Guvernul pregateste "Cardul Kogalniceanu" pentru 12.000 de IMM-uri

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 15 iunie 2011, 16:24 Economie | Companii


 documente
(15 Iun 2011) PDF, 263KB
(15 Iun 2011) PDF, 166KB
Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta privind Cardul Kogalniceanu pentru intreprinderile mici si mijlocii, un instrument prin care vor putea fi oferite garantii de stat pentru creditele bancare si prin care vor putea fi subventionate dobanzile la imprumuturile contractate. "Se lanseaza Programul pentru acordarea unei linii de credit, garantata partial de stat si cu dobanda partial subventionata, care vizeaza sprijinirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la obtinerea de finantari pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen scurt", se arata in proiectul de act normativ.

In nota de fundamentare se arata ca impactul financiar generat de aplicarea intrumentului "Cardul Kogalniceanu" va fi urmatorul:
 • Numar IMM-uri beneficiare – 12.000
 • Valoare maxima credit - 125.000 lei
 • Dobanda credit – 9,5%
 • Dobanda subventionata - 4,75%

Potrivit proiectului, Ministerul Economiei, prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (A.I.P.P.I.M.M), subvenţionează parţial dobânda plătită de IMM-uri la contractele de credit în lei, încheiate cu institutiile de credit.

In fiecare an, vor fi alocate prin bugetul Ministerului Economiei fondurile necesare pentru aceste subventionari partiale. Bugetul total al subventiei acordate in cadrul Programului pe perioada de implementare 2011 - 2013, este 165 milioane de lei. Defalcarea acestuia pe ani se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.

In  ce constau facilitatile

 • Garanţii parţiale în numele şi în contul statului pentru creditele contractate de beneficiarii eligibili care respecta conditiile Programului si se
 • incadreaza în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit.
 • Garanţia parţială acopera maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobinzi, comisioane si alte speze datorate de beneficiar institutiei
 • de credit, în limita sumei maxime de 100.000 de lei.
 • Subvenţia în cuantum de maximum 50% din dobânda pentru creditele în lei de maxim 125.000 de lei/an/beneficiar.
 • Perioada de rambursare a creditelor cu garanţie de stat şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 1 an de la data acordării.
 • I.M.M.-urile vor plăti lunar 50% din dobânda aferentă creditului, urmând ca în baza convenţiei de colaborare dintre A.I.P.P.I.M.M. şi instituţia de credit parteneră, A.I.P.P.I.M.M. să vireze lunar instituţiei de credit partenere diferenţa de 50% din dobânda aferentă creditului contractat de către I.M.M.

Conditiile in care se acorda ajutorul

 • Solicitantul nu se află în dificultate financiară
 • Gradul de acoperire oferit de garanţie poate fi determinat în mod corespunzător în momentul acordării acesteia, respectiv garanţia se referă la operaţiuni de
 • finanţare/garantare specifice, are o sumă maximă determinată şi o durată limitată;
 • Garanţia nu acoperă mai mult de 80% din valoarea creditului;
 • Valoarea garanţiei se reduce pro-rata pe măsura îndeplinirii obligaţiilor solicitantului faţă de beneficiarul garanţiei;
 • Condiţiile de acordare a garanţiilor în cadrul schemei se bazează pe evaluarea riscurilor generate de operaţiune, astfel încât prima de garantare plătita de
 • solicitant asigură autofinanţarea schemei; din acest punct de vedere, schema de garantare va fi analizată cel puţin o dată pe an;
 • Prima de garantare plătita de solicitant acoperă atât riscurile normale ce rezultă din acordarea garanţiilor, costurile administrative ale schemei, cât şi finanţarea anuală a capitalului;
 • Pierderile se suporta proportional, in acelasi mod, de catre institutia de credit si garant;

Măsurile de subvenţionare a dobânzii prevăzute in prezenta ordonanţă de urgenţă fac parte dintr-o schemă transparentă de minimis, care se va derula cu
respectarea criteriilor stabilite de normele comunitare şi de legislaţia naţională în domeniu.

Între Ministerul Finanţelor şi F.N.G.C.I.M.M. se încheie o convenţie prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor în derularea finanţării prin
credite bancare cu garanţie guvernamentală parţială şi cu dobândă subvenţionată.

Instituţia de credit are dreptul la plata valorii de executare a garanţiei, în condiţiile Programului .

Sumele rezultate din executarea garanţiilor parţiale acordate de F.N.G.C.I.M.M., prin Program, în numele şi în contul statului se plătesc finanţatorului de către MFP din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor, pe baza documentelor justificative prezentate de F.N.G.C.I.M.M.

