Productia industriala a crescut in primele cinci luni ale anului cu 8,9% comparativ cu perioada similara din 2010, sustinuta, in principal, de avansul din industria prelucratoare si industria extractiva, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Datele INS arata ca in perioada ianuarie-mai industria prelucratoare a crescut cu 9,4%, industria extractiva cu 8,3% si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 5,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor intermediare (+16,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,3%), industria bunurilor de capital (+7,9%), industria energetica (+4,5%) si industria bunurilor de uz curent (+2,5%).

Inluna mai 2011, productia industriala a urcat cu 8,4% fata de luna precedenta, datorita cresterii industriei prelucratoare cu 10,7% si a industriei extractive cu 0,4%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+19,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,7%), industria bunurilor intermediare (+8,1%) si industria bunurilor de uz curent (+2,7%), in vreme ce industria energetica a scazut cu 3,1%.

Comparativ cu luna mai a anului trecut, productia industriala a crescut cu 7,1%. In cele trei sectoare industriale s-au inregistrat cresteri de 18,5% in industria extractiva, 7,6% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si 6,5% in industria prelucratoare.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+11,7%), industria energetica (+8,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,5%), industria bunurilor de capital (+5,3%) si industria bunurilor de uz curent (+1,5%).