Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul, servicii si constructii va creste in perioada iunie-august, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va mentine stabil in toate sectoarele economice.

Cresterea moderata a preturilor se mentine in industria prelucratoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea echipamentelor electrice (solduri conjuncturale +15, +10 si +7%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Numarul de salariati se va mentine constant in constructii

In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o crestere atat a volumului productiei (sold conjunctural +16%) si crestere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%). Managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mijlocii, cu 50-249 salariati.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +12%).

Vanzarile de marfuri vor creste in comertul cu amanuntul

In iunie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o crestere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +15%), in vreme ce volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra un avans usor (sold conjunctural +8%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +3%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +28%).

Sectorul serviciilor se mentine pe crestere

Conform estimarilor din luna iunie, cifra de afaceri va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +10%), iar numarul de salariati se va mentine stabil (sold conjunctural -5%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.