Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a dispus demiterea directorului general al CFR Calatori, Liviu Cristian Pescarasu, motivand constatarile negative din raportul Corpului de Control al ministrului referitor la derularea procedurilor de achizitie publica pentru "Repararea automotoarelor seria 700, 900, 1000" de catre CFR Calatori.

  • UPDATE Procedura stabilita pentru aceasta achizitie publica era acordul-cadru, potrivit anuntului de participatie publicat pe e-licitatie pe 23 iunie. Valoarea pentru acordul-cadru era estimata intre 3,7 milioane lei si 42,3 milioane lei, fara TVA.  " Frecventa si valoarea contractelor ce vor fi atribuite: primul contract se va incheia cu valabilitate 31.11.2011 urmand ca celelalte contracte sa se incheie la un interval de 6 luni", se mai arata in anuntul de participare.

Raportul Corpului de Control a constat nereguli in fundamentarea pretului pentru respectiva achizitie, precum si absenta avizelor de la autoritatile in domeniu pentru documentatia tehnica, conform procedurilor. "In consecinta procedura de achizitie publica a fost blocata, iar ministrul Anca Boagiu a solicitat Consiliului de Administratie al CFR Calatori sa evalueze mentinerea in functie a tuturor persoanelor care conform raportului Corpului de Control au fost depistate ca fiind implicate", precizeaza Ministerul Transporturilor.

  • "Nu voi tolera in minister sau la oricare dintre unitatile din subordine, derularea de proceduri de achizitie care nu respecta regulile de transparenta si libera concurenta. Pentru a ne asigura ca banul public este eficient cheltuit trebuie sa avem achizitii care raspund unor necesitati reale si care asigura lucrari de calitate la preturi concurentiale. La oricare alta unitate din subordine voi sesiza astfel de probleme, nu voi ezita sa iau masuri similare si sa sesizez institutiile abilitate ale statului", a declarat Boagiu.