Udrea: Am promovat cu mare opozitie o lege a exproprierilor si speram sa luam hotelurile inapoi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 4 iulie 2011, 14:57 Economie | Companii


Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, sustine pe blogul sau ca adevaratii investitori in turism au de suferit din cauza unor agenti economici care "flutura dreptul de proprietate", relateaza Mediafax. "Zeci de hoteluri au fost luate pe nimic si folosite drept ipoteca pentru credite de zeci de milioane. Acum sunt intr-o stare avansata de degradare si nu pot primi turisti, fiind inchise de controalele MDRT. Adevaratii investitori in turism au de suferit din cauza comportamentului acestor agenti economici, care flutura dreptul constitutional de proprietate. Am promovat cu mare opozitie o lege a exproprierilor si speram sa le luam hotelurile inapoi", afirma Udrea.

 • Aceasta considera ca atragerea investitorilor in turism ar trebui sa fie unul dintre obiectivele importante ale Guvernului. "Statul încă detine în proprietate o multime de structuri de cazare şi de agrement, pe care însă le manageriază dezastruos de cele mai multe ori, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când se amestecă în administrare. Directorii pusi politic sunt, în cele mai multe cazuri, fie interesati de a-şi crea avantaje proprii, fie nu se  pricep să conducă o afacere în turism. De aceea susțin categoric vânzarea, în modul cel mai transparent posibil şi corect economic, a activelor pe care statul le mai deține. Cu conditia fermă ca potenţialii cumpărători să aibă obligativitatea să investească în modernizarea obiectivului şi să facă turism", a precizat ministrul pe blog.

Aceasta  explicat ca statul nu poate suplini sectorul privat. "Îl poate stimula, îl poate sprijini. Dar problema este lipsa de apetit pentru investiţiile în turism. Primul motiv este criza economică şi modul drastic în care aceasta a afectat totate investiţiile. Apoi dificultăţile întampinate de potenţialii investitori în raport cu autorităţile locale. Şi, nu în ultimul rând, politica greşită de privatizare a autorităţilor centrale", scrie Elena Udrea.

Pentru atragerea de investitori este nevoie de o bună mediatizare. "Pentru că nu se înghesuie nimeni. Noi am scos de un an de zile la licitaţie structurile pe care le aveam pe litoral. După un an, am reuşit să vindem un magazin şi un imobil neamenajat în Mamaia. Nu terenurile, nu vilele, nu hotelul de cinci stele Mamaia. Desigur că detractorii tradiţionali s-au apucat, la momentul anunţului iniţial, să speculeze cum voi vinde preferenţial vreunui apropiat, coleg, cuiva dintr-un grup de interese, în mod cert! Iată însă că nu s-a arătat nimeni interesat să le ia. Am spus, exagerând puţin tocmai pentru a se înţelege cât de păguboase sunt speculaţiile pe care neprofesioniştii presei aservite le fac, că, dacă mama mea ar avea bani, aş încerca să o conving să cumpere ceva şi să se apuce de turism!", a mai spus Udrea.

Aceasta considera ca acum este un bun moment pentru a face investiţii în turism, pentru că preţurile sunt mici şi este o perioadă în care se implementează o politică de susţinere reală a acestui sector economic.

"Deci, apelul meu către cei care pot să facă şi caută afaceri profitabile pe termen mediu şi lung este să investească în turismul românesc! Mă adresez şi cunoscuţilor, amicilor, colegilor din toate partidele, oricui interesat, din ţară sau din afara ei, cetăţean român ori străin, persoană fizica sau juridică, etc", scrie ministrul.

Elena Udrea îi asigură pe toţi că vor primi tot sprijinul din partea MDRT, în condiţiile legii.

 • "Îl sfătuiesc şi pe Voiculescu să investească în turism banii pe care îi cheltuie plătind salarii celor care pe care i-a programat să toace orice lucru bun care se face în ţara asta şi pe oricine care vrea să o mişte din loc, bani pe care, de altfel, i-a câstigat pe spinarea statului. Dar să nu repete experienţa lui Vântu, care a luat pe nimic hotelurile şi bazele de agrement din Deltă şi le-a lăsat în paragină acum! Deci, să distrugi este simplu, să fii în stare să construieşti ceva este mai greu!", scrie Udrea, în încheierea postării.

