​EXCLUSIV Evaluare dura a Bancii Mondiale la Ministerul Mediului: Angajati incompetenti si demotivati, sisteme informatice care nu comunica intre ele, influenta politica si lipsa de strategie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 20 iulie 2011, 11:06 Economie | Companii


Laszlo Borbely
Foto: HotNews.ro
Jumatate din populatie nu are acces la apa potabila si canalizare; poluarea e mult mai mare decat media UE; terenuri agricole infestate cu nitrati si deseuri periculoase. Nu e descrierea unei tari bananiere, ci a Romaniei. O evaluare realizata de Banca Mondiala si obtinuta de HotNews.ro arata carente majore in activitatea Ministerului Mediului si agentiilor din domeniu, cu impact direct asupra calitatii vietii. Evaluarea constata ca o resursa majora de bani pentru investitii - fondurile europene - este slab utilizata din cauza ineficientei administrativa. Lipsa personalului calificat, procedurile greoaie, reglementarile neclare, lipsa de coordonare intre agentiile implicate si influenta politica contribuie la situatia critica din domeniu. Iar exemplificarea cea mai elocventa a degringoladei este inexistenta unei comunicari intre sistemele informatice de la centru si cele din teritoriu, dublata de lipsa specialistilor in servere.

        Desi au fost facute progrese semnificative in reformarea cadrului legislativ, ameliorarile "din teren" sunt reduse, arata BM. De exemplu, doar jumatate din  populatie are acces la apa potabila si canalizare (in comparatie cu peste 70% cat este media UE), poluarea reprezinta o cauza majora a bolilor  respiratorii (este de 1,5 mai mare decat media UE),peste o treime din suprafetele agricole se afla in zone cu niveluri ridicate de nitrati, nivel ridicat al  deseurilor periculoase (de 2,5 ori mai ridicat in comparatie cu nivelul din UE).

    In ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, nivelul de contractare a ajuns la 44% in patru ani, platile reprezentand insa putin peste 7% din cele 5,2  miliarde de euro alocate Romaniei pentru mediu.

    In evaluare se mai arata ca exista un exces de operatiuni de audit. De asemenea, auditori diferiti tind sa furnizeze indicatii diferite si ceara cate un nou  set de documente pentru reexaminare. BM considera ca trebuie facut un efort pentru crearea unei autoritati de audit locale si a unui sistem unificat.

    Pentru Autoritatea de Management este o urgenta sa se concentreze pe elaborarea unui nou program operational pe mediu pentru perioada 2014-2020 si sa inceapa  sa lucreze la o lista a investitiilor prioritare.

    Rata absorbtiei este mai buna fata de alte programe, dar dezamagitoare comparativ cu alte tari. BM admite ca s-au facut pasi  importanti in angajarea fondurilor, mai ales pe proiecte de apa si canalizare, dar rata absorbtiei ramane foarte scazuta. La rata actuala de realizare a platilor, riscul ca fondurile sa ramana neutilizate este foarte mare.

        Mai multi factori au contribuit la situatia ingrijoratoare de acum. Autoritatea de Management a pus greu in aplicare Programul Operational de Mediu, au fost  schimbate regulile in timpul jocului, au aparut cerinte noi, iar procedurile au fost revizuite continuu. In plus, au fost suplimentate controalele din cauza suspiciunilor de coruptie. Normele referitoare la achizitiile publice greoaie, inexistenta unei documentatii standardizate si a coordonarii intre agentiile  implicate, precum si cerintele excesive de audit, blocheaza punerea in aplicare a programului.
        Autoritatea de management a inregistrat dificultati in aplicarea lectiilor invatate de alte state. In plus, "cultura locala" in ceea ce priveste luarea deciziilor nu a fost propice pentru un mediu in care personalul ar trebui sa identifice in mod constant solutii pragmatice
        Personalul a fost si continua sa fie o alta constrangere in functionarea eficienta a Autoritatii de management. In acest sens, BM vorbeste de numarul redus  de angajati, personalul necalificat si lipsa de stimulente. Din cauza volumului excesiv de munca si a oportunitatilor disponibile in alta parte, personalul alege prefera sa plece.

ROMANIA FR Environment Water and Forestry_Volume 1-Main Report_31_MAY_2011 _English-final
Banca Mondiala critica si modul in care ministerul utilizeaza aplicatiile software pentru managementul financiar. Sistemul principal este bazat pe un soft dezvoltat de compania romaneasca Prosys, care are mai multe module, inclusiv de contabilitate, contracte, active etc. Cu toate acestea, softul este utilizat  doar la sediul ministerului, nu si la alte unitati de mediu de la nivel national. Potrivit BM, au fost raportate o serie de probleme, inclusiv unele  defectiuni in retea si server, mai ales la raportarile trimestriale.

