Activitatea din comertul cu amanuntul va avea o crestere moderata in perioada august-octombrie, in vreme ce in industria prelucratoare, constructii si servicii se asteapta o relativa stabilitate, opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca numarul salariatilor se va reduce in servicii si se va mentine stabil in restul sectoarelor economice.

Productia din industria prelucratoare se va mentine stabila in perioada urmatoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%) si a numarului de salariati (soldul conjunctural de -1%).

Pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de crestere a productiei peste media sectorului: fabricarea bauturilor si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (solduri conjuncturale +20%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +16%) si fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +14%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Crestere moderata a preturilor in constructii

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%), a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -3%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -4%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

Vanzarile de marfuri vor creste in comertul cu amanuntul

In august, managerii din sectorul de comertului cu amanuntul au estimat o crestere moderata a activitatii economice in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold

conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +14%).

Numarul salariatilor se va reduce in sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna august, cifra de afaceri va fi stabila in urmatoarele trei luni in sectorul serviciilor (sold conjunctural -5%), iar numarul de salariati va scadea (sold conjunctural -7%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.