Ministerul Finantelor a atacat cu recurs hotararea Tribunalului Constanta care a dat castig de cauza companiei Rompetrol Rafinare in procesul prin care statul roman contesta hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta, iar termenul stabilit de instanta pentru judecarea recursului este 12 decembrie 2011. Decizia Tribunalului (data in iunie 2011) inseamna practic ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului nici un ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003.

Obiectul procesului este actiunea in anulare a hotararii nr. 4 si constatarea nulitatii absolute a hotararii nr. 20.

In octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.

Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.

Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut, decizia Tribunalului Constanta fiind data in 26 iunie 2011.​

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat la acel moment ca trebuie gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului. "Am luat la cunostinta hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.

UPDATE Reprezentantii Rompetrol au remis redactiei urmatoarele precizari:

"Decizia Tribunalului (data in iunie 2011) inseamna practic ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului nici un ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003."

Conform deciziei Tribunalului Constanta din iunie 2011, hotararile Adunarii Generale a Actionarilor Rompetrol Rafinare de conversie a obligatiunilor nerascumparate la 30 septembrie 2010 in actiuni in favoarea statului roman sunt legale si respecta prevederile Ordonantei de Urgenta 118/2003, Legii 89/2005 cat si Conventia de Emisiune a obligatiunilor. Astfel, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a devenit actionar al Rompetrol Rafinare, cu un procent de 46,69% (19.7 miliarde acţiuni).

Emise în 2003, obligaţiunile convertibile emise de Rompetrol Rafinare în contul unei datorii acumulate în condiţii economice dificile sunt reglementate prin ordonanţa de urgenta 118/2003, măsura fiind aprobată de Parlament şi validata şi de Consiliul Concurenţei.

Conform legii, dobânda aferenta emisiunii*, preţul şi modul de răscumpărare/conversie au fost stabilite încă din 2003. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni se ridica la peste 250 milioane USD, din care 24 milioane USD reprezinta dobanda aferenta perioadei septembrie 2009 – septembrie 2010.

* - Dobânda anuală aferentă obligaţiunilor este stabilită în funcţie de evoluţia anuală a indicatorului EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), plus 1,5%.