Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a cerut Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial-Transport (AM POS-T) sa verifice toate proiectele cu finantare europeana aflate in derulare. "Conform dispozitiei ministrului, AM POS-T va prezenta, in termen de o saptamana, un raport cu privire la cele constatate in urma verificarilor, dar si propuneri concrete pentru remedierea deficientelor", informeaza Ministerul Transporturilor.

  • "Verificarea pe care am solicitat-o Autoritatii de Management pentru POS-T este o procedura normala prin care vrem sa ne asiguram ca proiectele finantate din fonduri europene nerambursabile sunt contractate si implementate in conditii de eficienta si de cheltuire transparenta a banilor publici. Acolo unde vom sesiza nereguli vom aplica corectii financiare, mergand pana la mutarea fondurilor pe alte proiecte. Obiectivul nostru este sa acceleram si sa maximizam absorbtia fondurilor europene pe componenta transporturi si in acest sens trebuie sa facem corectii din mers acolo unde sunt probleme in derularea proiectelor", a declarat ministrul Anca Boagiu.

Stadiul absorbtiei: 2,9%

La sfarsitul lunii iunie, valoarea contractelor de achizitie pentru proiectele finantate in cadrul POS-T era de 8 miliarde de lei (aproximativ 1,9 miliarde de euro), din care 5,2 miliarde de lei (aproximativ 1,2 miliarde de euro) reprezinta valoarea contractelor de achizitie semnate in perioada septembrie 2010-iulie 2011. Programul Operational Sectorial-Transporturi 2007-2013 are o valoare totala de 5,7 miliarde de euro, din care 4,6 miliarde euro reprezinta finantarea europeana nerambursabila. Insa, nivelul absorbtiei a ajuns la doar 2,9% in iunie.