    La minister nu exista un sistem integrat de gestionare a informatiilor si a schimbului de informatii. Desi majoritatea personalului are pe birou un computer,  acesta are acces doar la internet. Mai alarmant este faptul ca ministerul nu are un personal de specialitate care sa gestioneze serverele.

    Agentiile din subordine au propriile lor sisteme, care nu sunt legate de minister si astfel nu exista baze de date unice. In cazul in care guvernul vrea sa stie, de exemplu, cate permise au fost emise la nivel national intr-o anumita perioada de timp, informatiile trebuie colectate de la agentiile  locale.

    Punctele slabe ale sistemului de achizitii sunt generate de lipsa de competente sau experienta in gestionarea procesului in ansamblu. Exista o tendinta  generala in randul factorilor de decizie de a nu incuraja colaborarea intre personalul tehnic si cel de achizitii. Pe de o parte personalul tehnic nu trebuie  sa aiba cunostinte de achizitii publice, iar personalul de achizitii publice nu are nevoie sa inteleaga aspectele tehnice.

    Aceste neintelegeri genereaza blocaje, intreruperi si afecteaza rezultatul procesului de achizitii publice pe tot parcursul proiectului. BM mai constata  lipsa verificarilor care ar trebui efectuate de catre specialisti independenti. In practica, autoritatile contractante sunt reticente in a angaja un  consultant independent pentru verficari. Erorile de calcul a valorii estimate a contractului este o alta problema mare, care afecteaza intregul proces.  Aceasta este rezultatul lipsei de cunostinte in planificarea unui proiect.

    Calitatea slaba a documentelor de licitatie este rezultatul absentei unor proceduri standard la nivel national si a serviciilor de consultanta.

    BM a mai constatat ca neinformarea membrilor comisiilor de evaluare cu privire la normele privind achizitiile publice este rezultatul schimbarilor de personal calificat si instruit. In multe cazuri, pretul obtinut in cadrul licitatiilor electronice nu poate acoperi toate obligatiile contractuale. Aceasta  deoarece contractorii s-au bazat pe specificatii tehnice incomplete.

    Realizarea unor achizitii publice mai eficiente este esentiala nu numai pentru absorbtia fondurilor UE, dar si pentru programele de investitii bazate pe bani  de la buget.

    Recomandari pentru imbunatatirea procesului de achizitie publica

 • Pe termen scurt (6 luni)Stabilirea unui cadru de actiune pentru fiecare program de dezvoltare care sa cuprinda informatii, activitati si responsabilitati, de la aprobarea  proiectelor pana la punerea in aplicare.
 • Definirea criteriilor de calificare si de atribuire pentru diferite tipuri de proiecte.
 • Elaborarea de documente standard de licitatie pentru fiecare procedura de achizitii publice, inclusiv contracte standard pentru lucrari, bunuri si servicii  de consultanta
 • Pe termen mediu (6 -18 luni)
 • Organizarea unei echipe de consultanta la nivelul Ministerului Mediului cu solide cunostinte in procedurile de achizitii si contracte. Echipa va oferi  sprijin in punerea in aplicare a contractelor si a procedurilor standardizate.
 • Oferirea de sprijin pentru beneficiari, prin intermediul workshop-uri si programe de formare
 • Consolidarea controlului asupra calitatii specificatiilor tehnice de la minister, pentru evitarea deficientelor in aplicarea contractelor
 • Consolidarea capacitatii comisiilor de evaluare de a efectua in timp util evaluarea ofertelor


  

ROMANIA FR Environment Water and Forestry_Volume 2-FORESTRY 31 May 2011 -English-final In ceea ce priveste managementul resurselor umane, desi exista unele stimulente financiare la agentiile din subordinea ministerului din colectarea de taxe si  diverse amenzi, nu a fost stabilit un sistem clar si unitar pentru distribuirea acestora.

    Insa, in general, volumul de munca este mare, cerintele sunt multe, personalul este demotivat, mai ales cel din directiile tehnice. Moralul personalul este scazut si predomina lipsa de motivatie, mai ales din cauza nivelului scazut al salariilor, in comparatie cu pozitiile similare din alte ministere. Banca  Mondiala da aici ca exemplu Ministerul Dezvoltarii Regionale.

    In ceea ce priveste organizarea ministerului, raportul arata ca nu exista nici o monitorizare sistematica si un sistem de evaluare a sectorului in ansamblul  sau. Desi exista o unitate de politici publice, rolul sau este aproape inexistent. Aceasta unitate are suficient personal calificat cu experienta in analiza  statistica, aspecte economice, juridice si de reglementare.