Legea privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica

Anul trecut a fost aprobata Legea 255 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Potrivit legii, pot fi de utilitate publica o serie de lucrari din statiunile turistice:

 • Lucrarile de constructie, reabilitare, modernizare, dezvoltare si ecologizare a zonei litorale a Marii Negre, precum si a statiunilor turistice de interes national;
 • Lucrarile de amenajare, dezvoltare sau reabilitare a partiilor de schi, cu instalatiile de transport pe cablu aferente, lucrarile de amenajare a instalatiilor si echipamentelor de producere a zapezii si ghetii artificiale si de intretinere a partiilor, instalatiile pentru iluminatul partiilor de schi si alte echipamente necesare dezvoltarii domeniului schiului, amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea partiilor destinate practicarii celorlalte sporturi de iarna - biatlon, bob, sanie, sarituri de la trambulina - a patinoarelor si echiparea cu instalatiile si echipamentele corespunzatoare, cuprinse in Programul national de dezvoltare a turismului "Schi in Romania", aprobat prin Legea nr. 526/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
In cazul acestor lucrari, expropriatorul este Ministerul Dezvoltarii.

Legea 225/2010 poate fi citita pe Legestart.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3740 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  d-na Udrea (Luni, 4 iulie 2011, 15:04)

  ady [anonim]

  priviti la d-l Funeriu ..daca se vrea se face ..daca nu lasati loc pt altul mai bun.
 • +10 (14 voturi)    
  daca resuseste sa le ia inapoi (Luni, 4 iulie 2011, 15:16)

  Raz [anonim]

  promit ca o voi vota pe ea si partidul din care face parte (pdl sau altul) de fiecare data...dar sa le privatizeze apoi celor care vor sa investeasca in turism...
  • +4 (6 voturi)    
   x (Luni, 4 iulie 2011, 16:51)

   RolandTM [anonim] i-a raspuns lui Raz

   Felicitari! Sper sa reusiti sa expropriati hotelurile din Herculane. De vandut e simplu, pe gratis. La TUI, sau la alti operatori interesati. Ei vor deschide piata. Si vor veni cu mic cu mare grupurile de investiti occidentale, ca in bulgaria.
  • 0 (2 voturi)    
   Udrea, mai bine nu (Marţi, 5 iulie 2011, 7:22)

   PERIFERIC [utilizator] i-a raspuns lui Raz

   De cand trebuie sa se ocupe Udrea de drepturi de proprietate? Justitia trebuie sa decida in astfel de cazuri.

   Iar cu Voiculescu, nu cred ca e in masura sa ii ceara ceva. Fie ca ii place, fie ca nu, omul si-a dovedit competenta in afaceri.
 • -7 (15 voturi)    
  ??? (Luni, 4 iulie 2011, 15:20)

  catalin_mattei [utilizator]

  d-na Udrea se plange ca statul este un foarte prost manager.. ca directorii unitatilor turistice sunt pusi politic si ca urmaresc fie avantajul propriu fie nu se pricep... Dar oare nu domnia sa este ministru pe aceasta zona a turismului? Nu sunt buni?.. aduceti altii! Sunt pusi politic?.. pai v-a pus cineva stimata doaman sa puneti pdl-ei in loc de profesionisti? E mai mare rasul ca ne plangem de politizare exact cand partidul domniei sale a politizat pana si posturi de executie.. halal gandire!!!
  • +6 (8 voturi)    
   Tu dormi in papuci. (Luni, 4 iulie 2011, 16:27)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Dupa cum vorbesti se vede ca nu ai citit articolu ,dar combati,numai ca te trezesti prin anii '80 cand hotelurile si deci si directorii acestora erau de stat.La altceva se refera articolul,dar tu vorbesti de parca ai fi Pontanescu.Tampit.Omul spune una si tu raspunzi alta.Nu mai tine.daca nu esti in stare sa faci un comentariu,sa vii cu o solutie,lasa-i pe cei care se pricep.au trecut vremurile cand tovarasii se pricepeau la toate si nimic.
 • +11 (13 voturi)    
  bv (Luni, 4 iulie 2011, 15:28)

  ciankanel [anonim]

