Producatorii romani de legume afiliati la Hortifruct, singura organizatie de producatori din Romania recunoscuta conform normelor UE, au inregistrat pierderi de noua milioane de euro in urma crizei generata de epidemia E.coli, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Rusu, director la Sere Pipera, societate afiliata acestei organizatii.

"In ceea ce priveste pierderile, putem face estimari doar pentru membrii Hortifruct. Dupa primele estimari, pierderile se ridica la noua milioane de euro, insa perioada pentru care se calculeaza aceste pierderi este 9 mai - 30 iunie", a declarat reprezentantul Hortifruct, lasand sa se inteleaga ca pierderile ar putea creste.

Cristian Rusu a mai spus ca inca nu se poate sti cati bani vor recupera producatorii de legume care au inregistrat pierderi in aceasta perioada, deoarece inca nu se stie exact care este procedura si modalitatea de despagubire. "Exista niste coeficienti de calcul si variabile, se fac niste medii pe ultimii trei ani. Uniunea Europeana are o procedura de calcul foarte riguroasa si bine pusa la punct, insa pana cand nu o vom cunoaste in detaliu nu pot spune cati bani vor putea recupera producatorii", a aratat Rusu.

Pentru a primi despagubiri producatorii trebuie sa dovedeasca cu acte pierderile suferite

Reprezentantul organizatiei de producatori arata ca pentru a primi despagubiri de la Uniunea Europeana regula este ca producatorii sa fie membrii ai unei organizatii recunoscuta conform legislatiei europene. Totodata, acestia trebuie sa prezinte acte prin care sa dovedeasca ce productie au avut si ce cantitate a fost vanduta. De asemenea, acestia ar trebui sa tina si evidenta pierderilor.

El a aratat ca membrii Hortifruct sunt firme mari de producatori care au o contabilitate bine pusa la punct, iar cei care cer compensatii pentru pierderi trebuie "in primul rand sa faca dovada recoltarii acelor kilograme".

In ceea ce priveste producatorii neorganizati, acestia vor trebui, ca o masura de exceptie, sa faca un contract pe termen scurt cu organizatiile de producatori autorizati. "Desigur, vor fi anumite conditii. Eu trebuie sa urmaresc traseul produselor, sa am garantii ca acea productie a existat", a explicat Rusu.

Micilor producatori neafiliati le va fi aproape imposibil sa obtina despagubiri

Cristian Rusu este de parere ca micilor producatori neafiliati le va fi aproape imposibil sa obtina despagubiri de la UE, in conditiile in care acestia trebuie sa demonstreze cu acte productia, vanzarile si pierderile.

"Ca o parere personala, e foarte greu pentru un producator neorganizat sa aiba acces la despagubirile acordate de UE. Pentru micii producatori, care in marea majoritate isi vand marfa la marginea drumului, va fi foarte greu sa imi demonstreze cu documente ce productie au avut, cat au vandut, cat nu au vandut", a mai spus acesta.

Rusu este de parere ca in astfel de momente se vede importanta unei organizatii de producatori. "Micii producatori pot sa realizeze acum ca a se organiza intr-o asociatie nu e un lucru rau, nu e fostul colhoz, nu e fostul CAP. Pentru comunitatea europeana e imposibil sa asculte fiecare mic producator in parte", a spus el.

O alta problema identificata de reprezentantul Hortifruct este ca personalul insuficient al directiilor judetene pentru agricultura, care ar fi trebuit sa tina evidenta cantitatilor de legume aruncate la groapa de gunoi.

"In mod normal, cantitatile de legume ar trebui duse la o groapa de gunoi ecologica si ar fi trebuit ca cineva sa fi numarat acele cantitati. La nivelul directiilor judetene nu exista insa atata personal incat sa vada fiecare sac de gunoi", a precizat el.

Compensatii de 210 milioane euro pentru fermierii afectati de criza legumelor infestate cu E.coli

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a anuntat miercuri ca executivul european ofera compensatii de 210 milioane de euro fermierilor afectati de criza legumelor infestate cu bacteria E.coli. Comisia Europeana a propus in prima faza deblocarea unui ajutor de 150 milioane de euro pentru producatorii de legume si fructe afectati de scaderea drastica a vanzarilor, care acoperea mai putin de o treime din pagubele suferite de fermieri.

La inceputul acestei saptamani, comisarul european a anuntat, citat de Mediafax, ca producatorii romani de legume afectati de criza generata de epidemia E.coli vor primi compensatii ce vor varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, pentru producatorii organizati.

"In functie de tipul retragerii si de produs, compensatia va varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010, aceasta fiind perioada de referinta utilizata de Comisie in cazul de fata, pentru producatorii organizati", a precizat comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, adaugand ca, pentru producatorii neorganizati compensatia va fi "ceva mai mica" si se va asigura din fondul european de urgenta.