    Prioritatile de dezvoltare in domeniul apei au fost cuprinse in programul national de investitii. Acest program, finantat in exclusivitate de la bugetul de  stat si deloc din fonduri europene, cuprinde 884 de proiecte. Cele mai multe dintre ele sunt pentru protectia impotriva inundatiilor (412 proiecte)
    si gestionarea durabila a padurilor (410 proiecte). Din cauza constrangerilor bugetare, acest program de investitii este continuu intarziat. Pentru 2011, a  fost alocat de la buget 1 miliard de lei pentru intreg programul de investitii, din care 590 de milioane de lei pentru infrastructura de apa. Acest lucru  inseamna ca, in conditiile actuale de finantare, afeste proiecte vor fi finalizate in aproximativ 28 de ani. Banca Mondiala considera ca pentru finalizarea  proiectelor inainte de 2020, alocarile anuale ar trebui sa creasca de patru ori.

    In aceste conditii, BM considera ca este necesara o revizuire a proiectelor astfel incat sa fie oprite cele care nu reprezinta o prioritate inalta. Unele  dintre proiecte ar putea fi continuate intr-o etapa ulterioara, in conditii financiare mai bune.

    Practic, BM recomanda revizuirea strategiei de investitii. Experienta din ultimii 15 ani a demonstrat ca mediul politic a influentat in mod substantial  procesul de selectie a proiectelor adaugate la programele de investitii, in multe cazuri fara respectarea strategiei si a procedurilor de stabilire a  prioritatilor.

    Calitatea rapoartelor de evaluare a mediului, considerata in multe cazuri inadecvata, are un impact direct asupra proiectelor care vizeaza fondurile  europene. Cauza acestei calitati necorespunzatore este lipsa unei orientari operationale, considera BM. O astfel de orientare ar ajuta dezvoltatorii  proiectelor sa furnizeze informatii potrivite in timpul fazei de pregatire a termenilor de referinta pentru consultanti. De asemenea, ar ajuta agentiile de  protectie a mediului la verificarea informatiilor prezentate de catre sustinatorii proiectului.

    Punerea in aplicare a programului Natura 2000 este o cerinta UE. In aceasta privinta, Banca Mondiala a constatat lipsa de actiune pentru finalizarea  procesului de identificare a siturilor Natura 2000 si in pregatirea planurilor de gestionare a acestora. Din 382 de situri Natura 2000, doar unuol are un  plan de gestionare aprobat.

    In privinta problemelor legate de schimbarile climatice si a dezvoltarea durabila, capacitatea de gestionare a Ministerului Mediului este foarte slaba.

    In domeniul apei, sunt inregistrate intarzieri in punerea in aplicare a proiectelor privind aprovizionarea populatiei si tratarea apelor uzate.

    In domeniul forestier, retrocedarile au dus la injumatatirea fondului forestier national (3,3 milioane de hecatre din care 0,5 milioane sunt in curs de  retrocedare) si la fragmentarea semnificativa a proprietatii. Exista in acest moment circa 830 de mii de proprietari de paduri.

    Chiar daca 18% din teritoriul tarii fac parte din reteaua Natura 2000, mai mult de jumatate reprezentand zonele forestiere, lipsesc planurile de management.  De altfel, planul de management forestier este dezvoltat independent de prioritatile specifice Natura 2000.

        Fondul forestier reprezinta aproape 29% din suprafata totala a terenurilor, spre deosebire de media UE care este de 42%.  

Resursele forestiere sunt slab deservite din punct de vedere al infrastructurii, existand doar 33.000 de kilometri de drumuri forestiere si 8.000 km de  drumuri care apartin altor sectoare, precum cel energetic. Densitatea medie de 6,4 m/ha este cu mult sub cea din alte tari europene cu topografie  asemanatoare (Austria 36 m/ha, Elvetia 40 m/ha, Franta 26 m/ha, Germania 45 m/ha). De asemenea, reteaua rutiera este inegal distribuita, regiunile montane  avand cea mai mica densitate. Reteaua de baza a fost construita, in principal, in perioada 1960-1985. De atunci, drumurile s-au tot degradat, in conditiile  in care nu au fost facute lucrari de reabilitare.

    Banca Mondiala mai constata lipsa unei strategii pe termen lung


    Strategia nationala de dezvoltare a padurilor pentru 2001-2010, care a fost realizata cu un deceniu in urma si actualizata in 2005, stabileste o serie de  actiuni strategice, insa nu nu a reusit sa abordeze aspecte cheie referitoare la monitorizarea punerii lor in aplicare. Nu exista niciun mod de raportare a  progreselor realizate si nici indicatori de realizare.

