EXCLUSIV Cristian Constantinescu, omul propus pentru a prelua conducerea CSA: Astept o oferta din partea lui Ion Tiriac pentru actiunile de la Allianz-Tiriac Asigurari

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 23 iunie 2011, 19:27 Economie | Companii


Cristian Constantinescu
Foto: AGERPRES
Cristian Constantinescu, omul care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, este propus de PD-L la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in locul Angelei Toncescu, al carei mandat expira in aceasta luna. Pentru asta, insa, Constantinescu nu ar trebui sa fie membru in Consiliul de administratie sau actionar semnificativ intr-o companie de asigurari. In prezent insa, acesta este membru in Consiliul de adminstratie al Allianz-Tiriac Asigurari, unde detine si peste 2,73% din actiuni. "Din punct de vedere strict legal nu cred ca ar trebui sa-mi vand actiunile. Strict moral, insa, cel mai bine ar fi sa ies din acesta situatie", declara intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro Cristian Constantinescu.

Reporter: Domnule Constantinescu, in lege se spune ca membrii Consiliului CSA nu trebuie sa fie membri in Consiliul de administratie sau sa fie actionari semnificativi intr-o companie de asigurari. Detineti peste 2,73% din Allianz-Tiriac si sunteti membru in CA al acestei companii de asigurari. Nu sunteti in incompatibilitate?

Cristian Constantinescu: "Semnificativ", daca nu ma inseala memoria, inseamna sa detii peste 5%. Din punct de vedere strict legal nu cred ca ar trebui sa-mi vand actiunile. Din punct de vedere strict moral, insa, cel mai bine ar fi sa ies din acesta situatie. Drept pentru care am si vorbit, numai ca nu este un lucru care se face de pe o zi pe alta. Prima cerere de oferta trebuie sa o fac catre Ion Tiriac. Acesta are drept de preemtiune pentru ca asa a fost din start contractul facut. Am lansat numai ideea si astept.

Reporter: Deci vreti sa vindeti..

Cristian Constantinescu: Mi se pare ca moral ar fi o situatie care ar genera un conflict de interese si ar fi probabil singurul lucru care mi s-ar putea reprosa.

Reporter: Cam in cat timp ar trebui sa primiti o oferta pentru aceste actiuni? Exista un astfel de termen?

Cristian Constantinescu: Nu. De-abia am aflat saptamana trecuta ca a hotarat PD-L sa ma sustina pentru aceasta pozitie.

Reporter: Care este valoarea acestor actiuni?

Cristian Constantinescu: Mi-e greu sa spun ceva. Ar trebui in primul rand facuta o evaluare, de un evaluator agreat de toti actionarii.

Reporter: In legatura cu pozitia de membru in Consiliul de Administratie al Allianz-Tiriac Asigurari..

Cristian Constantinescu: Daca o sa fiu in final confirmat de Parlament pe pozitia de presedinte CSA, primul pas si care este mult mai simplu, pentru ca este vorba de o decizie unilaterala, va fi sa imi dau demisia din aceasta pozitie.

Reporter: Sunteti propus de PD-L. Faceti parte din acest partid? Nu ati avea voie potrivit legii..

Cristian Constantinescu: Nu am facut si nici n-am de gand sa fac parte din vreun partid vreodata. Asta este cert si nu este negociabil. Mi s-a spus ca se doreste sa se puna ordine, ca au avut semnale negative ca se intampla nu stiu ce si au spus ca au nevoie de un tehnocrat.

Reporter: PDL-ul..

Cristian Constantinescu: Da. Asta este motivul pentru care am fost contactat. Nu eu am vrut, ci am fost contactat.

Reporter: Multumesc.


