Compania nationala de cai ferate, CFR, avea la finele anului trecut datorii totale de 274 milioane de lei la CEZ Romania, iar reprezentantii furnizorului de electricitate estimeaza ca valoarea acestora a ajuns la 330 milioane de lei la sfarsitul lunii iulie. Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania, a aratat ca din cauza acestor datorii CEZ Vanzare este la un pas de faliment.

El a aratat ca reprezentantii CEZ au discutii permanente pentru rezolvarea situatiei, insa acestea nu au dus la niciun rezultat. Conform lui Veskrna, CFR nu si-a mai platit facturile de doi ani, ultima factura, de 31 milioane de lei, fiind achitata in decembrie 2009.

Presedintele Directoratului CEZ Romania este in continuare increzator ca va fi gasita o solutie in cursul acestui an si se va evita falimentul CEZ Vanzare.

"Inca mai credem ca aceasta situatie se va rezolva si ne vom recupera pierderile. Nu ne gandim la inchiderea CEZ Vanzare. Eu am incredere ca vom gasi o solutie pana la finele acestui an si nu va trebui sa declaram falimentul", a declarat Jan Veskrna in cadrul unei conferinte de presa.

In ceea ce priveste CEZ Vanzare, seful CEZ Romania a afirmat ca va discuta cu actionarul majoritar al grupului, care este statul ceh, pentru a vedea daca este dispus sa majoreze capitalul social al societatii. Reprezentantii CEZ spun ca aceasta companie avea la infiintare un capital social de 40 milioane de lei, iar in prezent are pierderi de 30 milioane de lei, astfel incat pentru a reveni la valoarea initiala este nevoie de 70 milioane de lei. Veskrna este insa sceptic ca actionarul majoritar al CEZ Romania va dori sa creasca capitalul acestei societati.

"Este doar o optiune teoretica. Sunt destul de sigur ca actionarul nu va creste capitalul. Actionarul nu e dispus sa majoreze capitalul intr-o companie dintr-un grup dintr-o achizitie internationala", a precizat Jan Veskrna.

Potrivit directorului financiar al CEZ Romania, Leon Vrska, grupul inregistra la finele lunii iunie creante de 734 milioane de lei, jumatate dintre acestea fiind ale CFR. El a aratat ca, exceptand creantele CFR, o parte a creantelor se datoreaza termenelor de plata, iar cealalta plata reprezinta datoriile companiilor care incearca sa isi optimizeze fluxurile de numerar si intarzie platile.

Jan Veskrna spune ca CFR reprezinta o problema nu doar pentru CEZ, ci si pentru ceilalti furnizori de electricitate, estimand ca datoriile totale ale companiei nationale de cai ferate catre acestia se ridica la doua miliarde de lei. In opinia sa, CFR trebuie restructurata, pentru ca altfel problemele vor continua, insa admite ca este foarte greu sa reorganizezi ceva ce nu a fost bine administrat pana in prezent.

"CFR este un subiect foarte important, pentru ca mai multi furnizori incearca sa gaseasca o solutie, inclusiv FMI. Nu suntem singuri in aceasta problema si am incredere ca, cel putin partial, se va rezolva pana la sfarsitul anului", a afirmat presedintele Directoratului CEZ Romania.

CEZ Romania a inregistrat la finele anului trecut un profit net de 154 milioane de euro, iar vanzarea de electricitate catre consumatorii finali fiind de 3463 GWh.