  Bravo Nuti ! Si ar trebui sa incepi cu Armas ca a facut din Heculane un fel de Kosovo!
  • +7 (9 voturi)    
   ... (Luni, 4 iulie 2011, 15:47)

   d [anonim] i-a raspuns lui ciankanel

   Cu alea din Herculane ar trebui inceput. Statiunea unde venea printesa Sisi e o ruina acum. Mai rau ca la razboi.
  • +7 (9 voturi)    
   Korekt! (Luni, 4 iulie 2011, 15:57)

   Lucifer [anonim] i-a raspuns lui ciankanel

   Acolo e un exemplu de privatizare 'a la PSD' . Singurul hotel din Herculane functionabil este cel preluat de austrieci...Ferdinand parca.
  • +4 (6 voturi)    
   +1 vot (Luni, 4 iulie 2011, 16:23)

   nam [anonim] i-a raspuns lui ciankanel

   daca incepi cu herculane si cu armas am sa te votez
 • -11 (17 voturi)    
  confiscari ,exproprieri ,nationalizari (Luni, 4 iulie 2011, 15:31)

  capitanul [anonim]

  Istoria ne invata ca oamenii nu invata nimic din istorie.
  O sa patiti mai rau ca si comunisti in 89 , Elena a servit o nasol dar vad ca asta se cere mai tare.
  • +6 (8 voturi)    
   Anglia! (Luni, 4 iulie 2011, 15:40)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui capitanul

   a nationalizat/privatizat/nationalizat carbunele de mai multe ori! care comunism??? exproprierea o permit toate tarile din lume cu justa depagubire! care comunism??? Cand faci drumuri si cel de pe mijloc nu vrea, se expropriaza si se despagubeste! care comunism? nu te mai uita la iRTV ca te zapacesti!
  • +2 (4 voturi)    
   Benjamin Franklin (Luni, 4 iulie 2011, 16:00)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui capitanul

   "All Property indeed, except the Savage’s temporary Cabin, his Bow, his Matchcoat, and other little Acquisitions absolutely necessary for his Subsistence, seems to me to be the Creature of publick Convention. Hence the Public has the Right of Regulating Descents & all other Conveyances of Property, and even of limiting the Quantity & the Uses of it. All the Property that is necessary to a Man for the Conservation of the Individual & the Propagation of the Species, is his natural Right which none can justly deprive him of: But all Property of the Publick, who by their Laws have created it, and who may therefore by other Laws dispose of it, whenever the Welfare of the Publick shall demand such Disposition. He that does not like civil Society on these Terms, let him retire & live among Savages". B. Franklin
   • 0 (2 voturi)    
    Strici ... (Luni, 4 iulie 2011, 16:41)

    predel [utilizator] i-a raspuns lui Margicu

    ... orzul pe gaste. Sau poate nu.
 • +2 (8 voturi)    
  La ce bun ? (Luni, 4 iulie 2011, 15:34)

  Observator [anonim]

  Presupunand ca se va gasi chichita legislativa ca proprietarii desinteresati sa fie deposedati de hoteluri, ce veti face cu ele dupa ce le luati ? Chiar doamna ministru face apel la cei cu bani sa vina sa cumpere ceea ce exista acum la vanzare (in mod cert intr-o stare mai buna decat multe dintre cele care vor fi nationalizate) si asta pentru ca nu se prea inghesuie cumparatori, Atunci pe cele despre care vorbim, cine le va cumpara ? Si la ce preturi ? Cumva la niste preturi care sa permita celor care vor veni la putere sa lanseze si ei acuze, la randul lor ? Apoi, chiar nu a verificat nimeni ca majoritatea hotelurilor in cauza sunt introduse in capitalul social al unor societati comerciale si, mai mult, mai sunt si ipotecate la banci ? Atunci cine si cum va vinde ?
  • +4 (6 voturi)    
   ce alte solutii avem? (Luni, 4 iulie 2011, 16:25)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Observator