    Recomandari in domeniul forestier

 • Ministerul Mediului trebuie sa aiba ca prioritate imediata elaborarea unei noi strategii nationale de dezvoltare a padurilor care sa stabileasca obiective  realiste si care sa defineasca foarte clar responsabilitatile pentru monitorizarea progreselor. Noua strategie trebuie sa faca referire si la domenii care  lipesc in actuala strategie, precum silvicultura si schimbarile climatice.
 • Ar trebui stabilita o echipa care sa ajute la elaborarea unor masuri in silvicultura.
 • In privinta activitatii Romsilva, BM considera ca trebuie sa "reinventeze modul in care face afaceri". De asemenea, ar trebui sa functioneze ca o entitate  independenta, libera de influenta politica si in conformitate cu principiile bunei guvernari si cele de bune practici, asa cum sunt practicate si in alte  societati asemanatoare din Europa.
 • Romsilva trebuie sa realizeze un plan strategic pe termen lung, care ar putea oferi o directie pentru de dezvoltare si pentru stabilirea prioritatilor
 • Realizarea retelei Natura 2000 a creat confuzie, tensiuni inutile intre autoritati, proprietarii de paduri si terenuri. Rezultatul este o antipatie generala fata de reteua Natura 2000 in randul proprietarilor si administratorilor. Armonizarea sistemului de autorizare pentru Natura 2000 cu procesul de gestionare a  padurilor. Dezvoltarea unei metodologii nationale pentru integrarea cerintelor de conservare din Natura 2000 in cadrul planurilor de management forestier.  Acest lucru va necesita schimbari in legislatia specifica. Aceasta abordare va reduce conflictele
Raportul mai arata ca exista si o slaba gestionare a comertului cu unitati de carbon, a registrului emisiilor de gaze cu efect de sera. Mai constata si lipsa  de stimulente pentru atragerea investitorilor privati in domeniul eficientei energetice si a energiei regenerabile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6752 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Demisia (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:20)

  sas [anonim]

  Demisia acestui grof incompetent si corupt....
  • +7 (7 voturi)    
   de-ar fi asa simplu... (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:39)

   bubu [anonim] i-a raspuns lui sas

   ce fericiti am fi!
   problemele mentionate sint cronice. toate organele "bolnavului" sint afectate. transplantul de creier ar ajuta?!
   mai degraba schimbarea organelor majore, as zice. incepind cu creierul ;)
  • +11 (13 voturi)    
   Borbely, un lider UDMR tipic (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:58)

   Aripa PSD din UDMR [anonim] i-a raspuns lui sas

   Metoda udemerista de comunicare, implementata liderilor in cursuri in Ungaria este foarte simpla si eficienta la cei mai simpli la minte (adica majoritatea electorilor, indiferent de tara):

   -vorbesti lent, cu propozitii scurte si clare, sa inteleaga orice prost.

   -apari intodeauna bine ras, la costum cravata, daca esti in camasa sa fie bine calcata (e metoda Berluscuoni, liderul italian s-a si laudat ca asa poate lua voturile a 50% din femei..).

   -prezinti problema cu gravitate, sa lasi impresia de serios, esti sigur pe tine, calm.

   -nu intri in polemica, nu raspunzi niciodata cu insulte in public, cauti sa pari tolerant.

   -folosesti cuvinte conotate pozitiv: reforma, progres, modernizare, european, asa se face si in vest, etc..

   Aplicati grila asta la orice lider UDMR pe care-l vedeti la tv si veti intelege repede cum fac acesti indivizi pt a adormi vigilenta electorilor, maghiari sau romani.

   Apoi uitati-va la rezultatele lor concrete si veti fi stupefiati sa vedeti ca fara exceptie, absolut toti isi bat joc de ministere si nu fac nimic cu adevarat eficient, ci produc hartii, comunicate sau reforme de tip scandal mediatic.

   Kelemen Hunor e medic veterinar, UDMR in bataie de joc l-a facut ministru al Culturii !

   Cseke Attila e jurist, a fost facut ministru al Sanatatii, n-are nici o treaba cu domeniul asta foarte complex, a provocat scandaluri in serie. Dar a reusit sa reorienteze importul de medicamente spre..Ungaria !

   Laszlo Borbely e economist, n-are nici un fel de pregatire in domeniul Apelor, Padurilor, Mediului, nimic, dar a fost numit acolo de UDMR pt a proteja furturile lui Verestoy Attila (marele ecologist din Harghita..) si pt a impiedica pe cat posibil absorbtia fondurilor UE si tranzactiile cu certificate 'verzi'.