Care sunt obligatiile legale cerute membrilor CSA

Conform Legii 32/2000, membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 •     a) sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, cu o buna reputatie si pregatire profesionala si o vechime de cel putin 5 ani in activitatea financiar-bancara si/sau de asigurari si reasigurari;
 •     b) sa nu fie senatori, deputati sau membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitarii mandatului;
 •     c) sa nu exercite o alta profesie sau sa nu ocupe o functie publica sau privata, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior;
 •     d) sa nu fie membri in consiliile de administratie sau in comisiile de cenzori ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sau actionari semnificativi ai acestora, atat ei, cat si membrii familiilor lor pana la gradul al treilea;
 •     e) sa nu fi fost declarati faliti sau sa nu fi facut parte din conducerea unei societati de asigurare sau financiar-bancare, care, sub orice forma, si-a incetat activitatea si nu si-a respectat obligatiile fata de terti;
 •     f) sa nu aiba cazier judiciar si fiscal;
 •     g) sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului si membrii Guvernului.

Context:

Cristian Constantinescu este in prezent si presedinte al Uniunii nationale a asiguratorilor (UNSAR). Uniunea care are in componenta sa 23 de companii de asigurari care impreuna detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari, a anuntat joi ca actualul presedinte se va retrage din aceasta functie incepand cu data de 1 iulie 2011, motivul fiind incheierea raporturilor de munca cu Allianz-Tiriac Asigurari, firma care detine aceasta functie in cadrul organizatiei pana in 2013, dar si recenta sa nominalizare la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Mandatele a patru oameni din conducerea CSA expira la data de 28 iunie din acest an, respectiv cel al Angelei Toncescu, presedintele CSA (aleasa in 2006 prin sustinerea PNL), a doi vicepresedinti - Constantin Buzoianu (din partea PD) si Tudor Balta (din partea PSD) si a inca unui membru - Corneliu Moldoveanu (din partea PRM).

Audierea candidatilor la functiile de membru al Consiliului de Administratie al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ce urma sa aiba loc miercuri dimineata in sedinta comisiilor reunite pentru buget din Camera Deputatilor si Senat, a fost amanata pentru sesiunea parlamentara din toamna, din lipsa de cvorum.

Cu o zi in urma, cand s-a decis prima amanare a acestor audieri, politicienii din Comisiile reunite de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor au avut pe lista propunerilor cinci candidati: Cristian Constantinescu, propus pentru functia de presedinte si sustinut de PD-L, Tudor Balta, din partea PSD propus pentru functia de vicepresedinte, Dan Constantinescu din partea PNL si Doru Frunzulica din partea UNPR propusi pentru cealalta functie de vicepresedinte care se elibereaza si Cristian Ilie din partea PD-L pentru functia de membru in Consiliul CSA.

Consiliul CSA are in total sapte membri, din care trei mandate sunt inca in vigoare: Albin Biro, al carui mandat expira in 2012, Dan Constantinescu si Daniela Popa, ale caror mandate expira in 2015. Viitoarea compenenta a Consiliului CSA va trebui insa sa fie votata in Plenul Parlamentului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2520 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Minciuni, disperare... (Joi, 23 iunie 2011, 19:43)

  Cetateanul Kane [anonim]

  Cristian Constantinescu nu mai stie nici macar sa minta: renunta la presedintia UNSAR deoarece nu mai are contract cu Allianz Tiriac, insa nu demisioneaza din CA al Allianz Tiriac!!!

  (sa intelegem ca este membru al CA fara contract, lucreaza la negru pe aceasta pozitie?) - domnu' Ministru al Muncii, faceti un control de rutina, va autosesizati asupra personajului?

  PS: Ion Tiriac tocmai ce primise vestea din partea lui Junkar (in septembrie 2009) ca Allianz nu este interesat sa ii cumpere actiunile. Probabil ca pentru ei mai mult de 52% din actiuni valoreaza NIMIC. Cu actiunile pe care le-ar cumpara de la Cristian Constantinescu ar avea un NIMIC mai mult!
  • +2 (2 voturi)    
   Dosar la DNA (Joi, 23 iunie 2011, 20:42)

   ComunitateaRomanilor1308850765528 [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul Kane

   Din informatiile noastre exista un dosar la DNA privind fapte de coruptie ale CSA versus Allianz Tiriac. Si are legatura directa cu perioada de administrare a lui Cristian Constantinescu.

