Planul extins de privatizari anuntat de guvernul rus ar putea sa ajunga la 6.000 miliarde de ruble (circa 150 miliarde de euro) pana in 2017, a declarat joi agentiei de stat RIA Novosti un oficial guvernamental, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, relateaza AFP.

"Preturile activelor - actiuni la marile societati din programul de privatizare pana in 2017 - este de 6.000 miliarde de ruble", a spus acesta.

Daca aceasta suma se confirma, programul de privatizare va fi de peste trei ori mai amplu decat cel anuntat initial, in 2010, si care prevedea vanzarea unor active in valoare de 42 de miliarde de euro.

Planul anuntat miercuri prevede in special vanzarea celui mai mare grup petrolier al tarii, Rosneft, pana in 2017, unde Rusia nu va pastra decat o "actiune de aur", care ii va permite sa-si exercite dreptul de veto in privinta marilor decizii strategice.

Pana in 2017, guvernul isi propune sa iasa din actionariatul bancii publice VTB, a doua din Rusia, al operatorului hidro-electric Rusguidro, al gigantului public al diamantelor Alrosa si al transportatorului maritim Sovkomflot.

Cotidianul rus Vedomosti anunta, tot joi, o cifra de privatizari de 1.000 de miliarde de ruble in fiecare an (25 miliarde de euro), pana in 2017.