Cel puţin zece companii de stat din subordinea Ministerului Economiei vor avea management privat, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton. Printre acestea se numara Compania Naţională a Huilei, Hidroelectrica şi Oltchim. "Vom încerca, până la finele anului, să facem o prezentare a ceea ce am decis cu colegii din minister şi cu consultanţii. Dorim să începem cu un pachet mai mare de companii, peste zece, şi nu cred că va fi o problemă la finalul anului să vă prezentăm aceste rezultate. Vor fi cel puţin zece companii care au nevoie de management privat, trebuie să-l implementeze cât mai rapid", a spus Ariton.

Oltchim va avea mai mult decat un management privat. Va avea si un actionar privat avand in vedere ca Ministerul Economiei s-a angajat in fata FMI ca, pana la sfarsitul anului 2011, sa privatizeze Oltchim.

Ministerul Economiei va stabili in lunile iulie si august companiile de stat care vor avea management privat, a declarat recent ministrul economiei, Ion Ariton, pentru HotNews.ro. Potrivit acestuia, trebuie facute calcule privind impactul financiar in urma introducerii managementului privat.

Potrivit scrisorii de intentie semnat cu FMI, Guvernul trebuie sa stabileasca in luna iulie toate companiile care vor avea management privat.

Guvernul s-a obligat sa interzica prelungirea dupa 1 ianuarie 2012 a contractelor de management existente la companiile de stat, iar procesul de selectie va fi unul international, se arata in scrisoare. Sunt vizate nu doar posturile de CEO ci si cele de directori financiari, pentru posturi putand candida si actualii manageri. Noii manageri vor avea puteri depline pentru a opera modificarile pe care le vor considera necesare.

De asemenea, membrii consiliilor de administratie vor fi selectati cu atentie si verificati de catre experti independenti pentru a se asigura ca acestia sunt pe deplin calificati sa-si exercite atributiile. Procesul de cautare va demara in luna august.