   Domnule Vasilache, poate ca veti dori sa ne informati si asupra acestui subiect. Pentru anunturile de vanzari actiuni se poate folosi si pagina de anunturi din Romania Libera (sic!).
 • +1 (1 vot)    
  Am gasit cumparator pentru actiunile tale, CC! (Joi, 23 iunie 2011, 19:48)

  Toncescu [anonim]

  Draga Cristi, ti-am gasit cumparator pentru actiunile tale: firma Capital & Alliance Insurance Broker.

  Am discutat cu Anghel si este de acord ca in schimbul datoriei pe care Allianz Tiriac o are fata de firma sa primeasca actiunile tale. Un fel de barter, daca intelegi.

  Parerea mea este sa nu refuzi. Alt cumparator nu vei gasi.

  Sa traiesti bine!
  • -1 (1 vot)    
   anghel feat oteve (Joi, 23 iunie 2011, 22:42)

   un domn [anonim] i-a raspuns lui Toncescu

   a se lamuri acel micorb numit anghel care a intemeiat bordelul caib...a incercat sa se finanteze cu banii de la allianz..el stie asta insa face pe fecioara maria..in ceea ce priveste pe cel care finanteaza fituica RL...o sa vada ca..i se va rade Mustatea..de cate porcarii au facut
 • +1 (1 vot)    
  Tati, ne-ai uitat? (Joi, 23 iunie 2011, 20:26)

  DC [anonim]

  Tati, nu ne mai lasi mostenire actiunile? De ce le vinzi?

  De-atatea ori ne-ai spus ca avem ce pune pe masa? Chiar te-a strans cu usa asa tare Angela incat esti fortat sa vinzi din casa? Macar actiunile lasa-le copiilor tai.

  Uite, pentru remember, o spicuire din Ziarul Financiar: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cine-este-cristian-constantinescu-omul-care-a-construit-cu-banii-lui-tiriac-cea-mai-mare-firma-de-asigurari-6074602

  "Constantinescu detine un pachet de aproape 3% din actiunile Allianz-Tiriac, fiind unul dintre cei mai bogati actionari persoane fizice din asigurari. Actiunile sale valoreaza acum peste 20 mil. euro.

  "Nu fac nimic cu ele, le las mostenire nepotilor. Banii personali ii tin intr-un depozit, nu am timp sa ma joc pe Bursa. Sigur ca m-au abordat bancherii de private banking, dar deocamdata stau linistit", povesteste el."
 • +1 (1 vot)    
  Vai mama noastra...... (Vineri, 24 iunie 2011, 10:37)

  Danut ''Johny Walker'' [anonim]

  Vai mama noastra daca ajunge ''cap patrat asta '' la conducerea pietei de asigurari ! Deja incepe ''gasca'' sa terfeleasca pe toata lumea ...ca daca nu ajunge el la CSA ....aoleu mama ! Mai informati lumea si ce fel de om este ca si caracter ...mhhh ... surprize , surprize ...
  • +1 (1 vot)    
   am tot fost dar nu o sa mai fiu (Vineri, 24 iunie 2011, 11:59)

   florentina [anonim] i-a raspuns lui Danut ''Johny Walker''

   Cristian Constantinescu: "Semnificativ", daca nu ma inseala memoria, inseamna sa detii peste 5%.” Oare memoria va joaca feste ori dvs nu cunoasteti notiunile de baza din legislatie. La art. 2 pct. 10 din Legea nr. 32/2000 adica pe prima pagina din lege, 10. “acţionar semnificativ - orice persoană care, nemijlocit şi singură ori prin intermediul sau în legătură cu alte persoane fizice ori juridice, exercită drepturi ce decurg din deţinerea unor acţiuni care, cumulate, reprezintă cel puţin 10% din capitalul social al unui asigurător/reasigurător ori îi conferă acesteia cel puţin 10% din totalul drepturilor de vot în adunarea generală a acţionarilor sau care dau posibilitatea să exercite o influenţă semnificativă asupra conducerii unui asigurător, reasigurător, broker de asigurare şi/sau de reasigurare în care are poziţia semnificativă, după caz;”
   Cum intrazniti sa accedeti la o asemenea functie cand dvs nu posedati cunostinte elementare. De altfel acest lucru reiese si din raportul de expertiza contabila judiciara si documentul emis de Departamentul Intern Antifrauda al societatii Allianz Tiriac (la cererea noului director general, cel care v-a inlocuit cand va revocat Adunarea Actionarilor si nu Consiliul de Administratie cum era normal, functie din care nu v-ati “retras” ci ati fost revocat datorita ingineriilor financiare). Nu fiti trist daca nu ati vazut raportul, el a fost transmis la DNA si in curand va fi lansat pe marile ecrane!!!
   „Din punct de vedere strict legal nu cred ca ar trebui sa-mi vand actiunile. Din punct de vedere strict moral, insa, cel mai bine ar fi sa ies din acesta situatie.” Pe langa legislatia specifica domeniului asigurarilor (pe care oricum nu o cunoasteti) exista si alte reglementari care impun vinderea actiunilor, pacat insa ca nu fac referire si la moralitate. Oricum nici impusa nu ati avea asa ceva.
   Oauuuu ce interesant politicienii „aveau semnale negative ca se intampla nu stiu ce”. Dvs in calitate de presedinte al uniunii asi
   • +1 (1 vot)    
    continuare (Vineri, 24 iunie 2011, 12:59)

