Cristian Constantinescu, actualul presededinte al Uniunii nationale a asiguratorilor (UNSAR), se va retrage din aceasta functie incepand cu data de 1 iulie 2011, motivul fiind incheierea raporturilor de munca cu Allianz-Tiriac Asigurari, firma care detine aceasta functie in cadrul organizatiei pana in 2013, dar si recenta sa nominalizare la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a anuntat joi uniunea. Potrivit legii, pentru ca cineva sa ocupe aceasta functie nu trebuie sa fie membru in consiliile de administratie sau sa fie actionari semnificativi in companii de asigurari. Cristian Constantinescu este in prezent membru in Consiliul de adminstratie al Allianz-Tiriac, unde detine si peste 2,73% din actiuni.

Cristian Constantinescu, UNSARFoto: AGERPRES
  • "Conform statutului UNSAR, mandatul de Presedinte al Asociatiei poate fi detinut doar de una dintre societatile membre, ca rezultat al alegerilor. La randul ei societatea aleasa isi nominalizeaza propriul reprezentant pentru a  exercita aceasta functie. Dupa anuntul retragerii actualului presedinte, Allianz-Tiriac va nominaliza in scurt timp persoana ce urmeaza sa-l inlocuiasca pe Cristian Constantinescu la conducerea Uniunii,  pana la urmatoarele alegeri", se arata in comunicatul UNSAR.

Presedintele UNSAR si-a inceput mandatul in anul 1997, din pozitia de Director General al Asigurari Ion Tiriac - ASIT. El si-a pastrat functia in cadrul Asociatiei pana in acest an, cu o scurta intrerupere in anul 2004. UNSAR a fost infiintata in anul 1994, ca organizatie profesionala a pietei de asigurari. In prezent UNSAR are in componenta sa 23 de companii care impreuna detin o pondere de peste 80% din piata de asigurari.

Impedimentele legale pentru cei care vor sefia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)

Mandatele a patru oameni din conducerea CSA expira la data de 28 iunie din acest an, respectiv cel al Angelei Toncescu, presedintele CSA (aleasa in 2006 prin sustinerea PNL), a doi vicepresedinti - Constantin Buzoianu (din partea PD) si Tudor Balta (din partea PSD) si a inca unui membru - Corneliu Moldoveanu (din partea PRM).

La functia de presedinte al CSA este propus in prezent Cristian Constantinescu, avand sustinerea PD-L. Cristian Constantinescu, fost director general al Allianz-Tiriac Asigurari este in prezent membru in Consiliul de administratie al Allianz-Tiriac Asigurari si detine in acelasi timp peste 2,73% din actiunile acestei companii.

Conform datelor de la Registrul Comertului, situatia actionarilor la data de 9 iunie 2011 era urmatoarea:

Actionarii Allianz-Tiriac Asigurari:

Persoane fizice: - Constantinescu Cristian - 2,7324 % din actiuni;

- Cucos Ileana - 0,31273 % din actiuni;

- Muresan Gavril - 0,3243 % din actiuni;

Persoane juridice: - Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,4775% din actiuni;

- Allianz New Europe Holding GMB (Austria) - 52,1645% din actiuni;

Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor prevede:

(16) Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor trebuie sa

indeplineasca urmatoarele conditii:

  • a) sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, cu o buna reputatie si pregatire profesionala si o vechime de cel putin 5 ani in activitatea financiar-bancara si/sau de asigurari si reasigurari;
  • b) sa nu fie senatori, deputati sau membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitarii mandatului;
  • c) sa nu exercite o alta profesie sau sa nu ocupe o functie publica sau privata, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior;
  • d) sa nu fie membri in consiliile de administratie sau in comisiile de cenzori ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sau actionari semnificativi ai acestora, atat ei, cat si membrii familiilor lor pana la gradul al treilea;
  • e) sa nu fi fost declarati faliti sau sa nu fi facut parte din conducerea unei societati de asigurare sau financiar-bancare, care, sub orice forma, si-a incetat activitatea si nu si-a respectat obligatiile fata de terti;
  • f) sa nu aiba cazier judiciar si fiscal;
  • g) sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului si membrii Guvernului.

Audierea candidatilor la functiile de membru al Consiliului de Administratie al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ce urma sa aiba loc miercuri dimineata in sedinta comisiilor reunite pentru buget din Camera Deputatilor si Senat, a fost amanata pentru sesiunea parlamentara din toamna, din lipsa de cvorum.

Cu o zi in urma, cand s-a decis prima amanare a acestor audieri, politicienii din Comisiile reunite de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor au avut pe lista propunerilor cinci candidati: Cristian Constantinescu, propus pentru functia de presedinte si sustinut de PD-L, Tudor Balta, din partea PSD propus pentru functia de vicepresedinte, Dan Constantinescu din partea PNL si Doru Frunzulica din partea UNPR propusi pentru cealalta functie de vicepresedinte care se elibereaza si Cristian Ilie din partea PD-L pentru functia de membru in Consiliul CSA.

Consiliul CSA are in total sapte membri, din care trei mandate sunt inca in vigoare: Albin Biro, al carui mandat expira in 2012, Dan Constantinescu si Daniela Popa, ale caror mandate expira in 2015. Viitoarea compenenta a Consiliului CSA va trebui insa sa fie votata in Plenul Parlamentului.