   Ia cazul Baile Herculane, care dupa parerea mea este crima ce se intampla acolo.
   Statiunea zace in paragina si se distruge pe zi ce trece, in conditiile in care ar putea fi in topul statiunilor balneare din europa.
   Dupa parerea mea, in contextul romaniei, poate o solutie mai buna ar fi preluarea hotelurile de catre stat si cedarea managementului catre companii private.
   Eventual intreaga statiune sa fie sub management privat.
   Cert este ca strategia cu cedarea hotelurilor catre privati prin vanzare a dus la distrugerea statiunilor. Un alt exemplu este Neptun-Olimp.
 • 0 (6 voturi)    
  Hotie impachetata pt prosti (Luni, 4 iulie 2011, 16:25)

  yonel [anonim]

  Ce se intampla e cam asa : Domnul "X" mare politician , a cumparat un hotel de la stat pe 2 lei , l-a amanetat la banca pe xxx $ , si acum nu-si mai plateste ratele si hotelul se darama . Bancile sar de cur in sus , ca vor banii , si domnul "X" a gasit solutia . Statul il expropriaza , il plateste bine pentru hotelul sau , ii plateste datoria ta banca , ca de .. statul e noul proprietar acum , si toata lumea e fericita ..

  X a cumparat hotel pe 2 lei , si a obtinut pe el de doua ori multi $
  Statul a vandut hotel pe 2 lei , l-a cumparat innapoi pe multi lei , si a platit si multi lei garantie la banca
  Banca si-a inchis creditul .
  • +4 (6 voturi)    
   oare? (Luni, 4 iulie 2011, 16:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui yonel

   dar daca statul trimite un evaluator independent care decide ca proprietatea valoreaza mai putin decat credea banca, ii da banii gigelului (el isi achita doar jumatate din credit), renoveaza shandramaua pe bani publici si apoi o scoate la licitatie si ia exact banii de expropriere + cheltuielie de renovare, apoi cladirea reintra in circuitul turistic si aduce in fiecare an la bugetul de stat un ban in plus, angajeaza inca 10 localnici si intre timp fostul proprietar falimenteaza si se angajeaza portar? :)
   cu un pic de imaginatie.. fiecare poate face scenarii
   • 0 (2 voturi)    
    Scenariu SF (Luni, 4 iulie 2011, 18:00)

    Rares101 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ceea ce zici tu nu se va intampla niciodata. In primul rand ca nu este nici o lege care sa spuna ca un creditor nu poate sa dea un credit mai mare decat valoarea gajului. Si chiar de-ar fi, e aproape imposibil sa demonstrezi ca o banca privata care a dat creditul acum 5 ani nu si-a urmarit propriul interes. in plus unitatile hoteliere nu sunt ca si apartamentele si unitatile imobiliare, care formeaza o structura mai omogena, implicit nu sunt f usor de evaluat. iar evaluatorul doar isi exprima o opinie, ramane la alegerea creditorului cum aceasta opinie. Nici aici in SUA evaluatorii imobiliari (appraisers) nu au fost trasi la raspundere pt umflarea activelor imob. la fel si cu S&P, Moody's, Fitch etc.. care au dat calificative la mortgage back securities. ei doar si-au exprimat opinia.
    Si cum a spus cineva mai sus, daca exista ipoteca pe hotelul respectiv, statul nu poate sa lua hotelul inapoi chiar daca se constata si demonstreaza nerespectarea legii. banca nu poate fi lasata cu ochii in soare, adica cu creditul nesecurizat. aici de altfel cred ca gandim la fel.
    • 0 (2 voturi)    
     hmm.. (Luni, 4 iulie 2011, 18:30)

     vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Rares101

     daca banca da un credit mai mare decat valoarea gajului este problema bancii, dar nu cred ca ar face asa ceva.

