Premierul Emil Boc a anuntat luni, dupa intalnirea de la Beijing cu omologul sau chinez Wen Jiabao, ca i-a prezentat acestuia 5 proiecte majore de investitii in legatura cu care "partea chineza si-a exprimat deplinul interes si disponibilitatea". Cele 5 proiecte sunt: reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, canalul Dunare-Bucuresti, canalul Siret-Baragan, hidrocentrala de la Tarnita si centura Bucurestiului. Premierul a spus ca cele 5 proiecte vor fi dezvoltate prin parteneriate public-private.

Intrebat de reporterul HotNews.ro daca vor fi organizate licitatii pentru desemnarea partenerilor privati, premierul Boc a evitat un raspuns transant, spunand ca investitiile chineze in Romania vor fi facute cu respectarea legislatiei europene, la fel cum s-a intamplat si cu investitiile majore ale Chinei in Germania sau Ungaria.

Premierul Boc a mai spus ca in cadrul dialogului cu premierul chinez, a invitat Beijingul sa deschida sucursale ale unei banci chineza in Romania (n. red. - este posibil sa fie vorba despe China Development Bank, conform unei declaratii anterioare a lui Sorin Dimitriu, nefiind foarte clar in acest moment la ce banca se refera premierul).

Alt subiect abordat de cei doi premieri a fost deschiderea unei linii aeriene Beijing - Bucuresti, urmand ca de acum inainte sa aiba loc discutii la nivel ministerial.

Intrebat de reporterul Agerpres daca a discutat cu premierul chinez despre un posibil imprumut, premierul Boc a spus ca nu a fost abordat acest subiect.

Vom reveni cu amanunte.