   Bilantul ministrilor UDMR e unul spre 0, sunt la fel de slabi, prostanaci si corupti ca oricare alti politicieni, chiar daca vor sa para altfel.

   Funeriu, Boagiu, au reusit concret sa faca ceva, clar, fara precedent. Borbely e doar un hot!
  • +4 (4 voturi)    
   ,,incompetenti si demotivati" (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:30)

   haiducul [anonim] i-a raspuns lui sas

   Dar daca le-ar controla averile ilicite facute prin tot felul de trucuri vor vedea cat de competenti sunt.
   Cati bani au incasat de la buget si nu au facut nimic,asa ca aici au demonstrat cat de competenti sunt,rusine.
  • +5 (5 voturi)    
   taxa auto (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:45)

   taxat [anonim] i-a raspuns lui sas

   singurul lucru care l a interesat pe acest ministru a fost taxa auto , care datorita "competentei" sale , nu are nici acum o forma definita !
 • +5 (7 voturi)    
  Un incompetent (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:21)

  legolas1979 [utilizator]

  Pai normal! ca singura strategie a acestui incompetent e sa jupeasca tot bietii romani cu tot felul de taxe. Atat stie el sa faca! doar asa stie el sa faca rost de bani...
 • +5 (7 voturi)    
  BM vede, Boc NU ! Incompetenta cat cuprinde!! (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:21)

  costica [anonim]

  "Pentru 2011, au fost alocate de la buget 1 miliard de lei pentru intreg programul de investitii, din care 590 de milioane de lei pentru infrastructura de apa. Acest lucru înseamna ca, in conditiile actuale de finantare, aceste proiecte vor fi finalizate in aproximativ 28 de ani. " !!!!!

  Iar Ministrul Borbely este apreciat ca un Ministru eficient!!!!????!!!! Ce-o fi la celelalte Ministere, Dumnezeule!!!
  Fara comentarii !!!!
  • +1 (3 voturi)    
   Ministri (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:56)

   meprime [anonim] i-a raspuns lui costica

   Acesta i-a calcat pe balaurii portocalii pe bataturi si fiti convinsi ca numai de asta a aparut public un astfel de raport....sunt si altele cu miile, dar nu le vede nimeni......oricum sa ne pazim cat putem in anii care vin, TOTUL este la pamant, bine ar fi sa mai rezistam cu sanatatea cumva pana cand ne mai absorn niscaiva programe europene. desi....nici cu mintile lor luminate nu mi-e rusine, cum au sarit fix in prapastia datoriilor de stat, ce sa le mai ceri??????
 • 0 (2 voturi)    
  e clar (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:38)

  ady [anonim]

  daca se vor lua masuri,vom asista iarasi la plonjari ,sinucideri in masa
 • +5 (5 voturi)    
  cum asa? (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:38)

  anonim [anonim]

  Bine ca Ministerul Mediului percepe "taxa de prima inmatriculare", si cocoseaza micul contribuabil.
  Din banii incasati nu s-a realizat NIMIC. Au trambitat ca au "construit" piste de biciclete, insa aceste "piste" reprezinta doua dungi de vopsea galbena pe trotuare.
  Halal!
 • +7 (7 voturi)    
  e plin de asa ceva (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:39)

  mav [anonim]

  e plina structura statului de asemenea loaze...angajati pe pile si nepotisme cu dipome de la fabricile de dipome, semi-analfabeti, corupti la maxim , dar in schimb vor salarii mari...
  • +6 (6 voturi)    
   Sisteme informatice care nu comunica intre ele (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:13)

   Astoria [anonim] i-a raspuns lui mav

   Pai cum sa comunice, cand informaticienii buni n-au posturi aici in tara si pleaca aiurea, iar posturile bine platite din administratia publica sunt ocupate de incompetenti, pilele cuiva. Iar aplicatiile informatice, programele dupa care lucreaza functionarii sunt scrise de firme care obtin contractul pe aceleasi criterii de pile si relatii.
   Asa e si la finante, asa e peste tot. Intra cu pile si nu-i mai scoti decat la pensie, iar asa-zisele evaluari perioadice sunt doar de forma.
   • +3 (3 voturi)    
    Usor cu IT-istii prin sedii (Miercuri, 20 iulie 2011, 23:12)

    M.Irella [anonim] i-a raspuns lui Astoria

    "Ministerul nu are un personal de specialitate care sa gestioneze serverele." Care minister are? La agricultura e UN SINGUR OM!cu buget ZERO pentru chestia asta!
    • +1 (1 vot)    
     exemplu.. (Joi, 21 iulie 2011, 9:33)

     hash [anonim] i-a raspuns lui M.Irella

     revisal, 10 miliarde de lei vechi, 1 milion lei noi - aproape 250.000 de euro.

