Presedintele Traian Basescu a avertizat marti ca unele regii de stat ar putea fi lasate sa falimenteze, pentru a se putea achita in acest fel datoriile acestor companii catre firmele private.

"Eu nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii de stat sa fie lasate sa fie in faliment. Guvernul nu are posibilitatea sa plateasca datoriile si va trebui creata posibilitatea ca firmele (care au de recuperat bani de la aceste regii, n.r.) sa vina la masa credala si din vanzarea activelor de stat sa-si plateasca datoriile", a spus seful statului, intr-un interviu acordat la postul public de radio.

El a reafirmat ca statul nu mai dispune de aceleasi parghii si venituri ca inainte de 1989 si, pentru a putea plati datoriile cumulate in contul acestor societati de stat trebuie sa ia banii de la alte categorii, cum este sanatatea sau banii pentru pensii.

"Nu mai putem tolera cangrene in economie. (...) Va ramane o amintire faptul ca guvernul scoate din dificultate orice companie", a subliniat Basescu, mentionand insa ca nu se discuta despre companii cum sunt cele din domeniul cailor ferate, care inregistreaza pierderi in toata Europa.

"Dar vor fi companii de stat care vor fi lasate sa intre in faliment. Finatarea acestora se face cu bani de la pensionari, de la bugetari, nu se face cu bani tipariti", a mai spus presedintele.