Dupa o luna aprilie mai slaba, sectorul industrial si-a revenit in mai, inregistrand cresteri atat fata de aprilie, cat si fata de mai 2010. Astfel, potrivit INS, in luna mai, cifra de afaceri in industrie a crescut cu 10,3% fata de luna anterioara si cu 17,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, si cum in ultimele 12 luni, preturile productiei industriale s-au majorat cu 8%, rezulta ca, in volum, productia a crescut cu 9-10%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Pentru comparatie, in aprilie, ritmul anual de crestere a fost de doar 3,6%. In aceste conditii este de asteptat si comertul exterior sa inregistreze o performanta buna in luna mai – datele vor fi publicate de INS in 11 iulie.

In ce priveste comenzile noi din industrie, acestea au crescut cu 3% fata de luna precedenta, si cu 18,3% fata de luna corespunzatoare a anului trecut.

Tot in mai, sectorul constructiilor a inregistrat prima crestre anuala din ultimele 27 de luni, respectiv din ianuarie 2009. Cresterea de 3,4% (serie bruta) a fost influentata in principal de majorarea cu 27,2% a lucrarilor de reparatii capitale, lucrarile de constructii noi scazand in ultimele 12 luni cu 3,6%, iar lucrarile de intretinere si reparatii curente majorandu-se cu 11,2%.

Pe obiecte de constructii, situatia a evoluat in felul urmator: lucrarile la cladirile rezidentiale au scazut cu 13,6%, cele la cladirile nerezidentiale au crescut cu 5,2%, iar cele de constructii ingineresti s-au majorat cu 8,3%. Toate aceste procente reflecta evolutia in serie bruta.

In lunile urmatoare este de asteptat ca sectorul constructiilor sa performeze bine datorita lucrarilor de infrastructura – doar in iunie, Ministerul Transporturilor a incheiat contracte in valoare de peste 1 miliard de euro.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.