     nu se pot extrage datele, nu se pot importa; nu poti sa vezi toate datele de la itm. cerinte primare, pe care nu le indeplineste.

     afacerile cu certificate digitale - trei firme mari si late. unei noi firme ce ar dori sa implementeze serviciul i se cer certificari contradictorii, imposibil de indeplinit.

     cel mai cinstit ar fi ca fiecare dintre noi care gaseste o problema sa o documenteze si sa o trimita in scris, recomandata, in atentia ministerului de resort. si sa-i actionam in judecata, pentru timpul nostru pierdut, din vina lor, pentru ca daca noi gresim lucrand cu sculele lor proaste, ne amendeaza. daca am fi macar 1000 de utilizatori/contribuabili nemultumiti care fac ceva, s-ar vedea.
 • +1 (5 voturi)    
  conspiratie? (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:40)

  anonim [anonim]

  Oare si cei de la BM au vorbit cu Basescu? Si BM face parte din coalitia portocalie care pune bete in roate UDMR-ului pentru ca nu au acceptat reimpartirea teritoriala a tarii?
  Ce spuneti USLasilor?
  • +3 (3 voturi)    
   Basescu cu PDL-ul, (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:13)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui anonim

   prin critica lor, au scos in evidenta ce-i mai putred, stricat si urat mirositor in tara asta. In felul asta nu se rezolva lucrurile ci se cronicizeaza prin demoralizare si inhibare. Avem nevoie de conducatori care stiu sa ne laude potentand, in acest fel, abilitatile noastre specific romanesti.
 • +1 (3 voturi)    
  ministru (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:54)

  eficientu [anonim]

  Are cineva impresia ca in guvernul asta sau cele de dinainte sunt pusi sa conduca oameni capabili performanti in domeniilor lor? Nicidecum , sunt pe criterii politice , de cumetrie, si de amantlac, de la ministru la secretari de stat toti sunt praf si ne mai miram de ce ne merge asa de "bine". Noroc ca mai vine BM sau vreo autoritate straina si ne trage de maneca ca altfel ne-am scufunda de tot.
 • +5 (5 voturi)    
  mda (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:58)

  eu [anonim]

  dar vai, cum adica domnul Borbeley sa fie incapabil sa conduca un minister ???? este santaj de la pdl, curat parol.

  pai domnu borbeley e ocupat in a-si amenaja apartamentul, nu are el timp de poluare sau de alte jucarii.

  toti angajatii de la mediu s-au angajat in a face taxe de poluare pe masini, cand de fapt asta e cea mai mica problema pentru ei...
 • +4 (4 voturi)    
  da, si?!? (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:00)

  mda [anonim]

  situatia asta e caractetistica peste tot, inclusiv in companiile private. foarte bine ca e demascata, foarte rau ca o fac strainii, este rusinos. insa pana cand nu se schimba mentalitatea la nivelul fiecaruia, pana cand toti incompetentii nu pleaca, de buna voie sau silit, pana cand nu se renunta la bisericute in interes personal, nu va exista nici un rezultat. deja mitul romanului bine pregatit a fost demontat la noile generatii, cei buni (vechi sau noi) sunt fie marginalizati, fie demotivati. asta este realitatea, o traim in continuare sau o schimbam pt ziua de maine. de sus in jos si de jos in sus.
 • +3 (5 voturi)    
  incompetenta ministrilor.... (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:00)

  lili [anonim]

  toate rapoartele Bancii Mondiale arata clar incompetenta ministrilor, care nu sunt in stare sa intocmeasca strategii, planuri si programe de dezvoltare. Ceea ce intocmesc sunt aceste aiureli mentionate de Banca Mondiala si ele nu sunt deloc la nivelul pe care trebuie sa il aiba un ministru, acela de MANAGER al domeniului respectiv. Programele intocmite nu sunt realiste, sunt formale si atat!!! Din ele nu se realizeaza mai nimic, trec anii de guvernare si nimic nu ramane in urma astora decat planuri si proiecte aiurea pe hartie. Si fac proiecte peste proiecte si le fac degeaba. Asa cum arata si alte Rapoarte ale Bancii Mondiale despre Romania, problema mare la nivel de Ministere este faptul ca ministrii nu sunt de fapt MANAGERI, adica ei in domeniul pe care-l conduc nu realizeaza strategii, planuri si programe de dezvoltare pe care sa le urmareasca ptr finalizare, acesti Ministri rezolva probleme curente, operationale, adica conduc pompieristic!!! Rezultatele se vad intr-o Romanie care in 20 de ani a ramas si mai mult in urma statelor vecine care au trecut si ele prin comunism iar unele si prin razboaie(statele fostei Iugoslavii) si care deja ne depasesc la multe capitole!!
  Ceea ce face Banca Mondiala este sa confirme dezastrul pe care noi il vedem de 20 de ani!!!!
  Incompetenta, politizare excesiva(pana la femeia de serviciu!!), clientelism, indiferenta fata de cei care i-au ales..... si vorbarie plina de SUCCESURI!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Taxa auto (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:28)

  deacu.gabriela@yahoo.com [utilizator]