 • Pentru mai multe detalii accesati documentele atasate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2279 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  da (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:46)

  AT [anonim]

  Facilitarea creditarii, oare ce s-a intamplat ultima data cad statul a facut asta, nu mai tin minte...
 • 0 (0 voturi)    
  deci se poate! (Miercuri, 15 iunie 2011, 17:04)

  costa [anonim]

  Se pare ca daca va tine cineva in priza mereu, aveti idei excelente. Bine, o sa lasam stecherul in priza, ca sa mai venit cu idei la fel de bune.
 • +1 (1 vot)    
  Recuperarea investitiei intr-un an??? (Miercuri, 15 iunie 2011, 17:10)

  Cremene [anonim]

  Conform OUG "perioada de rambursare a creditelor cu garanţie de stat şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 1 an de la data acordării. " Ce fel de credit de investitii este acesta? De fapt sunt incurajati doar speculantii care vor folosi acest credit pentru a genera rapid profit, insa orice firma serioasa care doreste sa investeasca in echipamente si utilaje de productie este practic condamnata la o decapitalizare fortata deoarece este IMPOSIBIL, in actualele conditii economice, sa generezi pe parcursul unui an un profit egal cu valoarea investitiei realizate. In acest caz respectiva firma ar fi obligata sa isi vanda din active pentru a rambursa creditul intr-o perioada de maxim un an de la data acordarii.
  Asadar, aceasta initiativa reprezinta de fapt o noua bataie de joc la adresa investitorilor reali, care doresc sa produca ceva in aceasta tara si nu doar sa speculeze folosind, culmea!, banii statului roman.
  In mod normal, durata de rambursare a acestui credit ar trebui sa fie cuprinsa intre 3 si 5 ani, permitandu-se astfel firmelor sa ramburseze creditul pe baza plusvalorii generate ca urmare a investitiei realizate. Se pare insa ca normalitatea nu intra in calculul celor care au gandit acest program de finantare.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai cititi si articolul. (Joi, 16 iunie 2011, 9:53)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui Cremene

   "pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen scurt"
  • 0 (0 voturi)    
   pai (Joi, 16 iunie 2011, 10:15)

   Mda [anonim] i-a raspuns lui Cremene

   Nu este un credit de unde sa isi inceapa toti afaceri care cred ei ca aduc profit in 5 ani. Pentru cei care au probleme de cash flow, acest credit este o mana cereasca. Sa speram ca o sa il si vada IMM-urile si nu o sa fie doar pentru clientela politica.
 • 0 (0 voturi)    
  super tare faza !!! (Joi, 16 iunie 2011, 11:52)

  ha [anonim]

  articolul incepe frumos dar.... cand ajungi la conditii incepe cu sa nu fie in dificultate financiara . kkt ma si miram cum de le-o fi venit ideea .pai daca nu sunt in dificultate financiara la ce am nevoie de credit pt nevoi urgente etc. e clar ca e inca o gluma proasta fara rost , o initiativa care nu va functiona . ca toate cele legate de imm-uri de altfel. imm sunt carnea de tun a economiei n-au primit si nu vor primi niciodata un sprijin de la stat. daca se descurca cu bancile bine daca nu nu . asta e .
 • 0 (0 voturi)    
  Ba exact pentru clientela este (Joi, 16 iunie 2011, 11:55)

  Miron [anonim]

  Alta manareala facuta pentru clientii politici. Nu stiu de ce mai exista unii care nu vad ca tot ceea ce face cel mai mafiot partid care a existat vreodata in Romania (PDL) este strict in interesul propriu.
 • 0 (0 voturi)    
  "Masuri" pentru criza. (Luni, 27 iunie 2011, 9:42)

  Ioan Coblisan [anonim]

  Aici se potriveste zicala: "frectie la un picior de lemn". Admitand ca nu e o actiune clientelara, efetul acesteia nu va fi decat un val de bani pusi in bratele corporatiilor straine care-i vor incasa in final.
  Uita-te intr-un market, se cumpara in Weekend, un produs sau doua, ieftine. Nu mai sunt bani. Ar trebui dat drumul la tiparnita si produse trenuri de bancnote ca inainte de tratatul de la Lisabona, pentru a "impinge" economia macar aparent pe perioade scurte si in mod repetat. Ca sa te astepti de la o tara ocupata careia i s-a desfiintat in intregime Economia Nationala si care e alimentata numaicu produse din impotr pe bani din import. Iar noi ce facem? Nimic.
  Trebuie luat totul de la inceput. Dar fara EI. De aci incepe totul.... Se numeste Democratie Economica. vom mai vorbi de asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by