De ce risca Romania sa fie suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 5 august 2011, 13:00 Economie | Companii


Romania a pierdut posibilitatea de a castiga 3 mld euro din vanzarea de aer
Foto: Reuters
La sfarsitul lunii august, Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto va trebui sa ia decizia finala referitoare la suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Motivul este insuficienta indeplinire a unor functii specifice ale Sistemului National pentru estimarea emisiilor de gaze cu efect de sera. O eventuala suspendare a eligibilitatii ar putea insemna blocarea procesului de vanzare a surplusului de unitatii de emisii de dioxid de carbon. De asemenea, ar putea duce la limitarea tranzactiilor operatorilor din Romania care participa la Schema de Tranzactionare a Emisiilor din cadrul Uniunii Europene.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a anuntat, la mijlocul lunii iulie, suspendarea eligibilitatii Romaniei privind participarea la  mecanismele flexibile ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea unor neconformitati. Suspendarea eligibilitatii devine efectiva numai in cazul in care  ea va fi mentinuta prin decizia finala a Comitetului, care va fi luata la sfarsitul lunii august. "Comitetul de conformare ne-a mai cerut niste lamuriri si  trebuie sa le trimitem pana in august", a declarat pentru HotNews.ro Iosif Nagy, presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului. Acesta nu a  precizat care sunt neconformitatile la care face referire Comitetul.

 • HotNews.ro a incercat sa obtina mai multe lamuriri de la Ministerul Mediului. "Concluziile Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto constata, in  plan general, insuficienta indeplinire a unor functii specifice ale Sistemului National pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera", se  arata in raspunsul dat de Ministerul Mediului.

Inventarul pe 2010, depistat cu nereguli

Romania este obligata sa transmita anual, la Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC) inventarul National al  Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES). Ca urmare a analizei Inventarului National transmis in anul 2010, echipa de experti a inaintat Comitetului de  Conformare al  Protocolului de la Kyoto un set de intrebari de implementare, cu privire la potentiale neconformitati identificate in raport. Comitetul de  Conformare a notificat Romania asupra acestor intrebari de implementare.
 
Acest inventar (INEGES 2010) a fost transmis catre Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice in anul 2010 si vizeaza emisiile de gaze  cu efect de sera ale Romaniei pentru perioada 1989- 2008.

Ca parte a sistemului national de estimare a emisiilor, inventarul national trebuie realizat in conformitate cu liniile directoare si cu ghidurile de bune  practici elaborate de IPCC (International Panel on Climate Change).

 • IPCC este organismul stiintific care asigura, pregateste si valideaza majoritatea informatiilor si a metodologiilor ce fundamenteaza actiunile globale  impotriva schimbarilor climatice. UNFCCC aproba informatiile girate de IPCC, iar acestea devin astfel obligatorii pentru raportarile si comunicarile statelor  care sunt incluse in protocolul de la Kyoto.

Neregulile constatate

 • Lipsa metodelor bazate pe niveluri mai inalte de estimare din anumite categorii cheie pentru calcularea emisiilor de GES, metode cerute de ghidurile de bune  practici ale IPCC
 • Persistenta mai multor subcategorii de activitate pentru care nu au fost estimate emisiile de gaze
 • Insuficienta adecvare la circumstantele nationale si la ghidurile de bune practici a informatiilor din INEGES 2010 privind emisiile de gaze cu efect de sera  rezultate din folosinta terenurilor si silvicultura.
 • Justificarea insuficienta privind alegerea anumitor metode de selectie a unor factori de emisie si a unor date de activitate cuprinse in inventar.
 • Necesitatea aplicarii mai stricte a planului de asigurare a controlului si evaluarii calitatii in ceea ce priveste realizarea inventarului national.