  De cativa ani buni acest minister naseste taxa de poluare cu care a inebunit natiunea.Asta a fost preocuparea de baza.Iata rezultatul.Iar acest ministru este considerat printre cei buni.
 • -1 (3 voturi)    
  campanie anti borbely (Miercuri, 20 iulie 2011, 12:42)

  aha [anonim]

  Vad ca faceti o adevarata campanie de denigrare impotriva acestui om. Ma intreb care este motivul?

  Cam evidenta faza ca Rosia Gold Corporation va finanteaza sa faceti presiuni asupra membrilor guvernului. De acord cu minaritul de aur, cu condita ca cianura sa fie depozitata langa bucuresti.
 • +1 (1 vot)    
  mai zilele trecute.... (Miercuri, 20 iulie 2011, 13:10)

  costica [anonim]

  am vazut tot intr-un Raport al Bancii Mondiale dezastrul si incompetenta de la MDRT al dnei Udrea!!! Dna Udrea nu a avut curajul sa apara si sa comenteze, a preferat sa scrie pe blogul personal, sa scrii minciuni e mai usor decat sa apari si plina de seninatate sa spui aiureli cand Raportul era foarte clar!!! Desi, cred ca Dna Udrea ar fi fost in stare sa apara in fata natiunii si sa ne spuna cum face ea si drege la MDRT!!!
  Acum, sa vedem cum va proceda dl Borbely, o reactie este corect si de asteptat sa aiba!!! Oare ce ne va spune?!
  Ca de asteptat la vreo demisie, ceva, nici vorba.... Asa ceva nu se practica in Guvernul Romaniei, curg Rapoartele de la Banca Mondiala cu expresii care denota incompetenta grasa din Ministere in frunte cu SGG(aflat direct in subordinea lui Boc - " o nebuloasa" numea SGGul asta BM intr-un raport anterior!!) dar nu este nimeni demis, nici gand de asa ceva!!
  Ar fi interesant de auzit pe marginea acestor Rapoarte ale BM si opinia dlui Boc!!
  De fapt, corect vorbind, primul care ar trebui sa plece este Dl Boc.
 • +1 (1 vot)    
  ne miscam mai cu talent (Miercuri, 20 iulie 2011, 14:36)

  mada [anonim]

  hai Borberly ne miscam mai cu talent?

  cateva idei:

  -> sa nu acorzi avizul de mediu pentru exploatarea de la Rosia Montana
  -> sa atragi fonduri europene pentru ecologizarea zonei

  Hai ca se poate!
 • +1 (1 vot)    
  urmeaza distrugerea Retezatului (Miercuri, 20 iulie 2011, 15:49)

  martafoi [anonim]

  Din ce stiu domnul Borbely urmeaza sa dea si avizul de mediu pentru a se trage un asfalt fix prin mijlocul rezervatiei Retezat, prin pasul Jiu-Cerna. Asta desi este singurul Peisaj Forestier Intact (PFI) din Europa!!! Actele au fost intocmite ilegal dar sint interese imobiliare in zona. Asta e, avem ceva unicat da il rupem in doua cu betoane. Nici dusmanii Romaniei nu puteau sa faca mai mult. Ministerul Meiului e praf.
 • +1 (1 vot)    
  BM si M.Mediului. (Miercuri, 20 iulie 2011, 19:12)

  mircea [anonim]