     Cand statul face expropriere nu-l intereseaza ca banca are gaj pe propietate. Asta e o problema intre propietar si banca. Statul va plati valoarea stabilita de evaluator iar banca va trebui sa se descurce cu propietarul pentru a-si recupera datoria.
 • +2 (2 voturi)    
  reformacutikie,sertar1 (Luni, 4 iulie 2011, 16:58)

  euNuke [anonim]

  Exista o solutie foarte simpla pentru revigorarea turismului romanesc: sa fie lasat in pace de blogarii cu patalama si sinecura ministeriala. Asta presupune vointa politica si urmatorii pasii de parcurs:
  1. inventarierea tuturor bunurilor cu potential turistic aflate inca in proprietatea publica a statului, trecerea lor in proprietatea privata si scoaterea la licitatie in vederea achizitionarii sau concesionarii de catre firme specializate in servicii. Exproprierea trebuie sa aiba sens invers pentru ca piata sa se puna in miscasre, deci statul este cel care trebuie eliberat de povara proprietatii si administrarii de capitaluri ce nu's de nasul si competenta lui [asa cum recunoaste chiar doamna bloggeritza ce flutura initiative legislative contradictorii]. In loc de nationalizari mascate care transforma statul socialist in care traim intr'un cu propensiune totalitar-comunista, legea exproprierii ar trebuie sa prevada modalitati de confiscare a averilor publice de catre cetatenii afectati de dezinteresul total si neglijenta titularilor publici de imobile [de pilda o comunitate rurala care sub imperiul necesitatii se proclama in fata unei instante interesata de ocupatiunea unui pod ruinat de neglijenta si nepasarea organelor centrale ale statului socialist si in urma unui proces in care statul este invitat sa prezinte pretentiile de despagubire comunitatea rurala sa poata fi declarata ca nou titular al bunului respectiv]
  2. desfiintarea tuturor agentiilor si structurilor din subordinea ministerului Turismului si delegarea competentelor de auditare, certificare si control unor institutii private profilate pe turism si servicii.
  3. abrogarea normelor preventive ce reglementeaza controlul si avizarea prealabila agentilor din turism si servicii. orice persoana romana, fizica sau juridica, trebuie sa poata intra libera pe piata serviciilor turistice, ceea ce inseamna ca actiunea de a investi in turism nu trebuie conditionata in niciun fel. ...
 • +2 (2 voturi)    
  reforma, sertar2 (Luni, 4 iulie 2011, 17:16)

  euNuke [anonim]

  4. modificarea normelor administrative ce tin si reglementeaza sanctiunile de dreptul muncii, fiscalitate, sanitare [ce ar trebui sa apere sanatatea oricum subreda a populatiei], mediu in sensul eliminarii dublei sanctionari intr'o anume perioada, de pilda un semestru, din partea unor organe diferite, in vederea limitarii masurilor pecuniare, a micsorarii cuantumului amenzilor ca prima forma de sanctionare, a termenului de la care se pot executa controalele operative si in sensul limitarii puterii discretionare a agentilor statului de suspendare a activitatii firmelor din servicii. Puterile controlorilor statali in domeniu sint enorme si catastrofale prin efectul inhibitor fata de orice intitiativa privata ce doreste sa functioneze licit. Numarul de norme ce reglementeaza un domeniu este direct proportional cu coruptia din sanul autoritatilor indrituite sa aplice sau sa verifice indeplinirea acelor legi. Normele trebuie sa fie putine, concise, blande, asta daca se doreste cu adevarat aparitia si dezvoltarea unei industrii si piete a turismului, mai exact a intrarii jucatorilor locali pe piata globala a serviciilor de profil [concurenta in acest domeniu nu este locala, ci internationala, contand atat competitivitatea jucatorilor de pe piata cat si conditiile legale ce afecteaza la nivel national gestiunea afacerilor si bunurilor incluse in circuite turistice; la conditiile legale sint piedici, surse de coruptie si de imbogatire pentru functtionarii statului si prilej de impaunare bombastica pentru politicieni de duzina]
  5. proiect de HG privind comasarea prin absortie a Ministerului Turismului de catre Comert si Industrie [nu exista nicio justificare pentru existenta unei structuri guvernamentale separate pentru fiecare ramura industriala]
  6. Demisia ministrului fara portofoliu, fara treaba si fara vreo tangenta cu turismul dar extrem de doritor de reforma si imagine publica pozitiva. Daca doamna Udrea comite actul acesta de decenta ar castiga simpatia si stampila me
  • -1 (1 vot)    
   Am eu o idee mai buna (Luni, 4 iulie 2011, 18:29)

