Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, sustine pe blogul sau ca adevaratii investitori in turism au de suferit din cauza unor agenti economici care "flutura dreptul de proprietate", relateaza Mediafax. "Zeci de hoteluri au fost luate pe nimic si folosite drept ipoteca pentru credite de zeci de milioane. Acum sunt intr-o stare avansata de degradare si nu pot primi turisti, fiind inchise de controalele MDRT. Adevaratii investitori in turism au de suferit din cauza comportamentului acestor agenti economici, care flutura dreptul constitutional de proprietate. Am promovat cu mare opozitie o lege a exproprierilor si speram sa le luam hotelurile inapoi", afirma Udrea.

  • Aceasta considera ca atragerea investitorilor in turism ar trebui sa fie unul dintre obiectivele importante ale Guvernului. "Statul încă detine în proprietate o multime de structuri de cazare şi de agrement, pe care însă le manageriază dezastruos de cele mai multe ori, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când se amestecă în administrare. Directorii pusi politic sunt, în cele mai multe cazuri, fie interesati de a-şi crea avantaje proprii, fie nu se  pricep să conducă o afacere în turism. De aceea susțin categoric vânzarea, în modul cel mai transparent posibil şi corect economic, a activelor pe care statul le mai deține. Cu conditia fermă ca potenţialii cumpărători să aibă obligativitatea să investească în modernizarea obiectivului şi să facă turism", a precizat ministrul pe blog.

Aceasta explicat ca statul nu poate suplini sectorul privat. "Îl poate stimula, îl poate sprijini. Dar problema este lipsa de apetit pentru investiţiile în turism. Primul motiv este criza economică şi modul drastic în care aceasta a afectat totate investiţiile. Apoi dificultăţile întampinate de potenţialii investitori în raport cu autorităţile locale. Şi, nu în ultimul rând, politica greşită de privatizare a autorităţilor centrale", scrie Elena Udrea.

Pentru atragerea de investitori este nevoie de o bună mediatizare. "Pentru că nu se înghesuie nimeni. Noi am scos de un an de zile la licitaţie structurile pe care le aveam pe litoral. După un an, am reuşit să vindem un magazin şi un imobil neamenajat în Mamaia. Nu terenurile, nu vilele, nu hotelul de cinci stele Mamaia. Desigur că detractorii tradiţionali s-au apucat, la momentul anunţului iniţial, să speculeze cum voi vinde preferenţial vreunui apropiat, coleg, cuiva dintr-un grup de interese, în mod cert! Iată însă că nu s-a arătat nimeni interesat să le ia. Am spus, exagerând puţin tocmai pentru a se înţelege cât de păguboase sunt speculaţiile pe care neprofesioniştii presei aservite le fac, că, dacă mama mea ar avea bani, aş încerca să o conving să cumpere ceva şi să se apuce de turism!", a mai spus Udrea.

Aceasta considera ca acum este un bun moment pentru a face investiţii în turism, pentru că preţurile sunt mici şi este o perioadă în care se implementează o politică de susţinere reală a acestui sector economic.

"Deci, apelul meu către cei care pot să facă şi caută afaceri profitabile pe termen mediu şi lung este să investească în turismul românesc! Mă adresez şi cunoscuţilor, amicilor, colegilor din toate partidele, oricui interesat, din ţară sau din afara ei, cetăţean român ori străin, persoană fizica sau juridică, etc", scrie ministrul.

Elena Udrea îi asigură pe toţi că vor primi tot sprijinul din partea MDRT, în condiţiile legii.

  • "Îl sfătuiesc şi pe Voiculescu să investească în turism banii pe care îi cheltuie plătind salarii celor care pe care i-a programat să toace orice lucru bun care se face în ţara asta şi pe oricine care vrea să o mişte din loc, bani pe care, de altfel, i-a câstigat pe spinarea statului. Dar să nu repete experienţa lui Vântu, care a luat pe nimic hotelurile şi bazele de agrement din Deltă şi le-a lăsat în paragină acum! Deci, să distrugi este simplu, să fii în stare să construieşti ceva este mai greu!", scrie Udrea, în încheierea postării.

Legea privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica

Anul trecut a fost aprobata Legea 255 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Potrivit legii, pot fi de utilitate publica o serie de lucrari din statiunile turistice:

  • Lucrarile de constructie, reabilitare, modernizare, dezvoltare si ecologizare a zonei litorale a Marii Negre, precum si a statiunilor turistice de interes national;
  • Lucrarile de amenajare, dezvoltare sau reabilitare a partiilor de schi, cu instalatiile de transport pe cablu aferente, lucrarile de amenajare a instalatiilor si echipamentelor de producere a zapezii si ghetii artificiale si de intretinere a partiilor, instalatiile pentru iluminatul partiilor de schi si alte echipamente necesare dezvoltarii domeniului schiului, amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea partiilor destinate practicarii celorlalte sporturi de iarna - biatlon, bob, sanie, sarituri de la trambulina - a patinoarelor si echiparea cu instalatiile si echipamentele corespunzatoare, cuprinse in Programul national de dezvoltare a turismului "Schi in Romania", aprobat prin Legea nr. 526/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;

In cazul acestor lucrari, expropriatorul este Ministerul Dezvoltarii.

Legea 225/2010 poate fi citita pe Legestart.ro