  Salariatii de la mediu nu sunt angajati de Borbely.Sunt de cand lumea,fac periodic cursuri de specializare,dar adevarul este ca nu exista (decat sciptic)o universitate din Romania care sa pregateasca specialisti in mediu.Borbely a venit la inceput cu" bomba"ca face studii ca sa faca diguri din stabilopozi la M.Neagra,numai ca studiile respective erau facute din anii '70 si Borbely le scimba data si credea ca toata lumea a uitat.Daca a continuat hotia,cred ca este un capat mare si tare de dosar.La M.Mediului,cat a fost Sulfina Barbu sa incercat ceva si sa si miscat.totusi in teritoriu sunt aceiasi oameni,nu spun incompetenti,ci nepriceputi,multi ajunsi acolo pentru a avea un servici si nu fac treaba cu placere.Cei carora le-a placut ,au invatat,sau specializat,dar institutia in sine e adormita,fara imaginatie,fara idei.Vad gunoiul,dar nu-l recunosc.In domeniul mediului Romania are multe restante.Multe sau declarat rezolvate doar pe hartie.Multe sau declarat necesare,din prostie,la aderarea la UE,crezand ca UE vor rezolva problema,iar acum le avem ca sarcini imposibile(pentru-ca problema de fapt nu exista,si nimeni nu are curajul sa puna lucrurile la punct).Si subalternul lui Mazare si Bobely au bagat M.Mediului intr-un con de umbra,au blocat proiecte incepute,au abandonat principii.Fac si au facut studii,dar nu valorifica nimic.Ca o chestie,ce mai stie M.Mediu de statia de epurare Bucuresti?Dar de gunoi?
 • +1 (1 vot)    
  precizari (Joi, 21 iulie 2011, 3:55)

  cetatean [anonim]

  1. haosul din MM nu i se datoreaza lui Borbely, dar nici nu a facut nimic sa schimbe situatia; in afara de ranjala nu prea se vede nimic la acest politician, care, nu stiu de ce, pare sa aiba o reputatie buna;
  2. sistemul integrat este o discutie de multi ani, dar, daca imi aduc aminte bine, s-a adjudecat pe 29 milioane euro pe vremea ministeriatului lui Nutzi, cand, datorita marii competente in orice, conducea doua ministere;
  3. Natura 2000 si zonele protejate s-au rezolvat peste noapte pentru ca pe ministeresa en titre, Sulfinella, a durut-o in cot pana cand a venit clopoteul bruxelian;
  MM este plin de securisti, de nepoti, amante, lipitori de afise; nu la fel de rau ca min. agr. al asa zisului profesor (poate de tupeu si mitocanie) Tabara
  solutii sunt, evident; vointa lipseste; nici pe vremea liberalista nici pe cea pesedista, inclusin nelista, nu era mai bine; ca prost exemplu este super tupeistul Lificiu, actual, evident, pedeleuist; daca vreti sa se faca ceva in tara asta scapati de golanime;
 • 0 (0 voturi)    
  apa potabila (Joi, 21 iulie 2011, 5:43)

  I [utilizator]

  cred ca s-au referit la apa curenta nu la apa potabila...
 • 0 (0 voturi)    
  Sefa Spagara de la Agentia de Madiu (Joi, 21 iulie 2011, 8:34)

  Gheorghe [anonim]

  Daca ai de rezolvat problemele legat de Autorizatii, la Agentia de Protectia Mediului de la Bucuresti, te vei lovi inevitabil de ... Sefa lor .. una ...Costache Roxana ... o proasta, incurcata si dobitoaca, care nu cunoaste legile si ce are de facut, dar mai presus de toate ..spagara ... Dai ... ai autorizatie rapid .. nu dai .. stai si 3-4 luni. Pentru "un teren" mi-a luat 300 euro. Probabil trebuie sa dea la directoarea aia blonda si tuta ca sa stea pe scaunul ala. Am auzit ca in agentia aia angajatii au maxim 1200 - 1500 lei salariu acolo, iar sefii au cate 4000-6000 lei salariu, la care se adauga ... spagile.
 • 0 (0 voturi)    
  daaaa (Joi, 21 iulie 2011, 9:22)

  judex [anonim]

  Domle, a iesit primul la atac DNA cu ceva neclar. Nu se mai aude nimic. La 3 zile a atacat si ANI cu informatii investigate de peste un an. Iar nimic. Acum au dat dupa el cu raportul. Vad ca e aparut de peste o luna. Domnilor, mai scoatetzi un viol, o talharie facuta impreuna cu Marko. Vad ca omul nu intelege ca nu-l mai vrea Comandantul suprem. Tovarasi de pe forum care-l criticati iute...incercati sa ganditi. Stiu ca va e greu dar macar incercati.
 • +1 (1 vot)    
  Sa pedepsim responsabilii (Joi, 21 iulie 2011, 9:36)

  Alui [anonim]

  Sa incepem prin a ne trage palme si suturi in fund pentru ca de 21 de ani alegem numai comunisti incompetenti si mafioti.
 • 0 (0 voturi)    
  Masacrul din paduri (Vineri, 22 iulie 2011, 0:26)

  Marius [anonim]

  Daca l-ar scutura bine pe ministru , i-ar da puscarie pe viata, cel Putin cu masacrul din paduri in care e 100 % implicat. O stiu din propria experienta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by