​ExxonMobil Exploration and Production Romania a lansat doua licitatii deschise pentru un program de forare in perimetrul Neptun din Marea Neagra, contracte care impreuna au o valoare estimata de maxim 750.000 dolari (fara TVA), potrivit unor anunturi publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Compania americana exploateaza acest perimetru impreuna cu Petrom si a anuntat in aceasta luna ca daca va descoperi resurse ar putea investi intre 3 si 10 miliarde dolari in dezvoltarea si productia de titei.

Prima licitatie vizeaza achizitia de servicii de analiza geo chimica a probelor de foraj pentru un program de forare in perimetrul Neptun din Marea Neagra, contract a carui valoare estimata este cuprinsa intre 100.000 -300.000 dolari (fara TVA). In anuntul din SEAP se mentioneaza ca ExxonMobil isi rezerva dreptul de a semna inca doua contracte pentru servicii similare, iar valoarea estimata in cazul acestor optiuni este de 200.000 dolari.

In Caietul de sarcini (primul document atasat) se mentioneaza ca operatorul intentioneaza sa sape "pana la trei puturi", iar operatiunile ar trebui sa inceapa aproximativ in jurul datei de 1 noiembrie 2011.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente in cadrul acestei licitatii este 7 octombrie 2011, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10 octombrie 2011. Deschiderea ofertelor depuse ar urma sa se realizeze a doua zi, pe 11 octombrie.

Cea de-a doua licitatie urmareste achizitia de servicii privind utilajele petroliere pentru fundul gaurii de foraj pentru acelasi program de forare in Marea Neagra. Valoarea estimata fara TVA a acestui contract este cuprinsa nitre 150.000 si 450.000 de dolari. Si in acest caz se precizeaza ca ExxonMobil isi rezerva dreptul de a semna inca doua contracte pentru servicii similare, iar valoarea estimata in cazul acestor optiuni este de 300.000 dolari.

In documentatia de atribuire (al doilea document atasat) pentru aceasta licitatie se mentioneaza la fel ca "faza initiala a operatiunilor de forare in perimetrul Neptun ar trebui sa inceapa in ultimul trimestru din 2011 si ar trebui sa dureze 3-5 luni".

  • "Daca vom descoperi titei in urma forarilor din perimetrul Neptun investitiile in productie si dezvoltare vor fi cuprinse intre 3 miliarde dolari si 10 miliarde dolari", a declarat saptamana trecuta directorul general al ExxonMobil Romania, Ian Fischer.

Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au incheiat un contract de concesionare in 2008 prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in blocul Neptun.

Guvernul a aprobat, recent, o hotarare privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare de catre OMV Petrom si Exxon in perimetrul Neptun din Marea Neagra.