Ce presupune suspendarea eligibilitatii Romaniei (Explicatia Ministerului Mediului)

Articolele 6 si 12 ale Protocolului de la Kyoto prevad posibilitatea transferului de unitati de reducere a emisiilor rezultate din proiectele derulate  prin intermediul mecanismelor flexibile, respectiv mecanismul Implementare in Comun (Joint Implementation - JI) si Mecanismul de Dezvoltare Curata (Clean  Development Mechanism - CDM). Beneficiul acestor proiecte este reciproc: tara gazda a proiectului beneficiaza de acces la masuri si tehnologii curate, care  asigura emisii scazute din activitatile respective atit pentru prezent cit si pentru viitor, iar partenerul (si dezvoltatorul) din proiect poate transforma  emisiile de GES reduse prin respectivul proiect intr-un "credit" de emisii pe care il poate folosi pentru alte activitati proprii.

Romania are deja aprobate sau in implementare un numar de 19 proiecte de implementare in comun. In cazul unei eventuale suspendari a eligibilitatii sub articolul 6, Romania va putea continua procedurile de evaluare, aprobare si derulare a proiectelor, dar partenerii din proiect nu vor mai putea opera, pe durata suspendarii, transferul de unitati de reducere a emisiilor in conturile proprii.

In ceea ce priveste articolul 17 din protocolul de la Kyoto, acesta ofera posibilitatea ca un stat, care detine un anumit numar de Unitati  ale Cantitatii Atribuite de emisii, sa comercializeze direct spre terti propriile Unitati ale Cantitatii Atribuite (AAU) ramase disponibile ca urmare a  depasirii propriei tinte de reducere a emisiilor. Eventuala suspendare a eligibilitatii sub articolul 17 nu va mai permite Romaniei, pe durata suspendarii,  sa-si comercializeze surplusul de AAU disponibil.

Un alt efect al posibilei suspendari a eligibilitatii va consta in limitarea tranzactiilor operatorilor din Romania care participa la Schema de  Tranzactionare a Emisiilor din cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme- EU-ETS). Acestia vor putea tranzactiona doar pe piata primara  certificatele de emisii care le-au fost alocate prin Planul National de Alocare, insa aceste certificate nu vor mai fi disponibile pentru  tranzactionarea pe piata secundara.

HotNews.ro a aratat la sfarsitul lunii iunie cum poate pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Romania detine un surplus de 300 de milioane de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Erau foarte valoroase in urma cu doi-trei ani, iar daca ar fi fost vandute atunci, Romania ar fi putut obtine cu usurinta circa 3 miliarde de euro. Intre timp, s-au devalorizat, statul putand obtine in prezent doar maxim 1,2 miliarde de euro. Guvernul s-a mobilizat foarte greu si nu a reusit nici pana acum sa comercializeze aceste unitati, legislatia necesara fiind adoptata abia anul trecut. Dupa un an de la adoptare, Executivul a constatat ca legislatia trebuie schimbata pe motiv ca "unele prevederi sunt nejustificat de restrictive". Autoritatile au gasit chiar si o scuza: lipsa de experienta in ceea ce priveste aspectele procedurale.

Potrivit Ministerului Mediului, este o piata "profund dezechilibrata", in conditiile in care doar Rusia si Ucraina au un surplus de peste 8 miliarde de AAU-uri, in timp ce potentiala cerere la nivel mondial este de doar 200 de milioane de AAU-uri.

Diferenta dintre AAU-uri si certificatele de emisie de gaze cu efect de sera

Ministerul Mediului considera ca trebuie facuta distinctia intre unitati ale cantitatii atribuite (AAU-uri) care apartin statului roman si certificate de emisie de gaze cu efect de sera (EUA) sub EU-ETS, care apartin operatorilor economici, care au primit aceste certificate prin Planul National de Alocare.

Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului are dreptul sa emita o anumita cantitate de emisii de GHG in conformitate cu valoarea atribuita prin Protocol.

