Statul va vinde actiunile Petrom la un pret maxim de 0,46 lei/actiune, cu peste 15% mai mare fata de ultimul pret de la Bursa, ceea ce evalueaza pachetul de 9,84% la o valoare maxima de 609 milioane de euro, au declarat surse din piata de capital, citate de Economic Times.ro Oferta se va derula in perioada 11-22 iulie si va avea un interval de pret in cadrul caruia investitorii vor putea lansa ordinele de cumparare se mai precizeaza in text.

Pentru micii investitori este rezervata o transa de 15%, echivalentul a peste 90 milioane de euro la pretul maxim, au precizat aceleasi surse. Transele pentru investitorii institutionali si, respectiv, cei de retail vor putea fi totusi echilibrate, cu alte cuvinte, daca o transa este subscrisa si una suprasubscrisa, se va putea transfera din transa suprasubscrisa acel numar de actiuni care sa conduca la o echilibrare a ofertei.

Pretul final la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom urmeaza sa fie stabilit dupa un mecanism similar celui utilizat in prezent de Bursa de la Bucuresti pentru a calcula pretul de deschidere al actiunilor listate. Investitorii pot lansa ordine de cumparare la preturile dorite de acestia, iar pretul de oferta se va stabili dupa un algoritm care sa asigure maximizarea volumului de actiuni vandute. Astfel, spre deosebire de celelalte oferte pe care statul le-a lansat pe bursa, cele de la Transelectrica si Transgaz, de data aceasta nu se va sti de la bun inceput pretul la care vor fi vandute actiunile.

Mecanismul de stabilire a pretului este apropiat de cel folosit la ofertele pe Bursa din Varsovia, campionul listarilor din regiune, si, spun brokerii si specialistii de pe piata de capital, va permite o conectare mult mai buna la asteptarile investitorilor decat atunci cand se stabileste un pret fix de la inceput.

Citeste continuarea pe Economic Times.ro

Brokerii si reprezentantii investitorilor au insistat insa ca actiunile trebuie oferite la un pret atractiv pentru a atrage cumparatori. De altfel, chiar OMV, actionarul majoritar al Petrom, a trebuit sa ofere un discount de 17% fata de pretul maxim anuntat in cadrul unei oferte derulate luna trecuta pentru a reusi sa vanda intregul pachet de actiuni. Totodata, o oferta romaneasca, cea prin care rusii de la Vimetco vroiau sa vanda 21% din actiunile Alro Slatina si care ar fi trebuit sa aiba loc tot acum in luna iulie a fost amanata pentru ca discountul cerut de investitori a fost prea mare.