   Rares101 [utilizator] i-a raspuns lui euNuke

   Cand vine vorba de privatizari de hoteluri si unitati turistice se pare ca acestea sunt cumparate cu intentia de a fi folosite drept vehicule de gaj si nu pentru a fi materializat potentialul lor turistic. Pentru a evita situatia asta, se poate face urmatorul lucru. Statul sa ceara taxe de proprietate mai mari pentru hotelurile privatizate, duble spre ex, daca numarul de turisti anual nu depaseste un anumit prag, corespunzator unui grad de ocupare de 50%, apoi si mai mult cvadruple daca grad ocupare<30% samd.... daca hotelul nu plateste taxele de prop o firma specializata in recuperari de creante cumpara creanta de la stat si hotelul are 1 an sa o plateasca, daca nu firma il scoate la licitatie pentru valoarea taxelor, si lien-ul bancii dispare automat. binenteles ca asa ceva nu se va intampla niciodata pt ca banca isi va proteja interesul si va platii ea taxele, daca vede ca ele sunt scadente si hotelul nu le plateste. Dar astfel banca e in aceeasi barca cu hotelul si are interesul ca afacerea sa mearga si sa atraga turisti, ca daca nu, nu ii va da credit pt ca riscul e foarte ridicat. astfel, banca da credit in functie de capacity nu de collateral.
   In acelasi timp poate ar fi o idee buna ca statul sa nu privatizeze multe hoteluri deodata, astfel contoland raportul cerere oferta, cererea fiind mai concentrata.
   Una peste alta apreciez efortul si rabdarea ta pt a scrie 4000 de caractere.
 • +1 (3 voturi)    
  Herculane (Marţi, 5 iulie 2011, 1:55)

  daroc [utilizator]

  Au scis si altii aici despre Herculane, nu vreau sa repet. Asa ca ma limitez la doua aspecte.
  1. (un copy-paste): "În anul 1852 împăratul Austriei, odata cu finalizarea primei faze de constructie a Centrului Imperial Istoric din Băile Herculane declara : „ acum in aceasta vale a Cernei exista cea mai frumoasa statiune de pe continent „, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezentă distinctă si încântătoare."
  2. Baile Herculane, cu niste investitii (dar nu colosal de mari!) si cu profesionalism, poate redeveni usor o BIJUTERIE! Dar nu e doar atat! Mai e Valea Cernei. Acum se reabliteaza soseaua de pe Valea Cernei. Un management corect al Vaii Cernei, care sa cuprinda si un plan urbanistic strict si clar pentru potentialele viitoare sute de cabane private, plus bijuteria renascuta numita Herculane, poate rezulta intr-o nebunie de splendoare, care sa ajunga cunoscuta si vizitata de oameni din Budapesta pana in Tokio!
  Dar da, pentru asta ai nevoie de cativa oameni (cu putere de decizie) cu viziune si hotarare! O viziune unitara cu putere de lege! Putina consecventa si gata! Nici macar n-ar fi greu!
  Si da, felicitari pentru d-na Udrea pentru aceasta intiativa! Sa ii dea Dumnezeu putere sa poata s-o si puna in aplicare!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by