Oferta prin care statul a incercat sa vanda aproape 10% din Petrom la un pret minim de 0,37 lei a esuat, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca pretul a fost mare, ci ca momentul ales nu a fost unul foarte bun. Mai mult, este posibil ca timpul sa lucreze in favoarea guvernului din moment ce, in urmatoarele trimestre, profitul companiei este de asteptat sa se majoreze semnificativ, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In luna mai, cifra de afaceri in comertul cu carburanti a crescut fata de aprilie cu 10% ca serie bruta, si cu 3,5% ca serie ajustata in functie de sezonalitate si numar de zile lucratoare, desi in luna respectiva, preturile au continuat sa creasca.

Dupa cum se poate observa si pe graficul alaturat, in perioada ianuarie-mai, pretul benzinei a crescut cu aproape 8%, insa cifra de afaceri in comertul cu carburanti a crescut cu 16,6% ca serie ajustata (ca serie bruta, cresterea a fost de aproape 70%), evolutie care arata ca volumul vanzarilor nu mai este foarte mult influentat de pret. Cu alte cuvinte, consumul de carburanti a atins un nivel critic, dincolo de care cu greu va mai putea scadea, chiar daca pretul la pompa va continua sa creasca.

In urma cu doar o saptamana, Petrom a anuntat cresterea pretului benzinei cu 10 bani pe litru (+2%), desi daca analizam evolutia pretului barilului de petrol calculat in lei am fi asteptat o reducere.

Luand in considerare evolutia din ultimele luni a raportului dintre pretul carburantilor si pretul petrolului ne putem usor imagina faptul ca Petrom va raporta in acest an un profit foarte bun, iar daca situatia de pe pietele internationale se va mai calma, statul va putea scoate din nou la vanzare pachetul de de actiuni pe care nu a reusit sa il vanda acum.

Petrom va raporta rezultatele financiare aferente T2.11 in data de 10 august, iar baza de comparatie va fi profitul de peste 700 milioane lei obtinut in T2.10.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.