Statul roman analizeaza posibilitatea atragerii unui nou investitor in CN Posta Romana, cu implicare in managementul companiei, prin intermediul unei majorari de capital, operatiune prin care statul sa ramana actionar majoritar, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Acesta a mai precizat ca au existat deja discutii cu reprezentantii Fondului Proprietatea (actionari minoritari ai CNPR cu 25%) care au agreat aceasta solutie. De asemenea, Vreme a mai precizat ca au existat in acest sens discutii si cu reprezentanti ai unor institutii similare din Belgia, Austria si Germania.

Protest al postasilorFoto: Hotnews
  • "Posta Romana se misca greu si datorita lipsei capitalului. Implicarea unui investitor ar rezolva aceasta problema. Statul trebuie sa ramana insa actionar majoritar. La ora actuala avem cateva companii similare Postei Romane din Belgia, Austria si Germania, care si-au trimis reprezentanti la discutii cu noi pe aceasta tema. Primii care au venit au fost reprezentantii Postei din Belgia, care ne-au propus un model de implicare in management si actionariat", a precizat miercuri pentru HotNews.ro ministrul Valerian Vreme.

Acesta a mai spus ca acesta este doar unul dintr-o serie de scenarii luate in calcul pentru imbunatatirea situatiei Postei Romane si ca nu s-a format inca nici in privinta atragerii unui nou actionar o opinie clara.

  • "Inca analizam aceasta optiune. De dorit este este sa parcurgem cat mai repede aceasta perioada si sa avem repede o opinie clara", a mai spus ministrul, intrebat cand am putea asista la o decizie privind atragerea unui nou investitor la Posta Romana.

In luna iunie din acest an, Ministrul Comunicatiilor a anuntat ca in Posta Romana a inceput un amplu proces de restructurare la capatul caruia vor fi disponibilizati circa 2000 de salariati. O luna mai tarziu, ministrul era contrazis chiar de directorul general al Postei, Daniel Neagoe, care a negat ca in Posta ar urma disponibilizarea a 2000 de angajati, precizand ca este vorba de restructurarea a 1400 de posturi, fara a insemna ca personalul va fi concediat. Acesta ar urma sa fie redistribuit in alte unitati existente sau in liniile de afaceri ce se vor infiinta precum societatea de asigurari sau banca, spunea acesta.

Contactati de HotNews.ro pentru lamuriri, oficialii Postei Romane au precizat in legatura cu evolutia acestui proces de restructurare:

  • "Etapa intai a fost incheiata la finele lunii mai, ducand la reducerea numarului total al subunitatilor postale cu 900, reducerea personalului administrativ cu 70 de angajati si reorganizarea institutiei, conform tintelor convenite de MCSI si conducerea Postei Romane cu FMI si Comisia Europeana. In momentul de fata, ne aflam la inceputul celei de-a doua etape, in stadiul de analiza, fiind propuse spre comasare 402 unitati postale. Totodata, am luat in calcul restructurarea in total a 1400 de posturi (nu de salariati). Avem in vedere in primul rand redistribuirea si relocarea personalului, facem analize interne pentru a gasi solutii care sa reduca cat mai mult numarul angajatilor care vor fi disponibilizati".

Marti 2 august, peste 1000 de postasi au protestat in Bucuresti acuzand reducerea salariilor cu 15%, erorile continue de management si politizarea acestuia dar si minciunile conducerii companiei si ale ministerului comunicatiilor legate de disponibilizarile anuntate sau de anumite contracte paguboase suspendate.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, in 2009 Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,43 miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei. Compania are in prezent circa 35.000 de angajati, iar sindicalistii sustin ca circa 14.000 de angajati sunt factori sau agenti postali care au venituri lunare de circa 1000 lei.

Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor - MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).