    florentina [anonim] i-a raspuns lui florentina

    Dvs in calitate de presedinte al uniunii asiguratorilor nici macar nu ati simtit ca ceva se intampla??? Nu ati luat nicio masura? Nu numai cu memoria stati f prost (daca aveti ) dar si cu simturile???
    „Nu eu am vrut, ci am fost contactat.” Ce bine ca v-au gasit, pacat ca nu va cunosc foarte bine, ar fi stiut ca dupa validare nimeni nu va mai reusi sa va contacteze. Doar stim cat de important si destept sunteti....
   • +1 (1 vot)    
    Contabilitatea este creativa la Allianz si Tiriac (Vineri, 24 iunie 2011, 16:53)

    Procuroru' [anonim] i-a raspuns lui florentina

    este adevarat. de 16 ani cristian constantinescu si-a exersat cunostintele de contabilitate creativa.

    nu mai devreme de astazi, intr-o instanta de judecata, s-a depus de catre comisia de supraveghere a asigurarilor un document de control efectuat in luna decembrie 2008 la allianz tiriac. la acea data csa constata ca allianz tiriac nu respecta planul de conturi, adica fac evaziune fiscala!!!

    acest document urmeaza a fi remis presei in cursul saptamanii urmatoare.

    sa traiti bine!
 • +1 (1 vot)    
  Presa aburita din nou fara sa stie (Vineri, 24 iunie 2011, 13:01)

  adita [anonim]

  Acum ca dl Constantinescu este liber profesionist ar puteas sa spuna care sunt cele 4 -5 companii de asigurar despr care sustinea recent foarte convins ca vor intra in faliment anul asta. SAu declaratiile lui au fost doar praf in ochi si ziaristii au pous botul si au fost manipulati ca niste catelusi sa-i faca dlui C campanie de imagine de tehnocrat capabil? Imagine care ii prinde tare bine, mai ales acum ca Tonceasca s-a retras din cursa
 • +1 (1 vot)    
  impacare (Vineri, 24 iunie 2011, 14:09)

  almajan' [anonim]

  Nu mai intelegem nimic..omu' lui Tiriac sustinut de PDL .o fi fost contactat si luat pe sus, asa o valoare intrinseca , inainte de 14 iunie ?

  http://www.zf.ro/companii/tiriac-atac-la-udrea-ridicarea-unei-sali-polivalente-pe-amplasamentul-patinoarului-flamaropol-e-o-gluma-proasta-8341974
  http://www.zf.ro/analiza/tiriac-nu-am-folosit-nimic-din-aceste-imprumuturi-de-la-fmi-pentru-a-pune-masina-in-miscare-pdl-am-scos-economia-din-criza-boc-este-salvatorul-tarii-cum-comentati-8035224
 • -1 (1 vot)    
  E nevoie de o schimbare (Vineri, 24 iunie 2011, 14:49)

  anonim [anonim]

