Dupa o lunga perioada de discutii aprinse si amenintari cu rezilierea contractului, Metrorex a reusit sa obtina din partea companiei Alstom reducerea pretului pentru serviciile de mentenanta cu 30% pentru anul 2011 si cu 34% raportat la toata perioada contractuala ramasa. Printre rezultatele renegocierii se afla "aplicarea noilor conditii contractuale de la data de 01 ianuarie 2011 si suprapunerea anilor contractuali peste anii calendaristici incepand cu 01 ianuarie 2011", au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Transporturilor. Pe de alta parte, potrivit negocierilor, Ministerul Finantelor va acorda un credit de trezorerie in valoare de 165 milioane lei pentru plata datoriilor restante catre Alstom acumulate in perioada 2008-2010.

La metrouFoto: Hotnews

Alte rezultate obtinute pe parcursul renegocierii:

  • Eliminarea penalitatilor de intarziere la plata acumulate de METROREX datorita achitarii cu intarziere a serviciilor de mentenanta prestate si receptionate pentru perioada 2007- 2010 in valoare de 20,6 milioane Lei;
  • Conform cu rezultatul negocierii, Actul Aditional ce urmeaza a fi incheiat intre cele doua companii va intra in efectivitate la data de 1 octombrie 2011, cu aplicabilitate de la data de 1 ianuarie 2011, cu conditia achitarii de catre METROREX catre ALSTOM Transport a obligatiei restante la plata, pentru prestatiile efectuate si receptionate in perioadele: august- decembrie 2009 si august- decembrie 2010

UPDATE Contactat de HotNews.ro, Gabriel Stanciu, director general al Alstom Romania, a afirmat ca discutiile intre cele doua parti vor fi finalizate saptamana viitoare. "Din punctul meu de vedere suntem inca in discutii cu Metrorex, dar suntem foarte aproape de finalizarea acordului (...)Am tot discutat vreo 8 luni", a precizat Stanciu. "Am inteles nevoile bugetare ale Metrorex si am cautat sa identificam solutii pentru reducerea costurilor", a mai afirmat directorul general al Alstom Romania. Potrivit acestuia, datoriile restante catre Alstom trebuie platite pana la finalului lunii septembrie.

In luna aprilie a acestui an, Metrorex a transmis informatii potrivit carora ar putea renunta la un contract de 239 milioane de euro cu francezii de la Alstom. In schimb, reprezentantii companiei Alstom s-au aratat dispusi sa renegocieze cu Metrorex preturile pentru mentenanta.

Contractul de mentenanta a fost incheiat in 2003, pe o perioada de 15 ani, timp in care Alstom trebuie sa asigure serviciile de intretinere a trenurilor petru o suma estimata la 239,75 de milioane de euro. Ministrul Transporturilor de la acea vreme era Miron Mitrea.

Daca ar fi ramas valabila suma estimata initial la 239,7 milioane de euro, Alstom ar fi avut de incasat circa 16 milioane de euro pe an. Insa, la contract s-au adunat o serie de acte aditionale si, in timp, suma a crescut tot mai mult ajungand in acest moment ca Metrorex sa plateasca peste 45 de milioane de euro pe an pentru intretinerea trenurilor. Vezi in documentul atasat cum se fac calculele pentru serviciile de mentenanta si cum s-a ajuns la concluzia ca pentru 2010, suma necesara se situeaza la nivelul de 199 milioane de lei.