Unitatile cantitatii atribuite sunt efectiv tranzactionate si urmarite in cadrul Registrului National (administrat in prezent de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, institutie subordonata MMP) sub forma unor Assigned Amount Units (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent = 1 credit de carbon). Din punct de vedere juridic, dreptul de a emite GHG si, implicit, dreptul asupra tranzactionarii AAU-urilor in limitele angajamentelor Protocolului de la Kyoto, apartine Partilor - deci Statului Roman. In consecinta, vanzarea AAU-urilor implica tranzactionarea unor drepturi de proprietate ale statului roman si se va supune legislatiei relevante privind transferul drepturilor de proprietate ale statului.

 • Prin Ordonanta de Urgenta a Guvenului nr. 29/2010 privind valorificarea surplusului de Unitati ale Cantitatii Atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto, aprobata cu completari prin Legea nr.145/2010 si Hotararea Guvernului nr. 432/2010 privind initierea si dezvoltarea schemelor de investitii verzi, a fost reglementata posibilitatea valorificarii surplusului de unitati ale cantitatii atribuite (AAU-uri) Romaniei prin Protocolul de la Kyoto la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1979 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Borbely trebuie demis, e incompetent (Vineri, 5 august 2011, 13:28)

  Bataie de joc la Mediu [anonim]

  Acest Laszlo Borbely e parasutat stupid la ministerul Mediului (desi el a fost economist intr-o fabrica, n-are nici un fel de pregatire in domeniu, nici macar un curs post-universitar, nu diploma..) doar pt ca adjunctul lui Kelemen Hunor (veterinarul ajuns ministrul Culturii!) si reprezinta aripa PSD din UDMR (alaturi de Frunda Gyorgy si Peter Lakatos).

  Dar nu a facut nimic serios la Ministerul Mediului, dimpotriva, suntem chiar in pericol sa pierdem sute de milioane din cauza incapacitatii ministrului de a avansa cu propunerile legislative si a finaliza proiectele.

  Strategia lui Borbely este sa produca comunicate si imagine, cu interviuri si conferinte de presa unde vorbeste rar, cu aerul ca stie despre ce vorbeste, dar in realitate nu se misca nimic concret, el doar 'atrage atentia'!

  Sef la AN de Protectie e Mediului e tot un udemerist. Nici un fel de rezultat concret, nici macar nu indrazneste sa apara in fata presei, e o bataie de joc.

  Ancheta DNA si ANI, la care se adauga esecul lamentabil cu certificatele verzi si scandalul urias mediatic si la Bruxelles cu 'taxa pe poluare', sunt motive suficiente de a-l da afara pe Borbely.

  UDMR sa propuna un specialist in probleme de mediu sau sa iasa de la guvernare (nu o vor face pt ca sunt disperati ca in caz de anticipate raman in afara Parlamentului si sigur in afara Guvernului).
  • +1 (1 vot)    
   numai Borbely?! (Vineri, 5 august 2011, 15:42)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Bataie de joc la Mediu

   tot guvernul e incompetent, in furnte cu Boc!!!
   Care minsiter a reusit altceva decat performante pe hartie?! Ceva, ceva a inceput sa miste Dna Boagiu, dar firav de tot!!
   In rest, ce e la comapniile de stat din subordinea Ministrului Economiei asta ar trebui inchis, nu demis!!
   La MDRT am vazut raportul BM, la MM e la fel, la MJ e vai de Romania, adica ADIO Schengen inca cativa ani!!!
   La MI, Igas povesteste de 30 000 angajati pe plie, dar mare lucru nu face, ca doar nu o sa-i dea afara pe cei cu pile!!
   La Sanatate, Cseke si-a dat sigur demisia neputintei PDL-UDMR!!
   La Educatie, catastrofa de Funeriu face reforma pe hartie si cu camere de luat vederi, altfel educatia e dezastru national!!
   Ce mai ramane din Guvern?! Boc!!
   El este cel mai incompetent Prim Ministru pe care l-a avut Romania dupa '89!!
   Tot guvernul trebuie demis!! TOTI !!!

