Guvernul a aprobat miercuri normele metodologice de aplicare a programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii. "Programul Kogalniceanu are scopul de a sustine mediul de afaceri si de a crea noi locuri de munca", a declarat premierul Emil Boc. Guvernul a adoptat proiectul de ordonanta de urgenta privind Cardul Kogalniceanu pentru intreprinderile mici si mijlocii, un instrument prin care vor putea fi oferite garantii de stat pentru creditele bancare si prin care vor putea fi subventionate dobanzile la imprumuturile contractate.

Boc a precizat ca programul Kogalniceanu se axeaza pe doua componente:

  • Subventionarea a maximum 70% din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM doreste sa il acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an;
  • Acordarea de garantii, de catre Fondul national de garantare, in numele si in contul statului, pentru maximum 80% din valoarea creditului pe care il ia o intreprindere mica si mijlocie, fara ca garantia sa poata depasi 100.000 de lei.

Premierul Emil Boc a apreciat ca acest program este cu atat mai oportun cu cat Agentia de evaluare Fitch Rating a anuntat in urma cu doua zile ca a ridicat calificativul de tara acordat Romaniei la categoria "investment grade".

Potrivit primului-ministru, revenirea Romaniei la categoria "investment grade" are loc dupa ce in ultimii doi ani au fost luate masuri grele.