Grupul rusesc Rosneft si gigantul american al hidrocarburilor ExxonMobil au semnat marti un acord de parteneriat strategic pentru explorarea comuna a platoului arctic rusesc, a anuntat premierul Vladimir Putin, citat de AFP.

"Noi orizonturi se deschid. Una dintre principalele companii din lume, ExxonMobil, va incepe sa lucreze pe platoul rusesc si in apele profunde", a adaugat Putin.

Acordul a fost semnat la Soci, pe malul Marii Negre, de presedintele director general al Rosneft, Eduard Hudaïnatov, si presedintele ExxonMobil Development, Neil Duffin, in prezenta premierului Rusiei.

Primul ministru a precizat si ca Rosneft ar putea sa lucreze in Statele Unite.

"S-a convenit ca Rosneft va avea posibilitatea de a lucra in sectoarele voastre, in special in Statele Unite, in Golful Mexic si in Texas", a adaugat el.

Aceste acord intervine la cateva luni dupa ce Rosneft a renuntat la o alianta strategica cu compania britanica BP pentru explorarea comuna a Arcticii.

Acordul prevede finantarea cu 3,2 miliarde de dolari a explorarilor din sectoarele Est Prinovozemelskiy 1, 2 si 3 din Marea Kara Sea si a sectorului Tuapse din Marea Neagra, care sunt printre cele mai promitatoare si mai putin cercetate zone exploatare din lume, cu un mare potential de gaze naturale si petrol, scris Financial Post, care citeaza un comunicat de presa.

"Amploarea investitiilor este enorma. Investitiile directe (...) pot ajunge intre 200 si 300 de miliarde" de dolari, a sustinut Putin.