   PS: Nu va fi demis nici unul, nu va plati nimeni daca certificatele astea se vor pierde pe apa sambetei portocalii- UDMRiste.....
 • 0 (0 voturi)    
  nereguli peste tot (Vineri, 5 august 2011, 16:03)

  cosming [anonim]

  Neregulile constatate de IPCC arata inaltul grad de profesionalism multilateral dezvoltat a celor care au facut raportarile.
  Miile de "specialisti" pe care statul ii plateste cu bani grei din banul public au facut-o iara lata. In mod normal societatea asta imbecila in care traim ar trebui sa se autosesizeze si sa ceara public lista cu numele celor care care si-au batut joc.
  "inventarul national trebuie realizat in conformitate cu liniile directoare si cu ghidurile de bune practici elaborate de IPCC (International Panel on Climate Change)"
  deci faptul ca "Ministerul Mediului considera ca trebuie facuta distinctia intre unitati ale cantitatii atribuite (AAU-uri) care apartin statului roman si certificate de emisie de gaze cu efect de sera (EUA) sub EU-ETS, care apartin operatorilor economici, care au primit aceste certificate prin Planul National de Alocare." nu are ABSOLUT NICI O VALOARE si nu poate fi acceptat de nimeni drept scuza.
 • 0 (0 voturi)    
  c e n u s e i n t e l e g e (Vineri, 26 august 2011, 21:49)

  Dorel din reclama [anonim]

  Ce nu se intelege in Romania, si aici nu stiu cine ar putea informa populatia - pentru a nu mai fi mintiti de politicieni - ca nu stiu cine n-a informat, sau n-am stiut, sau din cauza lui Cutarescu, etc:
  TOATE conditiile cerute pt. proiectele derulate cu bani europeni sunt obligatorii... simultan.
  Este exact ca la banca sau la viza unei ambasade. Sub nici o forma, NU este ca promovarea unui examen la scoala!
  E si normal sa fie asa, cum ar fi ca o banca sa aprobe un credit pt. casa daca nu-i aduci buletinul, sau nu poti dovedi ca ai salariul pe care l-ai spus ?
  Ori aici nu este vorba de neindeplinirea unui punct, ci a unui procent semnificativ de puncte, sa spuna politicienii cate: 20%, 40%, 70% ?
  Ori nefiind vorba de neindeplinirea unei mici conditii, ci o sumedenie, trebuia stabilta o echipa de profesionisti care sa estimeze in cat timp le vorm indeplini, care-s resursele si planurile de actiune, si sa raporteze progresul zilnic impreuna cu obligativitatea de a furniza sugestii de rapidizare si eficientizare a progresului, fiecare catre nivelul sau imediat superior, de la specialistul angajat pana la primul ministru si presedinte.
  Organizarea in schimb si regulile se impun de sus in jos, intotdeauna, si oriunde in lume! Si din pacate sistemul asta de organizare descris mai sus functiona astfel in perioada interbelica in Romania. Comunistii in schimb au dat sensuri "noi" aparatului functionaresc de stat, alterand total ratiunile sale de a exista, iar dupa 90 s-a cosmetizat pe ici-colo, dar nici vorba sa se revina la acest mod de functionare -bazat pe raportari si sugestii- implemenat peste tot in lume si care a functionat cu success si in Romania timp de cateva zeci de ani.
  Deci despre vinovati eu mai intai m-as uita in oglinda !
  • 0 (0 voturi)    
   Continuare... (Vineri, 26 august 2011, 22:12)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui Dorel din reclama

   Apropo, poate ca ai nostri conducatori nu stiu sa foloseasca email-ul, sau nu stiu daca Pambuccian le ofera infrastructura IT securizata, si poate ca-si inchipuie ca trebuie trimisi curieri cu bicicleta si cu mapa groasa cu hartii.
   Nici inainte de razboi nu se trimiteau oamenii cu caruta, se folosea telegraful, iar fiecare raportare contine un sumar pe puncte astfel incat sa poti sari direct la punctele care te intereseaza, sau sa poti face verificari prin sondaj - la fiecare nivel ierarhic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by