  E nevoie de o schimbare la varf la CSA. Pana sa vina la conducerea institutiei de supraveghere marea profesionista Toncescu a reusit o performanta uluitoare: sa aduca Asirom de la pozitia de lider de piata cu 80% cota de piata acum 10 ani, la doar 8% cand a dat-o afara patronul Ion Nicolae. Oare criteriul "experienta in asigurari" cerut pentru functia de Presedinte CSA n-ar trebui sa includa si nuanta "performanta in asigurari?". Intrebarea estre valabila si pentru membrii Consiliului CSA. Legatura doamnei Daniela Popa, membru CSA, cu asigurarile e la halta Dolhasca ca sa dam un singur exemplu. Si totusi doamna voteaza decizii/norme care pot influenta soarta pietei si destinele unor oameni. Nu stiu ce bube-n cap are acest Constantinescu dar vad ca macar a stiut sa faca bani pentru Tiriac, pentru Allianz si nu in cele din urma, pentru el. Daca a trecut de 60 de ani si are bani deduc ca nu mai e nevoit sa faca inginerii financiare deci ii putem da o sansa. Si un ultim argument. Personal n-am auzit de prea multe nemultumiri ale celor din anturajul meu legate de Allianz Tiriac. Mai mult se vorbeste de Carpatica, si de Astra cand e vorba de neplata daunelor.
 • -1 (1 vot)    
  Haideti sa ii dam o sansa (Vineri, 24 iunie 2011, 15:25)

  laura [anonim]

  Sa vedem ce sansa o sa ii dea PDL domnului in cauza sa isi plateascca politele, falimentand concurenta care ii sufla in ceafa lui allianz . Va risca partidul inainate de alegeri, si asa aflat pe duca, sa piarda electorat din cauza ca fraierii de asigurati ai socitatilor care vor fi inchise cu profesionalism vor ramane cu ochii in soare? Si daca ne luam dupa declaratiile lui Constantinescu, societatile respective au tot alergat dupa cote de piata in ultimii ani, asa ca probabil asiguratii aia nu sunt putini la numar.
  Asta doar daca nu cumva s-a dus tata Tiriac la Base sa ii spuna ca nu-s probleme, ca are el grija de electorat si allianz o sa preia toate portofoliile, ca de, tot a pierdut din ciolanul de pe piata si i-au luat altii fata. Si din vorbele pe care le arunca pe la colturi, ca asa e obisnut, se pare ca mai are in vizor si alte companii, care nici nu se gandesc la ce li se pregateste.

  Si apropo, madam angelica nu s-a retras nicidecum din cursa, doar ca a lucrat-o pe la spate prietenul ei . Si nu de o saptamana cum spune el in interviul asta, suspect de cuminte dupa pararea mea, ci de mai mult timp. Tarhon, fostul si eternul angajat al allianz si actualul vice in onorabilul pdl stie mai bine ...Dar astea sunt doar intoxicatii de presa, caci se pare ca nici in pdl nu este prea liniste si multi oamnei de acolo nu sunt convinsi ca au ales pe cine trebuie
 • 0 (0 voturi)    
  referitor contabilitate creativa (Luni, 27 iunie 2011, 9:57)

  anonim [anonim]

  Mai bine persoana din CSA , care cunoaste atat de bine legislatia in vigoare , sa spuna si de alte societati de asigurare care practica contabilitate creativa. Contabilitate creativa se practica in toata lumea, sa stiti ca este un curs la Academia de Studii Economice , care se numeste " Contabilitate Creativa" . Normal sa fiti ofticati de propunerea unui partid de a-l avea la carma CSA pe domnul Constantinescu , ma bucur pentru decizia luata, dansul este profesionist. Ca nu va raspunde la telefon dupa ce va fi numit , mi se pare normal, ca doar nu o sa raspunda la toate telefoanele , care vor avea ca obiect autorizarea unuia si altuia fara cazuistica sau sa intervina in cazul unui control pe care CSA sa-l faca. By the way, contabilitatea creativa este rezultatul unei legislatii haotice in domeniu , atentie. Daca nu stiti , cei din Ministerul Finantelor Publice , sa poata modifica legislatia aveau tot felul de studii de frauda , atat pe plan intern cat si international, sa poata intelege fenomenul. Dar cred ca dumneavoastra sunteti prea tanar/ tanara sa cunoasteti lucrul acesta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by