gasit niciodata o oferta macar comparabila (as da sa zicem 400e in loc de 150 pentru plusul de confort ca nu eu platesc biletul, dar 1000 nu as da nici din buzunarul firmei, din principiu)
Degeaba dau ei vina pe vulcan si pe pretul petrolului, ca anul trecut asta din urma nu a crescut.
si nu oferiti nimic in plus ! (basca ore aiurea !)
pai la ce preturi aveti fata de celelalte companii ar trebui sa aveti inclus si un masaj erotic pe durata zborului !
si prea multe avioane, ma rog fiecare a avut grija comisionului si au cumparat si daca nu le trebuia cu adevarat, si de prea multe tipuri
si ca la orice companie de stat, sunt mult prea multi, mai ales ca au externalizate serviciile
intr-adevar orare aiurea - daca se intreaba doamna de traficul de biznis, ma rog aici ma gandesc eu ca probabil tarom asteapta sa aterizeze la prima ora cursele din tara, si de la 9-10 incolo incepe sa zboare pe destinatiile externe
si niste echipaje foarte heterogene la cabina - unele din cale afara de amabile, si altele care abia asteapta sa traga perdelutzele sa citeasca libertatea pe scaunele de la biznis - cred ca acelasi sictir general si la o parte din piloti, (de exemplu la cei care au frecat pe BGD cu fundul de pista )
si scaunele cele mai proaste din cate companii de linie am zburat, din pacate
si la destinatiile europene - cele mai mari tarife comparate cu o companie de linie care zboara pe acelasi aeroport, bilet luat in aceeasi perioada
nu ma pot abtine sa nu zic si de revista aia cretina glossy - aia lipsea tichia de margaritar la tarom :)