Tribunalul Constanta: Rompetrol Rafinare nu mai datoreaza niciun ban statului
"Tribunalul Constanta a fost de acord cu pozitia Rompetrol Rafinare, conform careia, in 30 septembrie 2010, s-a stins creanta statului roman rezultand din conventia de emisiune incheiata la 5 decembrie 2003 intre Rompetrol Rafinare si statul roman", au afirmat sursele.
Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat, ulterior, ca a aflat despre decizia instantei, insa considera ca trebuie gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului.
"Am luat la cunostinta de hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.
Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.
Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut in instanta de doua ori, respectiv in lunile august si noiembrie 2010.
"Cererea formulata de stat, privind anularea hotararilor AGA prin care Rompetrol Rafinare a decis rascumpararea unei parti a obligatiunilor si majorarea capitalului social al Rompetrol prin conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate la data scadentei, a fost respinsa", au precizat sursele.
Rompetrol este reprezentat in acest litigiu de casele de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii si de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Actiunile Rompetrol Rafinare se tranzactioneaza luni la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,0625 lei pe unitate, in crestere cu 3,14% fata de referinta. Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 1,47 miliarde de lei.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
si daca citesti raspunsul (neplacut) dat lui saul, vei vedea ca prima data ai gresit termenul... reciteste cu atentie ceea ce tu ai scris :)
aici am ajuns: să deferim Justiţia Română la Curtea Europeană de Justiţie
litigiu la care faci tu trimitere nu este nici in competenta de solutionare a Curti de Justitie de la Bruxelles si nici a CEDO;
locul in care s`a ajuns este rezultatul politicii de promovare la prima instanta a tarii, politica inceputa de tovarashu iliescu si terminand cu actualul presedinte al republicii;
sa ne reamintim stirile recente, madam pivniceru` reprezentantu` iccj in csm; saptamana trecuta aflam ca un judecator al iccj, in persoana purtatorului de cuvant al primei instante a tarii isi trage fotografii cu infractorii;
sau stirile mai vechi: don constiniu capu` la sectia civila a iccj, ce scria carti despre conduita judecatorilor, se afla de fapt intr`un raport permanent de cauzalitate cu senatoru` voicu - in acest dosar de judecata judecatorii sectiei penale a iccj spera ca odata cu trecerea timpului oamenii vor uita smenu` pedeapsa va fi modica; don` costiuniu este sotul madam costiniu, presedinte de onoare a unor organizatii de smen judecatoresc, ea are rolu` dupa debarcarea sotului de a face noi descoperiri in materia smenului judecatoresc, din postura de judecator al sectiei penale a curtii de apel Bucuresti - daca va reamintiti aceasta a descoperit ca fapta lui vantu` de favorizare a infractorului popa NU MAI ESTE ACTUALA si a decis cercetarea acestuia in libertate in conditiile in care Tribunalul Bucuresti decisese judecarea acestuia in stare de arest;
fara a minimaliza insuccesele permanente ale oamenilor numiti de presedintele republicii ne referim la sefu` dna si al procurorului jeneral de pe langa iccj, trebuia sa recunoastem ca JUSTITIA ROMANA A FACUT CEL MAI MARE RAU TARII; la momentu` la care csm`u va fi si el constient de acest adevar exista create premisele pt. schimbarea ordinii in justitie, pana atunci nu putem decat sa privim cum statu` pierde procese pe banda la CEDO, iar judecatorii si procurorii vinovati sunt avansati.
Pe ce principii sunt alesi sa faca parte din CSM si CCR? Exista vreun principiu moral?
Sa le fie rusine tuturor celor care au siluit si pervertit, bogatiile si frumusetea Romaniei.
Noi generatia de sacrificiu nu va vom uita!
Rusine, Dinu Patriciu......
Fostul Rompetrol nu este doar rafinaria din Constanta, au fost campuri petroliere, au fost zeci de instalatii prin diferite tari, care au fost valorificate de o mana de oameni, iar cei care azi au aceste "afaceri profitabile" sunt doar niste profitori si nu ar fi fost posibil fara multele scutiri de taxe si datorii...prin legi ale parlamentului...ce faci cu 45% dintr-o afacere pe care nimeni nu sare sa o cumpere?
La ora asta avem mari posibilitati de rafinare, dar nu avem petrol...
Patriciu a cumparat rafinaria - ma refer la textul din actul de vinzare cumparare - cu 51 mil platibile in 2 transe plus plata datoriilor rafinariei care erau in jur de 200 mil. Deci acea datorie pe care mafiotul o numea istorica era parte din pret. In plus trebuia sa faca investitii de xxx - nu mai tin minte suma exacta, era un minim anual, etc. In 2003, Rafinaria care in plus sub Patriciu pierduse bani in fiecare an, acumulase 600 mil in datorii (deci xtra aproape 400 mil, care erau bani realmente pierduti anual plus ce a tras Patriciu si capusele sale - ). Lasa citatele din cartea de minciuni a lui Patriciu. din 2005 pina in 2007 -2008 preturile titeiului si ale produselor au crescut serios, si apoi Patricu a vindut Rafinaria pe o suma dubios de mare la KMG.