Activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va avea o crestere moderata in perioada iulie-septembrie, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va mentine stabil in toate sectoarele economice, iar preturile vor creste.

Cresterea moderata a preturilor se mentine in industria prelucratoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale +18, +8 si +5%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea din constructii va creste moderat

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +12%) si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +5%). Managerii estimeaza si o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +14%).

Vanzarile de marfuri vor creste in comertul cu amanuntul

In iulie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o crestere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +8%), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +1%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +21%).

Sectorul serviciilor se mentine pe crestere

Conform estimarilor din luna iulie, cifra de afaceri va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +10%), iar numarul de salariati se va mentine stabil (sold conjunctural +3%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.